РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Бобокови неразделни с Васил Божков - събрала ги страстта към антиките и скъпите почивки

Икономика

РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Бобокови неразделни с Васил Божков - събрала ги страстта към антиките и скъпите почивки

130218
на 30.05.2020
РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Бобокови неразделни с Васил Божков - събрала ги страстта към антиките и скъпите почивки
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Досието на наблюдаващ прокурор по делото срещу Васил Божков не е попаднало случайно в дома на арестуваните босове на "Приста ойл" и "Монбат" братята Пламен и Атанас Бобокови. Това научи ПИК от свои източници, след като по-рано днес от прокуратурата разкриха, че са открили списък с магистрати и държавни служители при обиските. 

WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)

препоръчано

Обвиняемият хазартен бос Васил Божков и замесените в афера с боклуци русенски милионери били особено близки в последната година, свидетелстват хора от хайлайфа. Те дори ходели заедно по почивки на луксозни дестинации за топ богаташи в Европа, като ски курорта във френските Алпи "Куршевел". 

Бобокови и Божков се сприятеляват и стават особено близки заради общата страст, която делят и която е по-ценна за хазартния бос дори от семейството му - антиките. Както стана ясно през последните месеци след бягството му в Дубай, Божков жали ежедневно за колекцията си, но не и за факта, че жена му е в ареста. 

Страстта на Бобокови към антиките и произведенията на изкуствата е не по-малка, макар те да имат по-скромни възможности от авера си. 

Те притежават и колекция от антики, оценявана на 80 млн. евро. Имената им бяха сред спряганите в парламента като хората, заради които бе гласуван новият закон за културното наследство, узаконяващ частните сбирки. Покойният Стефан Данаилов, като министър на културата, им разрешава и да направят първия частен музей в родината.

Бобокови, както почти всички бизнесмени на прехода, всъщност са сред получилите от червените куфарчета с пари за началото на бизнеса си и затова е било странното пребиваване на Атанас в САЩ, а после и бързото натрупване на капитали, разкриват запознати още преди години.

Братята са и серийни дарители и меценати подобно на Божков - строят черкви и манастири из цялата страна. С техни пари е изграден и християнският център за подпомагане на бедните в кърджалийския манастир “Успение Богородично”, заради което прочутият отец Боян Саръев каза, че ще целува ръцете им цял живот.

През годините те са и спортни спонсори като Божков - преди години издържаха финансови русенския футболен клуб Дунав, но след феновете ги изпонаплюха и те се отказаха. След това започнаха да спонсорират с по 1 млн. евро годишно "Приста Ойл Рали Тийм". Покрай състезателя Борис Борисов обаче имената им бяха замесени с групировката ВИС.

През май 2009 г. при специална акция на баретите в хотел "Кемпински" бяха арестувани няколко от хората на Златко Баретата, а също и рали пилотът Борис Борисов. Тогава ченгета казаха, че той е известен като Боби Белята и ВИС.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Първи парламентарен контрол на служебното правителство - БСП пита Главчев за Бузлуджа (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Първи парламентарен контрол на служебното правителство - БСП пита Главчев за Бузлуджа (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 68
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК