РАЗКРИТА ЛИ Е ТАЙНАТА? За кого е била предназначена маската на Тутанкамон и къде е Нефертити

Африка

РАЗКРИТА ЛИ Е ТАЙНАТА? За кого е била предназначена маската на Тутанкамон и къде е Нефертити

26269
на 11.01.2023
РАЗКРИТА ЛИ Е ТАЙНАТА? За кого е била предназначена маската на Тутанкамон и къде е Нефертити
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Британският египтолог Никълъс Рийвс е открил скрити йероглифи в гробницата на Тутанкамон, които подкрепят теорията, че царица Нефертити е погребана до гробницата на Тутанкамон. Тази теория не беше потвърдена по-рано, тъй като сканирането на гробницата не показа наличието на тайна стая. Но сега всичко може да се промени благодарение на тези символи.

препоръчано

Рийвс е установил, че символите, които изобразяват процеса на погребението на Тутанкамон от неговия наследник – фараона Ай, са нарисувани върху символи, които показват погребението, което Тутанкамон е извършил за неговата мащеха – царица Нефертити, която е била съпруга на бащата на Тутанкамон, фараона Ехнатон.

„Смятам, че тези йероглифи доказват, че Тутанкамон е извършил погребален ритуал за първоначалния собственик на тази гробница, царица Нефертити, която е управлявала Египет преди него под името Сменхкаре или Нефернеферуатен. На изображението се виждат чертите на лицето именно на Нефертити. Тоест тук първоначално е било нарисувано как Тутанкамон погребва царицата и едва след това отгоре са се появили изображенията на погребението на самия Тутанкамон от Ай“, казва Рийвс.

Според Рийвс, като се има предвид, че Тутанкамон умира внезапно на 19-годишна възраст, за него спешно е била необходима гробница, която все още не е била построена. Затова гробницата на Нефертити е била отворена и всички символи по стените са били заменени, за да се отнасят конкретно за Тутанкамон.

Ученият смята, че гробницата на Тутанкамон е само част от по-голяма конструкция, която е била предназначена за Нефертити, и нейната мумия все още се намира в една от скритите стаи. Остава само да бъде открита.

Рийвс смята, че по стените, украсени с рисунки, трябва да се търси тайна врата и нови, по-задълбочени изследвания може да покажат нейното наличие. Може би тази врата е покрита с фалшива стена, зад която се намира по-просторната гробница на Нефертити.

„Склонен съм да вярвам, че фараонът Тутанкамон не може да бъде погребан в толкова малка стая и това е само част от нещо по-голямо. Тоест част от гробницата на неговата мащеха Нефертити. Подобни случаи с погребения на няколко владетели на Египет в една гробница вече са известни. Трябва само да се извърши по-задълбочено ново сканиране на близкото пространство“, казва Рийвс.

В същото време, египтологът Захи Хавас смята, че мумията, която изследва в момента, принадлежи на Нефертити.

Смята се, че Нефертити, която е била съпруга на фараона от XVIII династия Ехнатон, е починала на 40-годишна възраст около 1330 г. пр.н.е. Досега гробницата и мумията на Нефертити не са открити. Учените съдят за външния вид на царицата по открития през 1912 г. бюст на египетската царица.

От 5000-те артефакта, открити в гробницата на Тутанкамон, 3300-годишната му погребална маска е един от най-известните древни артефакти. Но принадлежала ли е тя на самия фараон?

През 1922 г. британски археолог стои в Долината на царете в скалите зад Луксор, Египет. През предходните десетилетия са проучени повече от 60 древни гробници. Много египтолози са на мнение, че всички гробници са били идентифицирани и не е останало нищо за разкриване. Археологът Хауърд Картър е на друго мнение.

Картър се оказва прав и скоро разпознава единствена стълба, водеща надолу към входа на гробница. След години на разкопки екипът му стига до вътрешните стаи и открива мумията на фараон. По това време учените не знаят много за Тутанкамон (цар Тут, както го наричат мнозина изследователи), момчето цар, управлявало около десетилетие.

Тутанкамон не е бил фараон, когото много историци да смятат за важен. Но гробните му камери включват повече от 5000 артефакта, включително зашеметяваща погребална маска. През миналия век маската и други артефакти го правят един от най-известните древни фараони в съвременната история.

Древните египтяни са вярвали в изпращането на починалия в отвъдния живот с предмети, от които ще се нуждае, като храна, вино, мебели, дрехи, бижута и домакински принадлежности. Гробницата на Тутанкамон била пълна с такива дарове и тези предмети останали недокоснати в продължение на 3300 години, докато екипът на Картър не започнал да отваря и разопакова трезорите.

След като било открито първото стъпало, екипът на Картър изровил стръмното стълбище, което водело до входа долу. Гробницата е структурирана така, че човек първо да влезе в дълъг и тесен коридор с размери около 7,62 на 1,52 м. Има и преддверие приблизително със същата дължина, но малко по-широко, и след това стая, която екипът нарича „пристройката“. Погребалната камера на Тутанкамон била друга стая с размери около 6,40 на 4 метра.

Гробницата се смята за малка в сравнение с останалите в Долината на царете. И все пак няколко години са необходими на екипа на Картър, за да обработи многото стаи. Има повече от 5000 артефакта, които трябва да бъдат внимателно извадени и маркирани, и много от тези предмети са натрупани един върху друг, преди гробницата да бъде запечатана.

Мумията на фараона се намирала в поставени един в друг саркофази. Част от погребалния инвентар била предназначена за предшественик на Тутанкамон на име Нефернеферуатен (Нефертити).

Когато всички ковчези са отворени, Картър вижда мумията да носи сложна погребална маска. Тя тежи около 24 паунда масивно злато, а на челото има кобра и лешояд, които символизират неговото управление над цял Египет. Раираната маска става емблематична и синоним на Древен Египет. Но през 2015 г. учен открива нови доказателства, които предполагат, че известната погребална маска не е била предназначена за цар Тут.

Артефактите от гробницата на Тутанкамон са внимателно съхранявани в музей в Кайро, въпреки че няколко пъти са се отправяли на световни обиколки. През 2015 г. маската е извадена и осветена, така че изследователите да могат да я снимат и разгледат по-отблизо.

Учените забелязват нещо ново под различен ъгъл – на погребалната маска има друго име, което след това е заличено. Анализът на следите от оставените йероглифи предполага, че върху нея първоначално е било името на Нефертити.

Нефертити е била мащеха на фараона и когато той неочаквано е починал, може да са дали маската ѝ на момчето цар. Учените смятат, че регентите на Тутанкамон се опитват бързо да консолидират властта след смъртта му и погребението е ключова стъпка в този процес.

Цар Тут е последният от могъща фамилия, управлявала по време на XVIII династия. Той управлява около десетилетие, някъде около 1333 до 1323 г. пр.н.е., и се качва на трона като момче, може би на около осем или девет години.

Бащата на Тутанкамон – Ехнатон, се опитва да принуди египтяните да престанат да се кланят на множество богове и да станат монотеисти. Това не върви добре и годините на царуването на баща му не са мирни времена.

Цар Тут е имал регенти, които управлявали от негово име, докато той внезапно починал преди 20-годишна възраст. Експертите не са единни по въпроса как е умрял Тутанкамон. Дълги години младият фараон се смятал за жертва на насилие. Други били на мнение, че Тут е паднал от колесница и е починал от раните си.

През 2010 г. ДНК тестовете потвърждават, че родителите на Тутанкамон са брат и сестра, а сканирането на мумията му показа, че той има няколко деформации, включително цепнато небце и по-къс крак. Може да е имал остри здравословни проблеми, които да са довели до смъртта му.

Както и да е починал Тутанкамон, това е било неочаквано и неговите верни поданици се втурнали да го погребват. Сега учените смятат, че гробницата и погребалната му маска не са били предназначени за него и внезапната му смърт означава, че е трябвало да направят корекции, за да подготвят момчето цар за отвъдния живот.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО И ПЪРВО В ПИК: Гледат мярката на Ибрямов при закрити врата заради секретна информация ИЗВЪНРЕДНО И ПЪРВО В ПИК: Гледат мярката на Ибрямов при закрити врата заради секретна информация
ново
Днес: 39
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК