Радев го закъса - може да му се наложи да избира между ТЕЗИ ДВАМА МЪЖЕ за служебен премиер

Акценти

Радев го закъса - може да му се наложи да избира между ТЕЗИ ДВАМА МЪЖЕ за служебен премиер

533189
на 28.03.2024
Радев го закъса - може да му се наложи да избира между ТЕЗИ ДВАМА МЪЖЕ за служебен премиер
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

В изключително конфузна ситуация и почти с вързани ръце е на път да се окаже Румен Радев.

WINBET – Ранно изплащане за брой голове за първи път в България! (18+)

препоръчано

По всичко личи, че в близките дни на президента ще му се наложи да състави служебно правителство до поредните предсрочни парламентарни избори, но кръгът от потенциални премиери, от които може да избира, се оказа рязко стеснен. 

Съгласно новите промени в Конституцията, която разтурилата се сглобка прие, за служебен министър-председател се назначава някой измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата, и омбудсмана или негов заместник.

Интересна версия за заплетения възел сподели в социалната мрежа бившият зам.-министър на финансите Георги Кадиев: "Ако правилно съм информиран, управителят на БНБ (Димитър Радев - б.р.) е питал Европейската централна банка дали може да стане служебен премиер и отговорът е бил категоричен - само след оставка от поста. Което никой с акъла си няма да направи, разбира се, когато пред него е цял мандат като управител".

БНБ отпадат, Росен Желязков е политизиран, омбудсман и зам.-омбудсман няма, Димитър Главчев е също политизиран. Остават двамата заместници в Сметната палата, с единия от които съм работил заедно, когато беше в НАП и съм с прекрасни впечатления, макар в Сметната палата да бе номинация на ГЕРБ, а другата е на ДПС. Сложна задача пред президента - домовата книга е с две имена... Цялата им съдебна реформа на шарлатаните е такава", добави той.

Както ПИК вече писа - първият по "домовата книга", както се изрази неотдавна самият Радев, e настоящият председател на Народното събрание Росен Желязков, но той е отказал твърдо да заеме пост на служебен премиер.

Тази сутрин се заформи интрига с отпадането на едно от потенциалните имена, от които Радев можеше да избира, за да сформира служебен кабинет. Зам.-омбудсманът Елена Чернева-Маркова, която бе в списъка с възможни служебни премиери, изненадващо подаде оставка, която Народното събрание прие.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Стойчо Стойчев предупреди за възможен страшен батак, ако Главчев подаде оставка: Всичко се счупи заради изказването на Борисов за външния министър (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Стойчо Стойчев предупреди за възможен страшен батак, ако Главчев подаде оставка: Всичко се счупи заради изказването на Борисов за външния министър (ВИДЕО)
ново
Днес: 138
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК