РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Майка и дъщеря, разследвани от прокуратурата, на ключови позиции в кабинета на Радев (СИГНАЛ)

АВТОРСКИ НОВИНИ

РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Майка и дъщеря, разследвани от прокуратурата, на ключови позиции в кабинета на Радев (СИГНАЛ)

199786
на 12.05.2021
РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Майка и дъщеря, разследвани от прокуратурата, на ключови позиции в кабинета на Радев (СИГНАЛ)
Автор:   ПИК

Новият кабинет можеше да изчака поне един ден - ей тъй, от кумова срама, преди да се втурне да назначава поредните калинки и лични протежета. Шуробаджанащината на новите управляващи, назначени от Румен Радев, лъсна с пълна сила още с поемането на служебния мандат.

препоръчано

На политическия небосклон се завръщат стари-нови връзкари. Такъв е примерът с Жанет Жикова, която от днес е началник кабинет в Министерството регионалното развитие, а дъщеря й Валерия Калчева ще бъде зам.-министър в Министерството на екологията. Това са новите управляващи.

Срещу майка и дъщеря има преписка в спецпрокуратурата. 

Двете са замесени в скандали от години.

ПИК припомня, че майка и дъщеря редовно правят въртели на ексминистъра на околната среда и водите Емил Димитров - Ревизоро.

По време на правителството на Пламен Орешарски беше създадено мега звеното "Главна дирекция Оперативна програма околна среда". До тогава средствата се управляваха от Междинно звено и Управляващ орган, което не позволяваше еднолично управление на средствата. Точно по това време Жанет Жикова е назначена едновременно за началник на политическия кабинет и парламентарен секретар на Министерство на регионалното развитие, а нейната дъщеря Валерия Калчева, е уредена от майка си да започне работа в ГД ОПОС.

Тогава с възмущение на пресконференция през април 2014 Румен Петков направи следното изказване във връзка с назначението на Жанет Жикова: „Назначенията, които прави сегашната власт са по-скандални от тези на ГЕРБ – те отговарят само на критерия „лоялност“ към партийните ръководства и будят дълбоки съмнения за професионална компетентност. При ГЕРБ имаше калинки, сега имаме калинки-стръвници, захапали по два държавни поста.“

Валерия Калчева става директор на ГД ОПОС и ръководител на Управляващия орган. В настоящото правителство, докато министър на околната среда и водите беше Нено Димов - Жанет Жикова беше негов съветник. След ареста на министъра през януари 2020, единственият кадър, който оцеля е именно Жанет Жикова, нещо повече, тя зае длъжността парламентарен секретар на МОСВ. В министерството се говори, че именно тя взема решенията, които дъщеря й прокарва в дирекцията. Те са въртели проектите по ОПОС зад гърба на министъра на околната среда и водите Емил Димитров - Ревизоро, твърдят служители.

ПИК разполага със сигнал, подаден до Бойко Борисов и бившия екоминистър Емил Димитров, в който се твърди, че обществена поръчка за 6,5 млн. лв. ще бъде "придвижена" с протекцията на "дъщерята на Жаки", "която е главният директор в ОПОС".

Сподели:
Бомба x
ТОП 5: Жената търси тези качества в идеалния бъдещ съпруг ТОП 5: Жената търси тези качества в идеалния бъдещ съпруг
ПИК TV x
Доган и Божков - забранените теми за Слави Трифонов (ФАКСИМИЛЕТА) Доган и Божков - забранените теми за Слави Трифонов (ФАКСИМИЛЕТА)
ново
Днес: 192
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това