РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Корнелия Нинова ексхумира правителството на Жан Виденов

АВТОРСКИ НОВИНИ

РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Корнелия Нинова ексхумира правителството на Жан Виденов

140866
на 26.01.2021
РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Корнелия Нинова ексхумира правителството на Жан Виденов
Автор:   ПИК

Лидерката на БСП Корнелия Нинова е на път да ексхумира правителството на печално известния експремиер на столетницата Жан Виденов и бивши партийни величия. Тя е започнала да тъпче с тях червените листи с кандидат-депутати за 45-о Народно събрание.

препоръчано

Въпреки клетвите на Нинова за обновление и подмладяване на партията, процесът на въкресяването на стари муцуни от времето на драматично замлъкналия и изчезнал от публичната сцена бивш министър-председател, взривил 24-дневната национална стачка през 1997 г., когато държавата беше на ръба на гражданска война, върви по две линии. От една страна, тя насажда на водачески места в листите възлови партийни персони по времето на кабинета "Виденов", от друга страна, се е превърнала в кукла на конци на други важни червени фигури от онези години.

Това стана ясно, след като се разбра, че през уикенда под предло, че прави обиколка из страната, Нинова се появи във Варна, за да спазарява водаческото място в червената листа с тамошния шеф на партийната структура Борислав Гуцанов. То ще бъде заето от лидера на сегашния коалиционен партньор на БСП ПК "Тракия" Красимир Премянов, съобщиха пред ПИК отлично информирани източници от "Позитано" 20.

Премянов беше председател на парламентарната група на БСП именно докато управляваше Жан Виденов и като лидер на партията и колеше и бесеше в централата и структурите й. След палежа на парламента и връщането на втория управленски мандат от Николай Добрев и Георги Първанов Премянов се оттегли от активния политически живот, но сега е твърдо решен да се завърне в него като депутат, както ПИК съобщи.

Във Варна листата на БСП винаги е била обект на мощни вътрешнопартийни боричкания. Затова този път Нинова е взела на ръчно управление реденето й и да сложи начело именно Красимир Премянов, следван от Борислав Гуцанов. Това е и причината тя да изключи от столетницата доскорошния си приближен варненец Иван Иванов - Пилето, като използва за повод срамните сцени пред тамошната централа на БСП, завършили с побой, кръв и избити зъби на местен лидер на социалистите.

Нинова се възползва от услугите на Пилето, който е близък авер на небезизвестният бизнесмен със сенчести прояви Даниел Славов - Дидо Дънката, и водеше война срещу Гуцанов в разгара на битката на вътрешната опозиция срещу Нинова. Тогава тя свали доверието си от Гуцанов, а топлите връзки на Дидо Дънката с представители на полицията за ужас на местните социалисти я насочи и към издигането на Иван Иванов - Пилето на шефския пост на изборния щаб в града.

Пилето пък стана депутат в 44-я парламент, след като с преференции се изкачи от 22-а позиция в червената листа, за които в града се твърди, че са били щедро стимулирани. Ако той бе останал сред червените кандидат-депутати и за следващото Народно събрание, Гуцанов губеше шанс да влезе в парламента от втората си позиция, която Нинова му обеща, след като той направи остър завой от неин вътрешнопартиен враг в поддържник на червените избори за лидер на БСП.

Сега Нинова се е запретнала да реализира амбициите на Красимир Премянов като го сложи начело на листата си във Варна. И припомни политическия фолклор, роден през черевния мандат 1994-1997 г., че "на Изток България граничи с Премянов, а на Запад - с Нора Ананиева". И ако бившата червена парламентарна шпага Ананиева е потънала в забвение, нейният зет Росен Карадимов е плътно до Нинова във всичките й политически пируети и шантави изяви на опозиционерка.

Той също беше депутат по времето на мандата на Жан Виденов, след което премина в Евролевицата на Александър Томов - Лупи и дори стана член на ръководството й и неин говорител. После тихомълком отново се обърна към БСП като съветник на лидера и премиер Сергей Станишев и се забърка в шумния скандал с австрийския лобист Петер Хохегер, получил 1,5 милиона евро по 2 договора, подписани от кабинета "Станишев", а сетне и осъден в Австрия за машинации.

В момента адвокатската кантора на Карадимов се занимава със задкулисно производство на червени партийни документи без никаква ефективност тип "Визия за България", съветва я за политическите й ходове и се изявява като червен анализатор и бранител на Нинова. Не се знае дали той ще бъде включен в листата.

За сметка на това бившият вицепремиер и министър на икономиката от кабинета на Виденов - Румен Гечев, който и днес е депутат, отново ще води червената листа в Плевен, където на вътрешнопартийния вот за лидер даде всичко от себе си за победата на Нинова. Пребиваването във властта на сътрудника на ДС с псевдоним "Економов" се свързва с най-мрачните страници от най-новата история на България, когато под управлянието на БСП страната бе доведена до икономическа катастрофа, изразяваща се в крах на банковата система, хиперинфлация, хлебна криза и стопяване на спестяванията на населението.

Още един знаков министър на Жан Виденов стои плътно до и зад Нинова и й шепне политически решения в ухото. Това е министърът на енергетиката в неговото правителство Румен Очваров. Той оглавяваше мегаминистерството на икономиката и енергетиката и в кабинета "Станишев", но бе изгонен оттам заради подозрения в корупция и аферите в "Топлофикация - София" от 2006 г., когато се прочу като Р. Овч. в писмото на арестувания й шеф Валентин Димитров - Вальо Топлото, от когото той е търсил помощ. Както и заради аферата "Булгартабак".

Тогава негова заместничка беше именно сегашната лидерка на БСП Корнелия Нинова, отстранена със същите подозрения и заради прякото й участие в същите афери, станали причина за сегашната й разправа с президента на ПЕС Сергей Станишев, когото не искаше да включи в литата на БСП за последните евроизбори и не допусна в новото ръководство на партията.

По признанието на вече изключения от БСП шеф на пловдивските социалисти Георги Гергов, с чиито гласове Нинова стана лидер на столетницата за пръв път, когато тя го извикала в кабинета си да му съобщи, че го гони от Изпълнителното бюро на партията, при нея е бил единствено Румен Овчаров.

Самият Овчаров обаче не може да заема държавна и обществена длъжност в течение на 3 години, тъй като е осъден условно на 2 години затвор за безстопанственост заради отдаването под наем на „Мини Бобов дол“, вследствие на което е причинил щети за 24 милиона лева, от които съдът призна 16 милиона. Обвиняема по делото беше и неговата зам.-министърка Анна Янева, която той направи лидер на столичната организация на БСП като свой на-доверен човек, но впоследствие социалистите предпочетоха Калоян Паргов. 

Днес Сивият кардинал на Нинова - Румен Овчаров, най-безочливо твърди, че е бил против изключването на Гергов, но този акт показвал "кой е принципът и начинът, по който БСП ще влезе във властта". Както и това, че след масовата чистка на знакови социалисти и възкресението на червени кадри на възлови позиции от времето на Жан Виденов "БСП не е част от статуквото".

За белег на обновлението на столетницата вероятно минава и членът на Изпълнителното бюро на БСП Бриго Аспарухов, който стои плътно зад Нинова още от първото й избиране. Ген. Аспарухов е първият шеф на Националната разузнавателна служба от времето на правителството на Жан Виденов. Като такъв той се забърка в поредица от скандали за унищожаването на материалите, свързани със секретен сътрудник на ДС, източването на крупни суми от "Балканбанк", фалирала също през 1997 г., към частна фирма на неговата снаха в Брюксел, както и с фалшиви новини, довели до падането на правителството на Филип Димитров.

Тези и други скандали с опита му отравяне по време на гостуването му при тогавашния президент Желю Желев станаха причина за острата обществена реакция, когато премиерът Симеон Сакскобургготски се опита да го направи свой съветник. Оттогава Бриго Аспарухов изчезна, докато Корнелия Нинова не го прибра под крилото си в тясното ръководство на БСП.

Именно от тази позиция бившият шеф на разузнаването от времето на Жан Виденов днес е причината за грубите нападки на Нинова срещу най-успешния червен кмет Станислав Владимиров в Перник и идеята той да бъде изключен от БСП уж заради повишените цени на боклука в баровските села край Перник Рударци, Кладница и Делта хил.

Истинската причина обаче е, че в началото на миналата година човекът на Корнелия Нинова в Перник, зад когото плътно стои Бриго Аспарухов - Кирил Леонов, който е и общински съветник от БСП, бе отстранен от лидерския пост на червените в града. А на негово място бе избран зам.-кметът Стефан Кръстев, чиито застъпник е и Владимиров.

Кирчо от Богданов дол, както е известен детронираният местен червен лидер сред перничани, оскандали организацията си по време на своето управление с неплащане на осигуровки, пиянски вакханалии и отказ от гласувания в Общинския съвет на град Перник. Но сега Бриго Аспарухов навива Корнелия Нинова за наказание да изключи Станислав Владимиров от БСП, въпреки че той е с много добра репутация в града заради бързото справяне с безпрецедентната водна криза в Перник с помощта на правителството.

Това е и личната мотивация на Нинова да се разправи с пернишкия кмет, защото той отказа и на нея, и на търчащата подир всички проблеми Мая Манолова да политизира бедствието в града и предпочете да работи с Бойко Борисов и кабинета, които осигуряват парите за преодоляването на безводието.

Какви други успешни и авторитетни хора от БСП ще прогони Нинова и какви стари муцуни от времето на Жан Виденов ще възкреси предстои да видим. Но при всички случаи това е в пълен разрез с нейните твърдения за обновление на партията, което я превръща в алтернатива на сегашното управление.   

Сподели:
Бомба x
6-те любими секс пози на мъжете 6-те любими секс пози на мъжете
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Бареков: Слави е част от мозъчния тръст на ДПС - зависи от Доган. Манолова след Костинброд беше подлога на ГЕРБ, Радев ще загуби изборите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV: Бареков: Слави е част от мозъчния тръст на ДПС - зависи от Доган. Манолова след Костинброд беше подлога на ГЕРБ, Радев ще загуби изборите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 4
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това