РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Ето кои са Митко и Христозов от СРС-аферата с президента Румен Радев

Политика

РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Ето кои са Митко и Христозов от СРС-аферата с президента Румен Радев

178651
на 29.01.2020
РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Ето кои са Митко и Христозов от СРС-аферата с президента Румен Радев
Автор:   ПИК

Няколко лица са замесени в разследването на опит за саботиране на проверка на КПКОНПИ, което стана причина за искането на главния прокурор Иван Гешев Конституционният съд да тълкува условията, при които може да се започне наказателно производство срещу действащ президент.

WINBET – Ранно изплащане за брой голове за първи път в България! (18+)

препоръчано

Това става ясно от законни СРС записи и постановление по случая, разпространени от държавното обвинение. Както първо ПИК съобщи вчера, в разследване срещу командира на ВВС генерал Цанко Стойков прокуратурата е попаднала на данни за извършено евентуално престъпление от страна на държавния глава Румен Радев

След призив на Румен Радев да се огласи за какво точно разследване става дума, прокуратурата предостави и доказателствен материал - звукови файлове от експлоатирани от ДАНС СРС-та. Те се публикуват след разрешение на наблюдаващия прокурор и са част от разследване по друго престъпление срещу Цанко Стойков. Формулировката за него на държавното обвинение е "деяния на група лица, които осъществяват действия, включително обещаване и даване на дар и облага, водещи до нерегламентирани контакти с длъжностни лица от Министерство на отбраната".

В един от записите президентът казва на ген. Стойков да го държи в течение за разследването, че ще му звъннат "Митко и Христозов". Последният имал всички документи и било по-добре той да се заеме с отговора на ВВС до КПКОНПИ.

Въпросните лица обаче са от администрацията на Румен Радев и са негови подчинени, така че е напълно недопустимо те да определят какви документи и факти на представя командира на ВВС за началника им Радев по разследването на антикорупционната комисия. Това по същество е недопустима намеса и влияние, а вероятно и натиск.

Въпросният Митко е и с днешна дата един от най-близките хора на президента. Става сума за главния секретар на Румен Радев Димитър Стоянов, около наскоро имаше пореден скандал на "Дондуков" 2. Става дума за сигнал до ПИК да бъде установено каква е истината за два подадени в прокуратурата сигнала срещу главния секретар на президента полк. Димитър Стоянов и защо разследващите ги укриват от години.

"Има ли подаден още през 2016 г. сигнал за корупция срещу него, както и за злоупотреба със служебно положение в качеството му на шеф на щаба на Военно-въздушните сили, където отново е бил под опеката на Румен Радев, тогавашен началник на ВВС? Има ли подаден още през 2017 г. сигнал за финансови злоупотреби от страна на Стоянов в качеството му вече на главен секретар на "Дондуков" 2? Защо се крият подадените сигнали, нарочно ли отлежават с години и има ли чадър в прокуратурата над него, опънат от шефа му Радев?

Той ли стои зад назначението на емоционалната близката му служителка в АПИ Цвета Тимева на доста по-висок пост в президентството - секретар по благоустройството?" Това за само част от доста острите въпроси в сигнала до медиите, на които според подателите от "Дондуков" 2 никой не отговоря. Информация до момента няма и от прокуратурата.

И до днес Димитър Стоянов е неотлъчно до Румен Радев по време на почти всяка публична негова поява или среща на "Дондуков" 2. Двамата са заедно от години и във ВВС преди това, и близостта им е видна и от СРС-тата със Стойков, където Радев го нарича просто Митко. 

Другият споменат от президента е Илия Христозов, който по времето, когато се разиграва случката с разследването на КПКОНПИ е съветник на Радев по икономика и инвестиции. Подобно на Стоянов, и Христозов е близък на Радев от ВВС.

Той е завършил Висше народно военновъздушно училище „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия със специалност „Инженер по радиооборудване на летателните апарати“. Започва военната си кариера като началник на група в авиационния полк в Безмер, служил е на различни длъжности в 19-ти изтребителен авиационен полк и 3-та изтребителна авиобаза в с. Граф Игнатиево. От 2011 г. е назначен за финансов контрольор в Командването на Военновъздушните сили, преди да бъде назначен за съветник на Радев.

Той е толкова доверен човек на президента, че в началото на юли миналата година го назначава със свой указ от президентската квота за член на ключовата Комисия за регулиране на съобщенията.

От информацията на държавното обвинение се разбра, че КПКОНПИ е извършвала проверка за това как Десислава Радева, преди да сключи брак с Румен Радев, е работела на два щата във ВВС, назначена от Радев, която е по сигнал на ПИК за конфликт на интереси и злоупотреба със служебно положение. Друга част от проверката е на какво основание е използвала ведомствена квартира и живял ли е в нея и Радев, с който тя е имала отношения по същото време според свидетели. От пуснатите аудио записи става ясно, че прокуратурата е подслушвала шефа на ВВС ген. майор Цветан Стайков по разследване за корупция във ВВС.

Разговорите са три на брой, като първият е между Стайков и Радев. Другите два разговора са между Стайков и мъже, чиито гласове не се разпознават.

От СРС-то с Радев се разбира, че Стайков го информира за интереса на КПКОНПИ към съпругата му. Държавният глава изслушва командира на ВВС и му казва да прати информацията за искането на антикорупционната комисия на негови хора в президенството, които били наясно и било по-добре те да се заемат със случая. 

Първият разговор е от 23 април м.г. . В него участва „неустановен с категоричност мъж, който вероятно е президентът на републиката Румен Радев“, който говори с действащия в момента началник на ВВС ген.-майор Цветан Стойков.

Двамата обсъждат проверка на КОНПИ „за назначаването на Деси“ (според прокуратурата – настоящата съпруга на президента Десислава Радева) като пиар на ВВС.

"Аз съм дал указания, каквото може да не пращаме, няма да го пращам", заявява Стойков.

Радев го пита: А за какво точно ми кажи? После пита от кой са писмата и казва: "А, Славчев". 

Стойков уточнява, че става дума за "Деси": "Какви договори е имала, ползвала ли е някакви жилища, кой ги е плащал". 

Мъжкият глас, за който се предполага, че е на президента, отбелязва, че "това са абсолютни простотии", но държи да бъде държан в течение: "Айде, ще ти се обади там, Митко или Христозов, да ме държиш в течение. Отговорът да го видим тук, защото Христозов е изнамерил всички документи. Ще ти се обади Митко да стиковате нещата.

Стойков е категоричен:" Ама за какво да даваме обяснения, бе?! Ние ще кажем - нямаме тия данни въобще". Радев казва: Може, може".

Следват два други разговора, които Стойков води с негови служители, в които се обсъжда как да се подходи по отношение на проверката. В единия разговор (провел се на следващия ден) единият подчинен коментира: "Според мен не трябва да крием, защото, ако се разбере, че крием...". Той отбелязва и че КПКОНПИ не може да разследва конфликт на интереси в минало време и това може да се превърне в основание да се отбият исканията за допълнителна информация.

За исканията за информация и начина, по който във ВВС са реагирали на тях се разбира от третия разговор, който всъщност е най-ранен - от 16 април м.г. Там се говори и за унищожени документи.

В постановлението с дата 23 януари се посочва, че "пълното извършване на тази проверка на КПКОНПИ се осуетява поради укриване на документи, като част от тези документи касаят лицето посочено по-горе и с което президентът вероятно се намира в брачна връзка".

Срещу Румен Радев има подаден сигнал в КПКОНПИ за конфликт на интереси и облагодетелстване чрез служебното положение. Сигналът се отнася до назначаването на бъдещата съпруга на президента Десислава Радева, тогава Генчева, за ПР на Военновъздушните сили. По същество тогава Радев, който е командващ ВСС, е подписал анекс към трудовия договор на Десислава Генчева, която работела в отдел "Финанси". Така той ѝ възложил тя да се занимава с връзките с обществеността, въпреки че тази длъжност трябвало да се заеме от военизирано лице. Освен това ВВС плащали наем на жилище, което обитавали Десислава Генчева и самият Радев.

Какъв точно документ е укрила от Прокуратурата Десислава Радева, тепърва ще стане ясно.

Ето записа, в който Радев издава директни нареждания на Стойков, както и диалозите, които са стенографирани като СРС по разследването на прокуратурата:

Ето и документите, които ПИК разкри в разследването си и сезира прокуратурата и КПКОНПИ:

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците
ПИК TV x
Топ конституционалистът доц. Борислав Цеков с важни подробности пред ПИК TV: Радев не може да откаже назначаване на министри! Ако никой не иска да бъде служебен премиер, трябва да ни управлява правителството в оставка (ВИДЕО) Топ конституционалистът доц. Борислав Цеков с важни подробности пред ПИК TV: Радев не може да откаже назначаване на министри! Ако никой не иска да бъде служебен премиер, трябва да ни управлява правителството в оставка (ВИДЕО)
ново
Днес: 0
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК