РАЗКРИТИЕ НА ПИК! Гърми нов скандал с човек на "Промяната": Отстраненият управител на МБАЛ-Велинград си купил къща за половин милион, докато живее на издръжка на болницата (СНИМКИ)

АВТОРСКИ НОВИНИ

РАЗКРИТИЕ НА ПИК! Гърми нов скандал с човек на "Промяната": Отстраненият управител на МБАЛ-Велинград си купил къща за половин милион, докато живее на издръжка на болницата (СНИМКИ)

116926
на 13.03.2023
РАЗКРИТИЕ НА ПИК! Гърми нов скандал с човек на Промяната: Отстраненият управител на МБАЛ-Велинград си купил къща за половин милион, докато живее на издръжка на болницата (СНИМКИ)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Скандално отстраненият управител на МБАЛ "Велинград" д-р Данчо Гурдев е горд собственик на нова къща за близо 500 000 лв. Просторният имот в центъра на СПА-столицата е закупен през ноември 2022 г., докато Гурдев все още управлява лечебното заведение в града.

WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)

препоръчано

Почти 33-годишен анестезиологът, който твърди, че по време на управлението си е взимам заплата между 2 000 и 3 000 лв., всъщност, оказва се - е имал и странични доходи. Запознати в града се питат откъде са те и дали Гурдев не се е сдобил със средствата за финансирането на покупката на имота чрез бюджета на болницата?!?

По-рано стана ясно, че дори съпругата на Гурдев е била назначена от него на работа в МБАЛ-Велинград без необходимия образователен ценз. Конфликтът на интереси за това назначение вече се разследва от КПКОНПИ, а отговорните институции в града трябва да проверят също как и защо МБАЛ "Велинград" продължава да плаща наема за апартамент на вече освободения управител на лечебното заведение, който към момента, въпреки че е придобил имот къща, все още обитава въпросното жилище, наето от болничното заведение.

Явно всичко е възможно за бившия управител на болницата, който е и активист на "Продължаваме промяната". След разкрития стана ясно, че Гурдев е извършвал злоупотреби и е разходвал общински средства за стотици хиляди лева без разрешение от Общинския съвет. Именно заради тях той бе и предсрочно освободен.

Гурдев обжалва решението и благодарение на политическите си връзки и подкрепа, Областният управител на Пазарджик го връща за преразглеждане от Общинския съвет във Велинград. В града обаче се говори, че Гурдев всячески ще се опита да забави прегласуването, за да не се впише новоизбрания управител на лечебното заведение в Търговския регистър. Ако това стане, той ще изкара наяве всички незаконни действия, които Гурдев е предприемал по време на управлението си, доказващи стремежа му да фалира общинската болница, мълви се из СПА-столицата.

Преди дни се разбра и за тесните връзки на доктора с членове на Комисията по избора му за Управител на общинското лечебно заведение. Той е бил допуснат до него незаконно, тъй като общият професионален стаж на Гурдев e под изискуемия минимум от 5 г., а управленския изобщо отсъства.

За да заеме длъжността, Гурдев е трябвало да има минимум 3 години управленски опит. Той притежава диплома за Здравен мениджмънт - задължителна за заемането на поста "Управител", но тя е едва от няколко месеца, преди да бъде официално избран за управител на общинското лечебно заведение през май 2022г. Той дори придобива специалност по анестезиология и интензивно лечение 5 месеца преди да бъде избран за поста. Гурдев е подписал Декларация с потвърждение на професионалния си опит, а тя се оказва с невярно съдържание, заради което той подлежи на прокурорска проверка.

След като все пак поста му е "уреден" с помощта на членовете на комисията Емил Моллов и д-р Цветелина Спиридонова, Гурдев започва да връща жестовете към тях.

Като вече действащ управител на МБАЛ Велинград Гурдев е пренасочвал пациенти за лечение към МБАЛ "Хигия", на която Спиридонова е собственик и управител. Жест, който Гурдев е направил очевидно от благодарност заради уредения му с помощта на Спиридонова и спечелен конкурс, твърдят лекари в града. В средите се говори, че след като е отстранен от поста, Гурдев скоро ще бъде отново назначен на работа в частната болница.

Спиридонова пък ще бъде също проверена от прокуратурата заради Декларация с невярно съдържание, която подписала като член на Комисията по избор на управител на Велинградската болница, съгласно чл. 45 от Правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия. В нея посочва, че няма участия в търговски дружества, нито че е управител или член за управление и контрол. Това обаче категорично не отговаря на истината, тъй като от Търговския регистър е видно, че Спиридонова е в Съвета на директорите на МБАЛ "Хигия" и има още ръководни длъжности като управител или съдружник в множество дружества. Това противоречи на подписаната от нея декларация.

Докато скандалът във Велинград кипи, болничното заведение продължава да е на загуба, въпреки твърденията за доброто й финансово състояние, на освободения й вече управител д-р Данчо Гурдев.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи
ПИК TV x
СУПЕР ШОУ! Кирил Петков даде рецепта как ПИК да стане нормална медия: Трябва само да... (ВИДЕО) СУПЕР ШОУ! Кирил Петков даде рецепта как ПИК да стане нормална медия: Трябва само да... (ВИДЕО)
ново
Днес: 4
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК