Вход
София
Времето в София 8 o C

РАЗКРИТИЕ В ПИК: Корнелия Нинова в скандал с фиктивни договори - източила ли е за година 100 000 долара от "Техноимпекс" (ДОКУМЕНТИ)

РАЗКРИТИЕ В ПИК: Корнелия Нинова в скандал с фиктивни договори - източила ли е за година 100 000 долара от "Техноимпекс" (ДОКУМЕНТИ)

на 21.05.2019
113074
40
РАЗКРИТИЕ В ПИК: Корнелия Нинова в скандал с фиктивни договори - източила ли е за година 100 000 долара от "Техноимпекс" (ДОКУМЕНТИ)
Автор: ПИК
21.05.2019
40
113074

Нов скандал с фиктивни адвокатски договори лъсна от приватизационните афери на лидерката на БСП Корнелия Нинова. Въпросната документална сага с разписки, плащани уж на либийски и марокански адвокати, повдига въпросът източила ли е само за година Нинова 100 000 щатски долари през 1999 г. от "Техноимпекс". 

ПИК вече съобщи подробно за скандалните схеми и имотни придобивания на бившата костовистка, но от сагата с приватизацията на ВТД „Техноимпекс“ изскачат все по-скандални факти.

Сделката е определена от самата БСП през юни 2001 г. като една от знаковите съмнителни и сиви сделки, извършени от правителството на Иван Костов.

Днешният лидер на същата БСП твърди, че атаката срещу тази сделка представлява атака срещу БСП и нейното ръководство. Излиза, че БСП атакува сама себе си и затова и лидерката има все по-силна и нетърпима вътрешна опозиция.

Поредната афера на самата Нинова в "Техноимпекс" се случва веднага след приватизацията на външнотърговското дружество. Както ПИК показа в серия от документи, скандалният договор между РМД-то на Корнелия Нинова и държавното дружество е сключен на 13 януари 1999 г. Тя подписва договор за сумата 700 000 долара, които уж трябва да плати, но всъщност плаща само 10 % от тях, или 70 000 долара. Но получава всичко, все едно е дала цялата сума.

По сметките и кеш в касите на задграничните бюра на дружеството в Либия, Мароко и още няколко държави има валута с левова равностойност над 1,8 млн. лева. Живи, реални пари във валута – щатски долари, либийски динари /който са по-скъпи от долара по това време/, марокански дирхами и т.н. С подписването на договора Корнелия Нинова и сие придобиват тези пари и започват да се разпореждат с тях.

РМД-то „Техноимпекс-98“ АД, в което Корнелия Нинова има тавана от акции, разрешени да се притежават по това време /33 %/ е поело ангажимент за инвестиции в новопридобитото ВТД. Първоначално по договор сумата, която събудилите се за една нощ „капиталисти“ от РМД-то трябва да внесат е 700 000 долара. Но с три анекса за няколко месеца задължението е сведено от 700 000 на 300 000 долара, разпределени за три години.

През първата, 1999 г., РМД-то на днешната другарка и тогавашна новозамогнала се приватизаторка Корнелия Нинова е трябвало да „инвестира“ 100 000 долара. Корнелия Нинова и съпругът й по това време нямат подобни доходи и живеят на квартира в панелка в ж.к. „Сухата река“.

Откъде могат да вземат 100 000 долара, които да представят като инвестиция?

Правят го от скътаните парички по сметките и касите на задграничните бюра на прясно приватизираното дружество. Измислят следната схема - още на 15 януари 1999 г., три дни след подписването на приватизационния договор, Корнелия Нинова, като главен акционер и изпълнителен директор на „Техноимпекс“, упълномощава с Пълномощно № 1/15.01.1999 г. лицето Стайко Димов Стайков „да приема и отчита средства постъпили по касата, да извършва разплащания с английски партньори, да разписва разходни ордери и да извършва разплащания...на територията на Либия“.

Стайко Димов Стайков е същото лице, което с пълномощно от 20.10.1998 г. упълномощава тогавашната изпълнителна директорка на все още държавното ВТД „Техноимпекс“ да купува от негово име и с негови средства акции в РМД-то, което ще приватизира външнотърговското дружество с милионите по сметки и в каса.

Най-много пари има в касата на задграничното бюро на „Техноимпекс“ в Либия, а лицето Стайко Стайков е ръководител на това бюро. Съпругата му по това време е едва ли по случайност счетоводител-отчетник на бюрото, т.е. директно движи паричните потоци.

След като той е упълномощен, в пълно нарушение на договора, те вземат тези налични пари от сметките на доскорошното държавно дружество и ги превеждат на двама адвокати – един в Либия и един в Мароко. Още на 10.02.1999 г. сключват с либийския адвокат Емхемед Хамруни договор за адвокатски и правни консултации, както и за информационни услуги относно регистрацията на вече частното дружество „Техноимпекс“ в Либия. Срещу това „Техноимпекс“ се задължава да изплати на Емхемед Хамруни сумата от 40 000 либийски динара.

Според заключението на вещото лице по дело, което Агенцията за следприватизационен контрол води след няколко години срещу РМД „Техноимпекс-98“ за неизпълнение на договора за инвестиции, доларовата равностойност на тези 40 000 либийски динари по това време е 94 117, 65 щатски долара - колкото й трябват на Нинова уж за инвестиция. Половината от тази сума, или 20 000 либийски динара, са преведени скорострелно още в деня на подписването на договора – 10.02.1999 г. (публикуваме разходния касов ордер за това).

За 1999 г. либийският адвокат Емхемед Хамруни не е свършил никаква работа, както се вижда от документите. Чак година по-късно, на 15.03.2000 г. той изпраща едно уведомително писмо до Корнелия Нинова, че съществува законодателна забрана във връзка с откриването на клон на дружеството „Техноимпекс“ в Либия и е предложил същото да се регистрира в Либийската компания за желязо и стомана.

Едва през 2002 г. видно от писмо на Либийската компания за желязо и стомана, забележете, от 13.01.2002 г., е регистриран клон на „Техноимпекс“ в Либия. И за всичко това Емхемед Хамруни е получил 94 117, 65 щатски долара. Когато Агенцията за следприватизационен контрол започва дело срещу РМД-то „Техноимпекс-98“ на Корнелия Нинова за неизпълнение на приватизационния договор в частта му за инвестициите, на един от документите съдийския състав пише ясно и безапелационно: РМД „Техноимпекс-98“ не е предоставил доказателства по изпълнението на консултантския договор.

Нещо повече, съдът на втора и трета инстанция приеима, че такива доказателства не са представени не само от либийския адвокат Емхемед Хамруни, но и от мароканския адвокат Абделазис Седах, с когото е подписан идентичен договор през 1999 г. за сумата 6100 щатски долара. Но пък общата сума надвишава с малко задължението на Корнелия Нинова и нейното РМД „Техноимпекс-98“ АД по инвестиционната програма, която са поели като ангажимент по приватизационния договор за 1999 г. – 100 000 щ.долара. 

Схемата лъсва и затова и са водени дела от Агенцията по следприватизационен контрол. Още повече, че в сметките на държавното дружество е имало първоначално валута в левова равностойност над 1,8 млн. След няколко месеца тази сума от реални пари се увеличава с приблизително нови 350 000 лв., защото по сметките на вече приватизираноот дружество внезапно постъпват забавени плащания от контрагенти, които се разплащат за услуги, извършени от държавното все още тогава ВТД „Техноимпекс“, т.е. Корнелия Нинова и сие разполагат с над 2,1 млн. лв. във различни валути, които чакат да бъдат „усвоени“.

Един от каналите за източването на тези суми е сключването на фиктивни договори. Както ще напишат от Агенцията за следприватизационен контрол на единия разходен касов ордер, с който се превеждат 20 000 либийски динара, или около 47 000 щ.долара на Емхемед Хамруни „това не е доказателство, че сумата действително е платена на либийския адвокат“. Това е заключението, което е вписано в решенията и мотивите по присъдите, с които РМД-то на Нинова „Техноимпекс-98“ е осъдено да плати 50 000 долара неустойка заради неизпълнението на приватизационния договор в частта за инвестиционната програма, както и на Софийски градски съд, и на Софийски апелативен съд, и на Върховния касационен съд.

На въпросната разписка от едно изречение пък, с която Емхемед Хамруни „удостоверява“, че е получил два пъти по 20 000 либийски динара, или 94 117, 65 долара. Както ще напише един от съдиите осъдил РМД-то – липсват всякакви атрибути, които поне да съдържат аурата на достоверност в тези документи, които трябва да докажат, че над 100 000 долара са действително платени за някаква дейност.

Друг е въпросът за какво са платени и дали изобщо са платени. Дали е съвпадение или не, че през същата 1999 г., на 5 октомври Корнелия Нинова купува огромен апартамент от 125 кв. м. с гараж от над 23 кв. м. Същата Корнелия Нинова, която до този момент живее в панелка в ж.к. „Сухата река“, изведнъж рязко се замогва, за да може да извади няколко десетки хиляди долара и да плати на строителната фирма „Аспекти плюс“ за апартамента и гаража.

Същите апартамент и гараж, за които днес категорично отказва да си спомни, че е купила и дори е вписала собственоръчно в своята декларация пред Сметната палата десет години по-късно. Сделката по покупката на този апартамент и гаража присъства и в имотния регистър и ПИК публикува наскоро и това разследване. 

Сподели:
Напиши коментар »
(40)
1
Ро.сен Гео.ргиев Ди.митров ---LZ1RGD--ЕГН 73 09 29 66 64-- Е бан Рош ко--Е БАНИЯ.. // бивш шофьор на ТИР,напиван и е бан от двама руски тир-аджии преди 9 години в Холандия // ... София кв Лозенец ул Кричим №3 вх В ет 4 ап 32 .. тел...087 7 58 38 45....088 9 67 66 78..http://roshko vip.snimka.bg/.....Единственият трол разкрит в нета..От А до Я..!!!!
2
"Техноимпекс" ми поникна на оная работа вече .
3
лицата : Митко Геров, Георги Петров и подобни да обърнат отново палачинката срещу Борисов. Бр@во ПIК! Изн@сяйте фактите!
4
Тези стари манджи от многото претопляния напълно вкиснаха! А иде 26.05.19 и края на Шaйката!!!
5
КОРНЕЛА ПАК Е ИЗЛЪГАЛА! 1. В Съвета на ЕС никога не е имало гласуване за или против Кьовеши. Твърдението, че България е гласувала против Кьовеши, е фалшива новина. Държавите-членки трябваше да класират кандидатите по точки в ТАЙНО гласуване. Кьовеши и германският кандидат получиха всеки по 29 точки. Френският кандидат получи 50 точки. Очевидно е, че тази почти двойна разлика в полза на френският кандидат спрямо останалите двама взети заедно, не е резултат от гласуването само на една или две страни. 2. Гласуването е тайно и нито една държава не обявява и няма да обяви как е гласувала. От всички държави-членки обаче, само в България опозицията с фалшиви новини за гласуването се опитва да създаде скандал там, където такъв няма. 3. Нека Корнела, ако наистина подкрепя Кьовеши, да каже защо евродепутатите от БСП членове на комисиите на Европарламента, в които имаше гласуване за кандидатите за европейски прокурор, избягаха от заседанията и не я подкрепиха.
6
НЕ ГИ ЛИ СЛУШАХТЕ И ГЛЕДАХТЕ ПРЕД ХЕКИМЯН,НАГЛОСТ И АРОГАТНОСТ
7
къде е Кирчо, да не го пратиха тьотките му с куфарите в Зимбабве, и генерал Деса не се изявява да замазва гафовете на втория си мъж - сигурно е заточена на село с Рамщайн до понеделник
8
Както винаги, червения ГЪЗ на Хъкъмян Бибиткян се показа в цялото великолепие, при задаване на удобните и предварително подготвени въпроси, към двете крадливи и лъжливи дърти Импексови кучкики. Вместо да я пита за нейните офшорни фирми и къщи за гости, той разследваше с нея някакъв си измислен братовчед, и негова измислена къща за гости, а тя има лични 3 къщи. Но народа ни не е глупав, и ще накаже двете червени крадли, едната обслужвала Мавъра а другата СС Момата на 26ти!! .......................................................................................................................................... И тая гнусна Импексова курабия, с бившата крадлива кучка на СС Момата, ни говорят за морал. Наистина двете крадливи и лъжливи импексови курабии, живеят в паралелната държава на Румен Пъпката, и неговия дебилен електорат! Затова ГЕРБ поведе на Импексовата БСПдирастия, защото хората не са глупави!! ............................................................................................................................................. Питам импексовата Курабия, Румен Пъпката Омбоцмана и СС Момата “защото са ЦОЦАГЛИСТИ“, как така крадливата кучка Йо има три къщи за гости, а аз нито една. Как така Импексовата курабия открадна два Импекса а аз нито един. Как така Румен Пъпката, си назначи любовницата на две държавни заплати, а аз не получавам нито една. Питам дали паразита Везира Енчев, има и един ден нормален трудов стаж, без да е доносничел, че го изтъпанеха начело в БСПдирадската им партия. Свършиха ли читавите в Импексовата партия, че допряха до тоя мерзавец кокто и до, дебила Иво и крадливата кучка Йо. Ако Мавъра беше направил лустрация, а не да раздава Импекси на фльорците си, сега щяхме да сме Швейцария на балканите, и нямаше да хрантутим ДС разбойници, доносници и бивши партийни секретари и закапечета, като тия мерзавци, доносничели и с кого са изневерявали жените им!!
9
Дайте за къщата в Барселона, не ни занимавайте със стари и неверни неща
10
АХА ОТКРИВА ЗАВОД И РАФИНЕРИЯ ЗА ОЛИО, ЗАТОВА ИМА ПРОБЛЕМ С КЮСПЕТО (ЩРОТ) И ПРОДАВАТ ТРИГОДИШНО СВИНСКО ДА ЯДЕ НАРОДА ГРАНИВА СЛАНИНА ТРОВЯТ ХОРАТА С РАК, ИСКАТ ДА ОНИЩОЖАТ ОТРАСЪЛА, ЗАЩОТО ГИ Е СТРАХ ОТ ОТМЪЩЕНИЕТО НА КРУМ ЗАРКОВ КАК ОТИВАТ НА СВИНЕТЕ В СКРАВЕНА!!
11
Толкова фотоси на уж уличаващи документи,заради 10-15 неграмотно драскащи,крайно нецензурни драсканици,фенове и фенки на отиващата си клика!
12
Защо не пишете за братчеда на побойника, по негово признание, ББ?
13
Фатмака Радев,приватизаторката Корнелия, свинарят Гергов, алчната Йончева и останалите мастити другари са си чиста проба кариеристи. Те взеха БСП на концесия, и нямат общо с идеите на социализма. Консумират вяра на бедните, за да се докопат до властта. Простете, уважаеми другари и другарки от столетницата, но пишман-капиталистът Гергов, хемелеонката Корнелия , кремълският натовец Радев и безочливата Йончева нямат общо нито със социализма, нито със социалдемокрацията, нито с каквато и да е идеология. При тях интереса клати феса и им е през оная работа дереджето на баламурниците и пенсионерите които все още гласуват за БСП !
14
Пик, знаеме, че е аферистка, но кой го эбэ за едни пари отпреди 20 години, интересува ни да изметеме гербаджийските изруди, що не се фукосирате върхо нещо по-позитивно, хороскопи, любимите манджи на щкембевойвода, светии, манекенки? Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха, ДА!!!!!
15
когато документите говорят,и червените катили няма какво да кажат,млъкнете завинаги или бегом в сибир при пияните паразити!!!!!!!
16
Докато ги има все още БеСеПерасите , които вече над 100 години заблуждават хората с празни приказки и илюзорно бъдещe , а самите те трупат пачки на техен гръб - как да се опавим ??? Цялата шайка в партйната им върхушка са все такива охранени и нагушени с имоти червени олигарси кланещи се и вярващи единствено в парите и всастта. Импексова си взема всеки месец и по 10 бона възнаграждение от червената партийна каса , а за балъците и залюханите пенционери остават единствено нескончаемите лъкардии и розови миражи за комунизъм бълвани от Позасрано.Даже на руснаците още през 1993 г. им писна от наглите и крадливи комунисти , биха им шута като със закон забраниха тяхната КПСС и рахатясаха.
17
тая ако имаше малко съвест, отдавна да се е гръмнала,ама червен миндил и съвест,две различни неща!!!!!!
18
Е щом "разкритието" е на pik да сме спокойни , че е фeйк ню3 :)))
19
Борисов,хапеш когато виждаш че си отиваш. С огромните кражби в продължение на десет години,натикахте държавата в най долното дъно на ямата,днес като цигани тичате из държавата да молите българите за подкрепа,за да продължите с идиотските си далавери.Сърди се на Цецо,който удари партията ти смъртоносно с неговата пословична алчност.Вие всички сте за затвора.Близо месец,си разкарваш задника из цяла България,продухвайки през ауспуха на бронирания ти джип,стотици хиляди лева,пари които можеха да отидат за пенсии,деца в неравностойно положение и т.н. Какъв народ ли сме!?Народ мърша,народ с овча мисъл,народ който си заслужава днешното дередже.Дано Бог да ни пази,каквито и да сме!
20
отговор на коментар
Корнелка гепи добре, и вие си го знаете. Сранно защо залагате на такъв човек да измете ГЕРБ.
21
Има доклад на световната банка за откраднати милиарди от Бокьовото правителство , а Heдоделко ще ни занимава със стари вкиснали пpeтолени фeйк ню3ове :)
22
Като чета "коментарите" на някой безмозъчни тролове,разбирам,че Цецо раздава пари на прости хора.
23
До къде я докарахме и защо продължаваме да търпим двете най - компроментирани лъжливи бабки да ни манипулират. Кога ще ги изтрием от всякъде?
24
отговор на коментар
Като има доклад, дайте го така по странички снимано да го видим и ние, не го дръжте заключен някъде в Позитано.
25
Червен БеСеПераст както и циганин и на снимка да го видиш ЗАЛЮЩИ МУ ПОНЕ ЕДИН ШАМАР !!! Винаги има за какво и винаги ще е късно.
26
Другари,не се поддавайте на тази долна фашистка инсинуация. Др.Нинова е честна комунистка и под нейното вещо ръководство нашата партия ще пребъде до век и веков.Да живеят БСП и КПСС! Да живеят другарите Ким Чен Ун, Путин, Раул Кастро Рус и др. Радев. И другарите Ленин и Маркс и Енгелс да живеят,нищо че са умрели!!!
27
Мисля, че откраднатите от бюрото в Либия пари не са били за инвестиционната програма, а са използване за плащане на 10% при подписване на приватизационния договор. Срокът за плащане на тези 10% беше 30 дни от подписване на договора и датите съвпадат точно. Тоест Нинова и аверът й Стайков са си купили Техноимпекс с пари извадени от касата на същия Техноимпекс. За инвестиционната програма не са имали никакъв проблем - първо, тя се отчита след една година, второ, на ясно са били, че ще успеят да подпишат анекси за намаляване на инвестиционната програма, тоест пак да ощетят държавата, както и реално става после и трето, колкото и малко да са отчели за инвестиционната програма, не е било нужно да ги търсят тези парли, просто си ги харчат от фирмените сметки, нали фирмата вече е частна и АП приемаше, че инвестициите трябва да се правят от името на фирмата /което пак си беше тихомълком озаконена кражба/. Единствено за първите 10% при подписването на договора, в случая са 70 хил долара, единствено за тях беше нужно да се намерят отвън пари и да се внесат в министерството от името на лицата, които приватизират. Друго е по-лошо, чрез тези външнотърговски фирми се изнесе всичкият капитал на България и това започна няколко години по-рано. Големите кражби, за които е подписвала Нинова са други и тя даже не се е облагодетелствала, един апартамент от 150 квадрата е нищо. Но все пак, Нинова е от Крушовица, толкона й се полага по наследство и заслуги. Тя никога нямаше да стане и председател на БСП, ако не трябваше да се търси аналогична фигура на Борисов.
28
Кой беше Главен секретар на МВР по това време и къв го е държал?
29
На съд и прокуратура ли - които казват че няма престъпление - да вярва човек или на болния ти мозък ???
30
Излиза ,че една селянка от Крушовица, но с червен партиен билет , може да вършее из цялата държава , приватизира , "усвоява" стотици милиони долари , а днес е борец за правата на бедните ??? Някой да вижда в нея Дедо Коледа? Виждаме една уплашена да спасява себе си и останалите червени олигарси от народната любов ! Жалкото е ,че червените бабички живеят дълго - как няма , те са паразитирали цял живот на гърба на клетия народ !
31
Защо се пише само за кражбите на ГЕРБ?Защо нищо не се пише за кражбите на БСП,НДСВ, СДС и т.н?Излиза,че на едните им е разрешено всичко,на другитте нищо.За да е добре България законите трябва да важат за всички.
32
Нинова има недвижим имот в САЩ , закупен след като окраде РМД "ТЕХНОИМПЕКС"
33
Нещо за Братовчеда Ради, демек перача на ТИКВУН. А Нещо за къщата в БАРСЕЛОНА, Много матерял за ТОНКАТА пардон РУДОЛФ ЗА ШАЙКАТА 3. НАДЯВАМ се скоро да е готова. И един жокер, мисля че ЦЕЦУ УШЕВ ЩЕ ТИ ДАДЕ КУПИЩА ИНФОРМАЦИЯ.
34
31) Защо се пише само за кражбите на Герб ли? Ами къде са другите? Къде са СДС, НДСВ, Мафиянски и т.н.? Ами всичко са едно зган от д-били с потресающо ниска политическа култура, с върхущка кумонисти крадци и щипка фашисти-хомосексуалисти от царска България за закваска подарък от ДС затова цялата Мара фтасала. Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха, ДА!!!!!
35
Управителят на БНБ, няколко месеца след като правителството на Питека взе заем 8 000 000 000 евро: „Първият братовчед на Бойко Борисов държи най-голямата хапка в шуро-баджанашкия бизнес у нас – управлението на външния дълг. Продан Борисов – братовчед по бащина линия на премиера, е собственик и управител на офшорката „Дебт Асет Кепитълс“, регистрирана в Бахамите. Именно на нея е възложено „текущото управление на свободните дългови наличности“. Т.е. Продан Борисов държи всичките ония 16 милиарда заеми, които братовчед му изтегли, и прибира печалбите от въртенето им. В същото време, държавата плаща лихвите по самия дълг. „
36
Още 5 една е комунягите ще вият на умрело!!!
37
ВСЕКИ БЪЛГАРИН, КОЙТО ГЛАСУВА ЗА ЧЕРВЕНИТЕ КРАДЦИ, Е ВСИЧКО ДРУГО, НО НЕ И БЪЛГАРИН. натовец
38
На 27 се гръмвам публично пред позитано обещавам тържествено другари...а преди това мога да гръмна нашата водачка Нинова !
39
В този сайт няма смисъл нито да се чете, нито да се пише. А гласуването е като в българските избори - Няма значение как си гласувал, а кой брои гласовете.
40
Е дебилен олигофрен и долен крадлив мангасар. Скоро ще пътува с еднопосочен билет за любимия си Сибир, където чукчетата ще му разпорят хастара на пръдните жили
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого ще подкрепите за кмет на София?
Общо гласували: 8009
архив

- Келнер, тази муха какво прави в супата ми?

- Моли се.

- Гаврите ли се? Разкарайте се, това няма да го ям.

- Видяхте ли, молитвата й бе чута.

няма нови новини
Днес: 15
hot
най-четени новини в момента
сега
1683
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов доволен от визитата си в Йордания: За няколко часа свършихме работа за три дни (ОБНОВЕНА)
x
10 мъдри съвета от Ванга
x