Вход
София
Времето в София 10 o C

РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Галеви и Орешарски свързали Мая Манолова с Васил Божков. Ивет Добромирова, близка на Лилана - зад панаирите с "Левски" и протестите. Кой е Мишо Булинса...

РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Галеви и Орешарски свързали Мая Манолова с Васил Божков. Ивет Добромирова, близка на Лилана - зад панаирите с "Левски" и протестите. Кой е Мишо Булинса...

на 25.05.2020
133999
0
РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Галеви и Орешарски свързали Мая Манолова с Васил Божков. Ивет Добромирова, близка на Лилана - зад панаирите с "Левски" и протестите. Кой е Мишо Булинса...
Автор: ПИК
25.05.2020
0
133999

Забегналият в Дубай хазартен бос с 11 обвинения Васил Божков е реалният най-голям спонсор на кампанията на провалената кандидатка за кмет на София Мая Манолова.

Прекият вдъхновител на финансирането на бившата омбудсманка в битката за градоначалник на столицата пък е приближеният му още от времето, когато се създава компанията „Бул инс“, Михаил Иванов. Неговият офис се намира на метри от къщата на Божков на ул. „Московска“ в София, където прокуратурата влезе за пръв път в имот на хазартния бос ден, след като той избяга.

Това научи ПИК от отлично информирани източници, участвали в кампанията на Манолова.

Мишо Булинса, както е наричан още Михаил Иванов, се е грижил за всички интереси на Божков на територията на столична община.

Всички желаещи да получат каквато и да било подкрепа, включително и финансиране от Васил Божков, особено ако това е свързано със Столична община, са търсили съдействието на Мишо Булинса, разказаха пред ПИК запознати със схемите на хазартния бос. Тъй че Манолова неизбежно е преминала през това съдействие.

За да заложи на нея обаче, Божков я познава още от годините, в които тя беше част от управлението на страната като зам.-председател на Народното събрание по време на правителството на Пламен Орешарски.

Орешарски беше изключително близък на Божков. Тесните им контакти бяха разкрити още през 2003 г., когато тогавашната лидерка на СДС Надежда Михайлова оттегли кандидатурата на Орешарски за кмет на София, именно защото веднага след издигането му той отиде на посещение при хазартния бос в офиса му да търси неговата подкрепа.

В началото на тази година пък политологът Антон Тодоров разкри, че през 2008 г., вече като финансов министър от правителството на Сергей Станишев, Орешарски е засекретил одитен доклад на KPMG, в който е описано как строителни фирми на Божков и Братя Галеви са получавали милиони за пътно и друго строителство без търгове и конкурси.

През 2008 г. пълновластни господари на региона на Кюстендил, от който Мая Манолова става депутат три години по-рано – през 2005-та, са именно Братя Галеви. Запознати отблизо с политическата кариера на кюстендилската народна представителка са категорични, че именно те са заплатили и тогавашната й кампания, тъй като преди това тя е работила за тях и затова подигравателно е наричана Сестра Галева. Те и Орешарски са прокарали и моста, по който понататък продължават отношенията й с Васил Божков, за да се стигне и до финансирането на кандидат-кметската й кампания за София.

В тази кампания Божков обаче залага и на още един кон, който да отстоява интересите му в Столична община и това е днешният общински съветник Борис Бонев, представител на гражданското движение „Спаси София“.

По време на кампанията стана ясно, че то отдавна поддържа контакти с представителите на местната власт в столицата и прокарва различни свои инициативи под формата на граждански интерес.

Божков получава Борис Бонев и „Спаси София“ едва ли не като зестра по линия на близката си приятелка Лиляна Деянова, по-известна като певачката Лилана, която наскоро бе арестувана заради участие в ОПГ за източване на европейски средства и в момента се намира в ареста.

Не тя обаче завежда Бонев при Божков, а близката й приятелка от „Протестна мрежа“ и „умните и красивите“ от протестите през 2013 и 2014 г. Ивет Добромирова.

Лилана и Ивет се сближават покрай битката на фирмата на певачката да изгражда тол системата в България.   

Както ПИК съобщи, Лилана е съосновател на едно от обединенията, кандидатствали за обществената поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронната система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа. Това е "Телетол", в което влиза и нейната фирма "Нованор".

Мъжът на Ивет Добромирова - Румен Петров, който е и брат на водещия от БНТ Бойко Василев, пък е работил чрез адвокатската си кантора за интересите на чешкия кандидат за създаването на тол системата "Толлнет". Адвокатът от същата кантора Милен Шопов е защитник на някои от арестуваните лица покрай разплитането на аферите на избягалия в Дубай бизнесмен Васил Божков с 11 обвинения.

Опитът на обединението на Лилана да докопа парите за тол системата е причина за помията, която се изля срещу спечелилата австрийска фирма "Капш". Очернящите статии могат системно да бъдат проследени в сайтовете и на двете дами - фалшивите новини излизат при Ивет Добромирова в "Терминал 3", а след това са препечатвани от сайта на Лилана "Obshtestvo.net". И обратното.

Според запознати цялата кампания е била финансирана именно от Васил Божков.

Опитът за тежък саботаж срещу въвеждането на тол системата у нас продължи и с жалбата до Европейската комисия и прокуратурата за злоупотреба с власт, съмнения за кражби и корупция срещу шефовете на Агенцията "Пътна инфраструктура" и министерството на регионалното развитие, подадена именно от фирмата на т. н. Лилана - "Телетол".

След ареста на певачката на 25 април прокуратурата разпространи три протокола от разпити на свидетели, според които тя, съдружникът й Мартин Димитров и техни колеги в дружеството "Телетол" са се опитали да нахлуят в сградата Националното ТОЛ Управление към АПИ на 4 юли 2019 г. Те обиждали и заплашвали служителите и охраната, като отправили репликата "ще дойдат качулките".

Свидетели разказват, че всекидневно са били тормозени от дружеството чрез натиск с телефонни обаждания. Общински съветник към Столичния общински съвет твърди, че по времето, когато е бил в управителния съюз на АПИ, е бил търсен по 70 пъти на ден от подсъдимите. 

Лилана и бандата й заплашвали членовете на Управителния съвет на АПИ и директорът на ТОЛ управлението с уволнение и разпространяване на клевета спрямо тях, ако не бъде сключен договор с дружеството им.

Дни по-късно приятелката на Лилана – Ивет Добромирова, се самовзриви във фейсбук от Франция и изплю камъчето: „Лили днес има рожден ден. Лили ще посрещне рождения си ден в затвора. Ще повторя В ЗАТВОРА. Арестувана е заедно със съдружника си Мартин по основно обвинение (не, не е за злоупотреба с еврофондове иначе щях да питам за къщите за тъщи и защо всички, свързани с тази схема са на свобода да си ги ползват), а по основно обвинение, че е заплашвала шефовете на АПИ. Разбрахте ли къде е заровено кучето?"

Събитията по атаките срещу АПИ от ОПГ начело с Лилана се разиграват 2 месеца преди началото на предизборната кампания за местна власт миналата година. По това време Ивет Добромирова вече се е скарала с "Демократична България" и е изгонена от лидера на „Да, България“ Христо Иванов заради натрапчивите й настоявания да я издигне за кандидат-кмет в София. В знак на солидарност със съпругата си управителното тяло на политическата сила напуска и мъжът на Добромирова и неин съратник в битката срещу тол системата в България - Румен Петров, който пък си отмъщава заради отпадналия свой чешки клиент.

Общите интереси на Лилана и Ивет отвеждат „умната и красивата“ при Васил Божков, на когото тя дава още една опция да прокарва влиянието си в Столична община, като му съобщава, че напук на бившите си партньори от "Демократична България" ще работи за избирането на Борис Бонев от „Спаси София“.

Макар да заминава за Франция заедно с мъжа си, Ивет продължава да поддържа топли отношения с Божков. А неговите неблагополучия с прокуратурата и бягството му в Дубай го принуждават да прибегне до нейните пиарски услуги, твърдят запознати пред ПИК.

Те нямат грам съмнения, че панаирджийските изпълнения с разнасянето на акциите на „Левски“ из София от журналиста Сашо Диков и опитът да бъдат връчени на Бойко Борисов са нейна измишльотина. Както и последвалите твърде странни проявления на бившия хазартен бос във фейсбук.

В тях те провиждат маниерите на Добромирова от времето на протестите през 2013 и 2014 г., когато „имаше повече стойки и чалъми, отколкото протести, заради които хората престанаха да ги приемат насериозно“. И в крайна сметка правителството на Пламен Орешарски не падна заради протестите, а защото ДПС реши да го събори.

Те също така твърдят, че огромните проблеми на служебното правителство на Марин Райков, в което Ивет Добромирова ръководеше пресцентъра, също са плод на страстта й да маниерничи по крайно смехотворен начин. И провиждат във всички сегашни публични изяви на забегналия бизнесмен, които по-скоро го излагат, отколкото оневиняват, именно нейните идеи, заради които иронично говорят и за „протестърския пиар на Божков“.

Каскадните протести от последните дни след изтичането на извънредното положение също са инспирирани от сценариите на Божков, вдъхновяван от Ивет Добромирова. Причината за това е, че феновете на "Левски" отказаха да покрепят закъсалия си бос с улични прояви. Затова натиска върху властта се сведе до мутренското дефиле на Костадин Костадинов, по-известен като Костя Копейкин, която безславно оредя и замря. А последвалият го "седящ протест" на Мая Манолова, също подстрекаван от Божков, се превърна в истинска карикатура. 

"Такива резили може да измисли само Ивет. Ей за това я изгонихме и не искаме повече да я виждаме. А колко му е акълът на Божков да се води по нейния, направо се чудим", категорични бяха хора от градската десница пред ПИК.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 18170
архив

- Муцка, не можах да разбера как направи толкова глупости за един ден..? -  Ааа, станах по-рано...

няма нови новини
Днес: 19
hot
най-четени новини в момента
сега
2412
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Последната и забравена годеница на Христо Сираков го оплака редом до жените му. Ето кой ще наследи имотите на бохема... (ВИДЕО)
x
Изварата помага срещу есенна депресия
x