Радио-и телевизионните оператори скочиха в защита на водещите на Би Ти Ви: Противопоставяме се на всеки опит от политици за намеса в медиите

Акценти

Радио-и телевизионните оператори скочиха в защита на водещите на Би Ти Ви: Противопоставяме се на всеки опит от политици за намеса в медиите

49684
на 18.05.2021
Радио-и телевизионните оператори скочиха в защита на водещите на Би Ти Ви: Противопоставяме се на всеки опит от политици за намеса в медиите
Автор:   ПИК

Асоциацията на българските радио-и телевизионни оператори (АБРО) излезе с позиция за коментара на служения вътрешен министър Бойко Рашков по повод интервюто му вчера за Би ТИ Ви. Днес Рашков подложи под съмнение свободата на словото и професионализма на водещите, които го интервюираха. Той заяви, че „ако е собственик на Би Ти ВИ“, незабавно би отстранил двамата водещи на сутрешния блок, които по време на неговото гостуване там не чували отговорите му и постоянно му задавали един и същи въпрос.

препоръчано

От АБРО заявяват, че е недопустимо представител на изпълнителната власт да призовава за отстраняване на журналисти.

От асоциацията припомнят, че опитите за намеса на политици в редакционната политика на медиите са обезпокоителни.

Ето и цялата позиция на АБРО:

„Асоциацията на българските радио-телевизионни оператори – АБРО се противопоставя на всеки опит от политици за намеса в медиите. По повод интервюто на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков в ефира на БНР, в което подлага под съмнение свободата на словото и професионализма на водещите на предаването по bTV „Тази сутрин“, заявяваме, че е недопустимо представител на изпълнителната власт да призовава към отстраняване на журналисти. Това важи особено във връзка с изпълнение на обществените им функции да търсят и предоставят общественозначима информация като тази за работата на Министерството на вътрешните работи.

Задължение на всеки професионален журналист е да търси и предоставя на обществото точна информация, засягаща въпроси от обществен интерес. Така българските граждани могат да съставят информирано мнение за позициите на участниците в политическия дебат.

Свободата на търсене и разпространение на информация представлява един от фундаменталните принципи, върху които се гради всяко демократично общество, и е едно от основните условия за неговия напредък и развитие. Винаги са обезпокоителни опитите за намеса от страна на политици в независимата редакционна политика на медиите.

Уважението към информационните свободи на медиите е показател за политическата зрялост и разбиране на демократичните процеси”. 

Сподели:
Бомба x
5 начина да управляваме емоциите си 5 начина да управляваме емоциите си
ПИК TV x
БУРЯ УДАРИ ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ: Градушка и силен вятър брулят в района на Гео Милев и Лозенец (ВИДЕО) БУРЯ УДАРИ ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ: Градушка и силен вятър брулят в района на "Гео Милев" и "Лозенец" (ВИДЕО)
ново
Днес: 14
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това