РАЗКРИТИЕ: Министри на Костов и протежето му Прокопиев с луксозни имения в защитена зона на Буджака (ДОКУМЕНТИ)

Политика

РАЗКРИТИЕ: Министри на Костов и протежето му Прокопиев с луксозни имения в защитена зона на Буджака (ДОКУМЕНТИ)

96252
на 11.08.2020
РАЗКРИТИЕ: Министри на Костов и протежето му Прокопиев с луксозни имения в защитена зона на Буджака (ДОКУМЕНТИ)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Проваленият правосъден министър Христо Иванов, станал известен през последните месеци с прозвището Лодкаря, не знаел и не бил запознат с казуса за луксозното имение на благодетеля си Иво Прокопиев на Буджака и как е заградил достъпа до плажа. Не можел и да коментира, заяви Иванов докато се разходи отново да провери дали плаж Росенец е отворен за туристи, но не и този пред резиденцията на спонсора му.  

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано

Още след първата акция на Христо Иванов край Росенец в социалните мрежи плъзнаха линкове с журналистически разследвания, при това отпреди няколко години. Според тях в местността Буджака има огледален случай – няколко от луксозните имоти спират достъпа до плажа, като на практика го превръщат в частен.

Тъй като една от къщите там е свързвана с бизнесмена Иво Прокопиев, който открито подкрепя „ДеБъ“, Христо Иванов е обвиняван в двоен стандарт, чрез който политизира интереса на гражданите, вместо да го защитава.

Последваха проверки от Върховна административна прокуратура (ВАП), служители на ДНСК, РДНСК-Бургас и Областна и Морска администрация-Бургас. Те откриха нарушения не само край Росенец, а и на Буджака, където „достъпът до морето е възможен единствено по тясна пътека, която може да бъде опасна за преминаващите през нея“. За обектите в местността са образувани отделни прокурорски преписки.

Всъщност Христо Иванов никога няма да акостира с надуваемата си лодка пред имението на Прокопиев, тъй като целият полуостров, част от „Натура 2000“ и защитена територия, е окупиран и презастроен не само от Иво Прокопиев, съдружника му Филип Харманджиев, Йово Николов, но и от…….половината министри в кабинета на ментора на Христо Лодкаря Иван Костов, показва разследване на "breaking.bg". 

Предисторията с лукзоните имения на Буджака: 

В последния ден на правителството на Иван Костов, 23 юли 2001 година, министърът на околната среда Евдокия Манева издава заповед, с която променя плана за управление на защитена територия „Колокита“ – обхваща целия полуостров Буджака и с тази заповед разрешава строителството в Зона 2 на защитена територия,което дотогава е било изцяло забранено. Полуостровът е защитена територия от 1970 година.

Зона 2 са всички земи на Буджака, ( Зона 1 са само фиордите и скалите по брега). Тази заповед може да се открие на сайта на МОСВ.

Колокита“ е най-северния от трите носа на полуостров Буджака. Започва от Райския залив (Коренята) и завършва с голям жлеб в местността Германката.

До преди години беше диво живописно кътче, а сега сцена за демонстрация на строителния кич. По документи се води защитена местност, в която се забраняват ред дейности, като увреждане на скали, чупене на дървета и т.н. Резултатите са налице – една защитена местност е превърната в отблъскваща строителна площадка. Най-красивото от „Колокита“ са фиордите, които са напълно защитени, попадат в Зона 1, но на тях вече могат да се наслаждават само собствениците на палатите. 

След като Манева променя плана за управление на защитения от 1970 година полуостров, започва масово купуване на имоти и строителство на луксозни къщи на полуострова. За целта е създадено специално дружество ДЗЗД „ГД Колокита“, в което влизат всички собственици, застроили по-късно цялата ивица, уж в защитена територия.

Сред тях са Иво Прокопиев, съдружника му тогава Филип Харманджиев и журналиста от „Капитал“ Йово Николов. 

Голямата изненада в дружеството, според справка в Търговския регистър, са половината министри от кабинета на Иван Костов 1997-2001 г.

Сред тях са Антони Славински, бивш министър на транспорта, сменил Вилхелм Краус през 1999 г., и съпругата му Андреана Славинска. Дъщерята на друг бивш министър Валентин Василев-Лора Валентинова Василева, също е горд собственик на имот там. Следва Методи Веселинов Методиев, син на бившия вицепремиер и министър на образованието на Костов Веселин Методиев.

Имот и палат има Стефан Евгениев Чачев, син на Евгени Чачев, министър на регионалното развитие и благоустройството в кабинета на ОДС, бивш шеф на Столична общинска банка. Управител на дружеството е Михаил Заимов, внук на руския агент ген. Заимов и брат на Мартин Заимов, кандидат за кмет на София от СДС през 2007 г.

Както медията ни е писала преди време, Иво Прокопиев е придобил собствеността на 3-те декара за смешна сума през 2002 година – срещу 69 лева на кв.м. Сега резиденцията струвала над 2 млн.евро, а от кадрите, които телевизията разпространи става ясно, че палатът има собствен басейн, няколко сгради, голям паркинг и зелена зона. След като Прокопиев е купил земята за смешните 69 лева на кв.метър, колко ли са платили бившите министри и техните деца ?

Всички ПУП-ове на Буджака са одобрени без пътеки между тях и така хората нямат никакъв достъп до морето – това е изискване по Закона за устройството на черноморското крайбрежие- ЗУЧК, но никой не го спазва. 

Няколко години след това над Райския залив палат вдига бившата екоминистърка в правителството на Симеон Сакскобурготски Долорес Арсенова, като басейна й е построен върху директно върху скалите, а те са в Зона 1 и са публична държавна собственост.

Лъскав имот в Райския залив вдигат Йово Николов и Михаил Заимов. С тези палати реално достъпът на хора до залива е прекратена, защото и те са върху скалите. Нищо, че плажът там е публична държавна собственост. През 2017 година става голям скандал с къщата на Николов. Тогава бившият депутат от ПК „Екогласност“ Емил Георгиев подава сигнал до ВКП за нарушения около нейното изграждане. Става дума за бетонно стълбище, което е вкопано в морето директно и за незаконната според него ограда, която опасва имението. Според Георгиев къщата струва над 2 млн. лева, а с нейното строителство Николов си е направил частен плаж, защото други хора няма как да стигнат до него.

На всичкото отгоре палата е маскиран като „Къща за риболовен туризъм”, най-вероятно с цел незаконосъобразно усвояване на средства по европейски програми, съобщават от „Екогласност“. С решение на съда от март 2017 година строителното разрешително на Николов е отнето. Със заповед на РДНСК къщата бе обявена за незаконна и трябваше да бъде съборена.

След бившите министри и Прокопиев и сие на „Колокита“ започва масово строителство и в момента няма вече и помен от защитена територия.

Бизнесменът Стефан Шарлопов вдига огромен комплекс „Созополис“, като при строителството са унищожени фиорди в защитена местност през 2010-2014 г. При направата на изкуствен плаж, стълбища и басейни. Разследване затова започва през 2016 година, но след смъртта на бизнесмена то е прекратено през 2019 година. И виновни няма. Там е построен и луксозен комплекс „Анел“. Според неофициална информация жилище там има бившият премиер социалист Жан Виденов.

По-късно луксозен палат на „Колокита“ купува и Цветан Василев, избягалият собственик на КТБ. Неговата хасиенда е на „втора линия“ зад палатите на Прокопиев и сие. Всички луксозни къщи нямат нужда от ограда, защото достъпът става само от морето.

 

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за вторник: Меркурий продължава своето ретроградно движение, Везните да внимават с финансовите документи САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за вторник: Меркурий продължава своето ретроградно движение, Везните да внимават с финансовите документи
ПИК TV x
Нидал Алгафари с гореща прогноза пред ПИК TV: ПП и ДБ ще са големите потърпевши на тези избори, защото показаха цялата си алчност и .... Нидал Алгафари с гореща прогноза пред ПИК TV: ПП и ДБ ще са големите потърпевши на тези избори, защото показаха цялата си алчност и ....
ново
Днес: 31
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК