РАЗКРИТИЕ В ПИК: Ето я бърлогата на разследвания за корупция Кирил Добрев - империята на милионера от БСП в офиса на фондация "Николай Добрев", семейство Първанови съдружници, в схемата и съветник на Румен Радев (СНИМКИ)

АВТОРСКИ НОВИНИ

РАЗКРИТИЕ В ПИК: Ето я бърлогата на разследвания за корупция Кирил Добрев - империята на милионера от БСП в офиса на фондация "Николай Добрев", семейство Първанови съдружници, в схемата и съветник на Румен Радев (СНИМКИ)

174961
на 12.04.2019
РАЗКРИТИЕ В ПИК: Ето я бърлогата на разследвания за корупция Кирил Добрев - империята на милионера от БСП в офиса на фондация Николай Добрев, семейство Първанови съдружници, в схемата и съветник на Румен Радев (СНИМКИ)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

В офиса на Фондация "Николай Добрев" са регистрирани над 30 фирми от бизнес империята, заради която зам.-шефът на БСП Кирил Добрев е разследван за корупционни схеми, видя ПИК. Това става ясно и на пръв поглед в лъскавата сграда на ул. „Бачо Киро“ №49 на метри от къщата-музей „Георги Кирков“, която уж е на БСП, но Добрев я е превърнал в свой щаб. 

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

препоръчано

Още на входа е видно, че фондацията на името на бащата на Кирил Добрев се помещава във въпросната къща заедно с топ дружеството от фирмения венец - "Тера корп" ЕООД. Това е видно и от надписите за кореспонденция на пощенските кутии. 

Припомняме, че крупни корупционни схеми с доставки на горива за държавни институции са в основата на разследването на антикорупционната комисия и прокуратурата срещу зам.-председателят на БСП и бивш депутат Кирил Добрев. Ексклузивно ПИК разкри, че именно той е партийният бос, организатор на избори и близък на Корнелия Нинова, за който от месеци се води разследване за корупция. Както медията ни съобщи, именно тази проверка е причината БСП, както и президентът им да опитат да дискредитират шефа на "Антимафия" Пламен Георгиев и да искат смяната му. Това направи и президентът Румен Радев, който също е разследван от комисията заради имотни афери с евтини апартаменти, за които също първо ПИК разкри. 

Посочената фирма „Тера корп“ ЕООД е основна в бизнес империята и е спечелила над 79 обществени поръчки за доставки на горива. Дружеството е от Костинброд, но с адрес на управление ул. „Бачо Киро“№49, именно в сградата, където се помещава и фондацията "Николй Добрев", и останалите фирми. 

Схемата, за която антикорупционната комисия проверява Кирил Добрев за злоупотреби и получаване неправомерно на парични суми е в особено големи размери и касае обществени поръчки за над 34 млн. лв., както сочи разследване на Breaking.bg. Според медията, проверка в публичните регистри на Агенцията за обществени поръчки показва странни факти - опозиционерът и зам.-председател на БСП се оказва основен доставчик на горива за Народното събрание, много общини, НОИ, ВСС, Агенцията по заетостта, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Национална компания „Железопътна инфраструктура“-НКЖИ и т.н. Сайтът сочи, че според запознати това е фирма на Кирил Добрев, но с подставени лица.

Каква е връзката на Кирил Добрев с "Тера корп" и въпросните компании ще стане ясно от разследването на прокуратурата, която засега мълчи по този случай, предаден й преди дни от КПКОНПИ и заради който стана ясно, че е атакуван шефът на "Антимафия" Пламен Георгиев. След като проверките срещу него показаха, че всичко с имотите му е законно, той трябва да се върне на работа и да продължи сериозните разследвания срещу корупция и конфликт на интереси във властта, които е започнал и заради които го атакуват БСП и президента Радев, тъй като именно те са обект на страховитите разкрития. 

Още повече, че има още куп обвързаности около Кирил Добрев, които също трябва да бъдат проверени и обяснени от разследващите. Като например факта, описан от самия социалист в декларацията му пред КПКОНПИ, че е съдружник с Еленко Божков, наскоро назначен в Стратегическия съвет на президента Румен Радев. Общото им дружество също се намира на адрес на софийската ул. „Бачо Киро“ №49.

На същият адрес се намира и друга енергийна фирма, която се занимава с производство и продажба на ток. Това е „Тера Кап“ ЕООД. Близката връзка на името с това на „Тера корп“ ЕООД не е случайна. В първата съсобственик е фирмата „Синерджи холдинг“ООД, пак на адрес „Бачо Киро“№49. В „Синерджи холдинг“ООД съсобственик е Николай Кирилов Добрев, син на Кирил Добрев и същият Еленко Божков. Третият съсобственик е Стоян Христов, който управлява и „Тера Кап“.

Стоян Христов пък е съсобственик и във фирмата „Флеш“ ООД. Фирмата притежава едноименния ВЕЦ край Горни Лом. Това именно вероятно дава повод за съмнения, че чрез подставени лица и верига от фирми Кирил Добрев контролира неофициално още една ВЕЦ и печели от производство на ток. Това обаче липсва в декларацията му пред КПОКОНПИ и също е част от разследването.

Във „Флеш“ съдружник е синът на президента Георги Първанов-Владимир и фирма „Бак Ойл“. Тя също е регистрирана на ул. „Бачо Киро“№49. В нея съдружници са синът на президента Георги Първанов - Ивайло Първанов, сестрата на Кирил Добрев - Марияна Добрева, съпругата на Първанов - Зорка Първанова и Кирил Добрев. 

Съдружник е и фирма „И.ЕМ. ЕЙ.Холд“, регистрирана на “Бачо Киро“№49. В нея са цялото семейство Добреви и семейство Първанови, без президента. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Семейни проблеми мъчат Стрелците, Везните - в плен на емоциите ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Семейни проблеми мъчат Стрелците, Везните - в плен на емоциите
ПИК TV x
Виктор Димчев пред ПИК TV: Борисов е преценил, че ППДБ ще са малкото братче на ДПС, а не големият ръжен в ръката на Агата (ВИДЕО) Виктор Димчев пред ПИК TV: Борисов е преценил, че ППДБ ще са малкото братче на ДПС, а не големият ръжен в ръката на Агата (ВИДЕО)
ново
Днес: 5
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК