Вход
София
Времето в София 13 o C

РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Кланът на Кирил Добрев в шокираща схема с 4,5 млн. лв. от обществени поръчки - братовчедки на червения гуру лапат държавни пари през червени кметове

РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Кланът на Кирил Добрев в шокираща схема с 4,5 млн. лв. от обществени поръчки - братовчедки на червения гуру лапат държавни пари през червени кметове

на 24.06.2019
212973
37
РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Кланът на Кирил Добрев в шокираща схема с 4,5 млн. лв. от обществени поръчки - братовчедки на червения гуру лапат държавни пари през червени кметове
Автор: ПИК
24.06.2019
37
212973

Интересна симбиоза между политици, кметове и пиари е установила прокуратурата покрай разследването и ареста на кмета на Костенец Радостин Радев и бизнесмена Ивайло Пашов.

Разследващите се натъкнали на договор на община Костенец за обществена поръчка за общо взето неатрактивната сума от 5058 лева с фирма "Оупън майндед"  ЕООД за консултантски услуги. Проследяването на участниците в нея обаче ги отвело до обвързани лица и факти, които разкриват порочна верига, чиито център е БСП и приближените на лидерката Корнелия Нинова Кирил Добрев и Драгомир Стойнев.

Това разкриха пред ПИК разследващи деянията на кмета на Костенец.

Шеф на фирмата "Оупън майндед" е Людмила Иванова Тотина, по-известна като Мила Тотина, която е сестра на Елена Харизанова, а двете са братовчедки на Кирил Добрев. Харизанова е и пиар на Драгомир Стойнев по времето, когато той е министър на иконоимиката, енергетиката и туризма в правителството на Пламен Орешарски. Според информация на медии отпреди 2 години отношенията между Драгомир Стойнев и Елена Харизанова са повече от топли.

Публикации в медиите на кореспонденция между Кирил Добрев и Мила Тотина пък разкриха, че дамата е пряко обвързана с пиарското обгрижване и контролирането на медийните публикации на самия Добрев, като оказва влияние и върху журналистите, пред които той се изявява.

Много по-тежки и порочни са обаче обвързаностите на двете лица в общинските схеми, които започват да изплуват от разследването покрай кмета на Костенец. Той не просто е избран като кандидат за градоначалник от БСП, но е и лично промотиран от Кирил Добрев. Впоследствие фирмата на Мила Тотина получава и част от парите за обществената поръчка, обявена от общината вече под негово ръководство. 

Същото се случва и в редица други общини с червени кметове. 

Особено драстичен е случаят с обществената поръчка на стойност 50 490 лева, спечелена от същата фирма през февруари 2015 г. от община Сливен, когато кмет е ген. Кольо Милев. Той също атакува поста като представител на БСП и е промотиран от Драгомир Стойнев.

Протоколът от разглеждането на офертите по тази поръчка сочи, че в нея е участвала не само фирмата на Тотина "Оупън майндед", а и фирмата на нейната сестра Елена Харизанова "Айви комуникейшънс", влизайки в груб конфликт на интереси и подозрение за подставении лица като участници в конкурса. Както и още една фирма от дъщерните компании на "Галъп".

Впоследствие и този кмет на БСП е разследван именно заради обществените поръчки, които е възлагал.

В периода от 2012 до 2014 г. фирмата на Харизанова печели общо 321 047 лева от обществени поръчки в някои общини. Това става на два пъти в Ловеч - през юни 2012 с поръчка за 58 691 лева и през май 2013 г. - с поръчка за 62 818 лева, докато кмет е представителят на БСП Минчо Казанджиев, който е човек именно на Кирил Добрев и Георги Първанов. Казанджиев беше изправен пред съда за безстопанственост, свързана също с обществените поръчки.

Поръчката на братовчедката на Кирил Добрев от община Гоце Делчев пък е за 80 830 лева. Кмет в любимия град на сегашния зам.-председател на БСП е неговият приближен Владимир Москов, когото той издигна до член на Изпълнителното бюро на столетницата. Москов е кмет на града 6-ти мандат - от 1995 г., а неговият заместник в общината, областен председател на БСП и любимец на  Корнелия Ниинова - Валери Сарандев се хвали, че "ние назначаваме комисията за европроектите, другите нямат шанс".

Именно в Гоце Делчев прави и най-големия си удар фирмата на другата братовчедка - Мила Тотина "Сградостроител", която е най-голямата в Югозападна България и в чието управление, както и в други нейни фирми участва роднини на Тотина с фамилиите Харизанова и Тотин. На 11 август 2014 г., в края на управлението на кабинета на Пламен Орешарски, в който министър е Драгомир Стойнев, фирмата печели обществена поръчка в консорциум с други две фирми за построяването на Спортната зала. Сумата, която получава е 2 646 647 лева. Общата сума на поръчката е 4 000 000 лева.

През 2007 г. по време на управлението на Тройната коалиция "Сградостроител" изпълнява две обществени поръчки в община Гоце Делчев общо за 500 000 лева, когато там кмет е въпросният Владимир Москов.

Гоце Делчев е Мекка на Добрев и двете му братовчедки, тъй като точно там беше центърът на протестите срещу цените на горивата в края на миналата година. Градът се явяваше команден пункт на опитите за дестабилизация на обстановката в страната и събарянето на правителството на Бойко Борисов чрез улични протести.

Другата значителна сума, спечелена по време на кабинета "Орешарски", но от фирмата на сестрата на Харизанова - Мила Тотина, е от Министерството на образованието в размер на 117 000 лева, когато министър е Анелия Клисарова.

Междувременно стана ясно, че арестуваният заедно с кмета на Костенец бизнесмен Ивайло Пашов е свързан и с обществена поръчка за 300 000 лева за ремонт на читалище в Чирпан, където пък кметица е издигнатата от БСП Кичка Петкова, промотирана от Драгомир Стойнев.

Така фирмите на двете сестри - Тотина и Харизанова, техният братовчед Кирил Добрев и приближеният им Драгомир Стойнев са създали стройна схема, в която налагат кадри на БСП в малки населени места, а след това те им се отблагодаряват чрез уж пиарските  услуги на сестрите, поглъщайки обществени пари за обществени поръчки. Точно това разследват в момента органите, които се занимават с арестувания кмет на Костенец Радостин Радев и бизнесмена Ивайло Пашов.

Вероятно разследването ще стигне и до кампанията на президента Румен Радев, с която е била обвързана една от двете фирми на сестрите. Връзката с Кирил Добрев и този път е пряка. Въпреки твърденията на Корнелия Нинова, че Радев е лично неин избор, първата организация на БСП, в която той е издигнат за кандидат-президент, е Габрово, откъдето Кирил Добрев вече бе станал депутат и контролира всички социалисти в града.

До този момент фирмите на двете сестри, братовчедки на Кирил Добрев, с неговото енергично съдействие, както и със съдействието на близкия на Елена Харизанова Драгомир Стойнев са прибрали от обществени поръчки близо 4,4 милиона лева по време на управлението на правителства или на кметове на БСП.

Порочните обвързаности политици - кметове - пиари разкриват схема с корупционен привкус за източване на обществени пари, в случая от Клана "Добрев", но вероятно и от други партийни октоподи, с които разследващите би трябвало да се заемат преди местните избори, ако целта е корупцията до този момент да бъде преборена.

 

Протоколът от разглеждането на офертите по поръчка в Сливен сочи, че в нея е участвала не само фирмата на Тотина "Оупън майндед", а и фирмата на нейната сестра Елена Харизанова "Айви комуникейшънс", влизайки в груб конфликт на интереси и подозрение за подставении лица като участници в конкурса 

Сподели:
Напиши коментар »
(37)
1
Баф мааа му, ко стана пак,Другаре!?
2
кмета Кольо Милев от Сливен раздаваше пари и продукти на циганите от махалата за да гласуват за него ..
3
Мръсните пари най-миризлива следа оставят, ако си мислят продажниците,че сметките им не са открити и се изчаква подходящия момент за да се публикуват, много се заблуждават!
4
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
5
Ужас. БСП е мафия. Всички БСП-едераси зад решетките
6
Бат Бай БоБо горкия само милва Котараци....
7
Когато БСП е на власт такива проблеми няма, защото АСФАЛТ не се яде :) Светъл пример за унищожаване на един град е Каварна! Лакомата БСП кметица не харесва рок, защото е другарка на Нинова и обича кючек и чалга! Ликвидира Каварна като туристическа дестинация, защото селяндурщината е диагноза за БСП! Усвояват се едни пари, ама нищо не се строи ;) Как да се търси отговорност от Батко,Братко,Баджанака и роднините на БСП активисти до 9-то коляно! Там където БСП се докопа до власт, става страшно за населението, но роднините се обогатяват. За това Нинова иска поне за малко да яхне България, да я фалира и малко преди да сдаде властта, да си гласува една АМНИСТИЯ за престъпленията, както постъпи БСП-Станишев! На Радев му хареса да владее безконтролно - Служебно, за това я привика да и каже, че няма да и пусне ни гювеч, ни джолан, все пак много от спонсорите му ги удариха финансово, а той има харчове, като го изритат от Дондуков 2 !
8
кметове на БСП крадът държавни и европейски пари , а в същото време Корнела казва че нямало пари за кметовете по селата от БСП ...ето как Корнела не знае какви ги плещи и казва че имало дискриминация във финансирането .А Кольо Милев беше кмет на Сливен от БСП и изкради всичко и бюджети и пари от Европа и хората го махнаха ...в циганското гето в Сливен ,Кольо Милев от БСП раздаваше брашно , захар , ориз и пари на циганите .
9
най -накрая ще лъсне нас,,ния задник на великия,несменяем феодал на гоце делчев,кмета владимир москов,най-успешния,най-най-,най...... определена кохорта са на хранилка при него,пиле не може да прехвръкне,,,,,,
11
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
12
от комунистическото котило , всичко е уредено до 36 коляно в рода на контрабандисткото копеле каргото, за съд дела и т.н. и дума да не става всичко си е под контрол ,касапите от соца си режат кратунките на телетата от соца и пей сърце ,да живее бкп-бсп !
13
ГЕРБ 10 години на власт пик сънува Кирил Добрев
14
си избират кметове който ги крадят в Името на Партията майка. После бедни сме били...
15
БСП е партия на неудачниците, необраованите и пенсионерите. Тези жалки хорица, които вярват на лъжите на Нинова и компания не осъзнават ,че са яхнати от една групировка лъжци и измамници и гласуват за другарите.БЕДЕН БОГАТ НОСИ.Това е електората на БСП. Време е цялата върхушка на БСП да се разследва - Техноимпекс, офшорки, КТБ, къщи за гости, приватизация. ДРУГАРИТЕ ОБИЧАТ НАЙ-МНОГО ЧУЖДИТЕ ПАРИ.
16
Ро.сен Гео.ргиев Ди.митров ---LZ1RGD--ЕГН 73 09 29 66 64-- Е бан Рош ко--Е БАНИЯ.. // бивш шофьор на ТИР,напиван и е бан от двама руски тир-аджии преди 9 години в Холандия // ... София кв Лозенец ул Кричим №3 вх В ет 4 ап 32 .. тел...087 7 58 38 45....088 9 67 66 78..http://roshko vip.snimka.bg/.....Единственият трол разкрит в нета..От А до Я..!!!!
17
Дали не наднича Цветанов в тези обществени поръчи?Хайде сега дружно журналистите да яхнат проблема в Костенец и да разкостят клана Добреви.Да ама не - ТИШИНА.Устата им е запушена с пачки.Я да видим за кметския вот дали пак няма да се натисне този генерал в Сивен -
18
Анякои реват за субсидията.Олигарсите щели да управляват с парите си.Ами те БСП са олигарсите - те си управляват бизнеса през обществени поръчки само че печалбите са в джобовите имЕ сега трябва да хранят партията.1 лв субсидия- казх!
19
Ама те, всички кметове крадат ! За себе си и за съответната партия. Това само прокуратурата не го знае !
20
Аааа, ясно. Б. Б. Не успя с К. Нинова и сега на ешафода е Кирето Добрев. Ще има ужас с предизвестен край
21
Оноденият екстираджия от Лозенец е праснал само 3 поста..Мдаа,скоро не са го захлебвали.
22
Ами разсследвайте , разследвайте! ...Друга работа си нямате!И какво , после какво...Мили Боже, помогни, молим те!
23
Взривяващо само в ПИК! Дмитър Стоянов от "Бивол+ осъди МВР - Мето за много голяма сума!
24
Взривяващо само в ПИК! Дмитър Стоянов от "Бивол+ осъди МВР - Мето за много голяма сума!
25
В обществените поръчки на министерствата , ще стане Армагедон. Но ПИК като са казали А, да кажат и Б, като започнат от министерство на спорта напр.
26
Жалко за хубавия Български НАРОД !
27
ПИК,като толкова държите да Разкривате Корупцията,защо не пишете за Кмета на Варна,Иван Портних,или Кмета на Пловдив,Иван Тотев,или ако пишете за Тях,ще вземе да Излезе Още Някой
28
АКО НЯКОЙ СИ Е ВЪОБРАЗЯВАЛ И СМЯТАЛ ,ЧЕ ТЕЗИ ДВАМАТА НЕ СА МОШЕННИЦИ ДОСТА Е ЗАБЛУДЕН.
29
АКО НЯКОЙ СИ Е ВЪОБРАЗЯВАЛ И СМЯТАЛ ,ЧЕ ТЕЗИ ДВАМАТА НЕ СА МОШЕННИЦИ ДОСТА Е ЗАБЛУДЕН.
30
КОЙ Е КИРИЛ ДОБРЕВ ? МИЛИОНЕР, СОБСТВЕНИК НА ВЕЦОВЕ ПО ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ, ЕНЕРГИЙНИ ФИРМИ ЗА ПРОДАЖБА НА ТОК, СОБСТВЕНИК НА СПА ХОТЕЛИ ЗА МИЛИОНИ ЛЕВА- "БЕЛЧИН ГАРДЪН"-БЕЛЧИН БАНЯ , "СТРИМОН ГАРДЪН "- КЮСТЕНДИЛ, СОБСТВЕНИК НА ФИРМИ ЗА ПРОДАЖБА НА ГОРИВА. ХВАНАТ НА КАЛОТИНА С КУФАРИ ВАЛУТА. ПО ВРЕМЕТО НА ЮГО ЕМБАРГОТО ЗАНИМАВАЩ СЕ ПРЕНОС НА ГОРИВА ЗА СЪРБИЯ. ПО ТОВА ВРЕМЕ СОБСТВЕНИК НА ЧЕЙНЧ БЮРА. СЕГА ВИДЕН СОЦИАЛИСТ ЗАГРИЖЕН ЗА БЕДНИТЕ И ОНЕПРАВДАНИ ХОРА.
31
отговор на коментар
ПАПАГАЛИ.....НЯКОЙ НАПИШЕ НЯКОЯ ГЛУПОСТ ИЛИ ЛЪЖА И ВСИЧСИ ВКУПОМ ПОВТАРЯТ ..........ЗАЩО НЕ СТЕ ТАКА ОГРАГНИЗИРАНИ СРЕЩУ МАФИОТСКИТЕ ДИРИГЕНТИ .....И КРАДЦИ ?!?
32
Това не е вярно. Крокодилът е по-зелен, отколкото дълъг.
33
Добре де, точат пари, правят далавери, дайте ги на Цацата. Но не ги давате, защо бе жабоци? Защото цялата ви информация е един балон, който веднага ще се спука. Какео стана с Йончева, нещо я оставихте. Тя каза категорично, като изяснят всичко с къщата в Барцелона, информацията ще бъде представена в ЕС.
34
Скучаеш ? Забавлявай се и ако имаш късмет може да спечелиш добра сума тази вечер https://bit.ly/2HKWzdH
35
кирил добрев- в затвора- там муе мястото!
36
Ей, какво стана с далаверите на Милиончева ? Имаше стотици квадратни метри апартамент , десетки милиони долари по офшорки, далавери с КТБ , стотици хиляди левове за фотоапарати ....... какво стана с делата срещу нея ???? Защо мълчи прокуратурата ??? Станишев ли се разпордеи да мълчат и траят всички ? Или Корнелия Нинова е казала, че утре идва на власт и дупе да им е яко на прокурорите ?
37
Борисов е крайно време да спре да прави магистрали ! Крайно време е за строеж на затвори (като Алкатраз в САЩ ) . Защото се оказва, че в България престъпниците са повече от нормалните хора и затова ни е такова дереджето - кой както може влачи,краде, разсипва, пълни джоба и бега ! Повече затвори му е майката !
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого ще подкрепите за кмет на София?
Общо гласували: 15903
архив

“Ставане сутрин точно в пет, независимо колко е часът!”
(Военен)

няма нови новини
Днес: 273
hot
най-четени новини в момента
сега
2069
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Христо Иванов от ДеБъ: България е основана през 9-и век (УНИКАЛНО ВИДЕО)
x
С тези храни жените стареят по-бавно
x