Вход
София
Времето в София 21 o C

РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Под натиска на американския посланик сменят закон заради шефа на БНР Андон Балтаков (ДОКУМЕНТ)

РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Под натиска на американския посланик сменят закон заради шефа на БНР Андон Балтаков (ДОКУМЕНТ)

на 13.07.2020
122121
0
РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Под натиска на американския посланик сменят закон заради шефа на БНР Андон Балтаков (ДОКУМЕНТ)
Автор: ПИК
13.07.2020
0
122121

Под бруталния натиск на американския посланик Херо Мустафа шефът на парламентарната комисия по медии и култура Вежди Рашидов внесе законопроект за промяна на Закона за радио и телевизия. Проектът е качен на страницата на Народното събрание.

От пръв поглед се вижда, че спешните промени се правят само заради генералния директор на БНР Андон Балтаков.

Ето хронологията на събитията довели до безпрецедентния натиск над медийната комисия и намесата на чужд посланик в работата на обществените медии в България.

Няколко дни след като УС на БНР предаде на прокуратурата Балтаков заради сключени неизгодни договори за ток генералният директор се озова в американското посолство на 19 юни. Това стана ясно от публикация във фейсбук страницата на амбасадата със снимка.

Толкова съм горда, че се срещнах с генералния директор на БНР Андон Балтаков. Андон е талантлив българо-американец, който има богат опит в работата с медийни компании в САЩ и Европа. Доволна съм, че той реши да се върне в България през януари, за да подкрепи медийния сектор тук", казва посланик Мустафа.

Според неофициална информация гендиректорът, срещу когото се води дело за неправомерното му избиране от СЕМ с фалшиви документи за трудов стаж и притежание на фирма зад океана, е търсил спешна подкрепа от посланика, за да остане на поста.

И посланичката се заема със задачата. На 7 юли, според официалната страница на парламента, Мустафа и немският й колега Кристоф Айхорн се срещат с част от медийната комисия начело с председателя й Вежди Рашидов. Два дни по-късно от пост във Фейсбук на бившия генерален директор на БНР Валери Тодоров става ясно, че двойката Мустафа-Айхорн е провела среща и с членовете на СЕМ.

„Според неофициална информация, днес американският и германският посланик са посетили независимия медиен регулатор - Съвета за електронни медии (СЕМ). Интересно, какво са търсили там, след като преди време американският посланик г-жа Херо Мустафа разговаря в посолството с генералния директор на най-голямата обществена медия - БНР, чийто избор от СЕМ предизвика силни съмнения и заведени съдебни дела.

Според също неофициална информация, двамата посланици са разговаряли вече и с председателя на парламентарната Комисия по култура и медии г-н Вежди Рашидов. На ход е нов медиен закон, който ще присъди още пълномощия на най-слабия и най-скандалния състав на СЕМ. Както и удължени мандати на двама спорни генерални директори на обществените медии. Заради дипломата на единия бе отложен конкурс и не знаем дали бе намерена, а другият е със спорна легитимност на представените за конкурса документи.

Да чакаме ли специализираната прокуратура да влезе и в СЕМ? Може да открие и липсващите дипломи и документи на плеяда генерални директори на БНР и БНТ.

Откривам форум: Познайте за какво са си говорили двамата посланици с петте съветнички, пише Тодоров. За тази среща официална информация няма.

Ден по-късно шефът на парламентарната медийна комисия Вежди Рашидов е в Ловеч, за откриване на галерия.

Пред медиите той заявява, че се очаква се в най-скоро време да приключи работата на работните групи по промените в Закона за радио и телевизия, които предвиждат мандатите на генералните директори на двете обществени медии да бъдат увеличени от 3 на 5 години.

Новият медиен закон също така предвижда при смяна на генерални директори на радиото и телевизията да може да се правят промени и в Управителните съвети.

На 10 юли Вежди Рашидов внася проекта за промени в Закона за радиото и телевизията, но без становищата на работните групи.

В него се предвижда мандатите на генералните директори на БНР и БНТ да бъдат удължени от 3 на 5 години, а управителните съвети на медиите да бъдат сменени до един месец след влизането в сила на закона. Но генералните директори запазват мандатите си.

Проектът е писан изцяло заради „българо-американеца“ Балтаков, коментират медийни експерти. Досега в Закона за радио и телевизия бе записано, че членове на УС на БНР и БНТ могат да бъдат лица с българско гражданство, които имат местожителство на територията на страната, висше образование професионален опит в областта на радио и телевизионната дейност, на културата, журналистиката, аудиовизията, електронните съобщения, правото или икономиката. Според предложението на Вежди Рашидов думите „местожителство на територията на страната“ се заличават, а преди думата „професионален опит“ се добавя петгодишен.

По предложение на шефа на медийната комисия думата „мандат“ за управителните съвети се заменя „пълномощия“ каквото и да значи това. Неглижирането на членовете на управителните съвети, ако бъде приета поправката „Рашидов“ ще доведе до безконтролна власт на генералните директори, смятат запознати.

Към момента Андон Балтаков има проблеми със Закона. Три от отпадналите кандидати на конкурса за шеф на БНР съдят него и СЕМ. Мотивите им са, че Балтаков е избран в нарушение на закона, защото е имал регистрирана в САЩ фирма, която е закрил едва февруари, месец след като е избран за шеф, нещо което законът забранява. Заради грешка в Агенцията по вписванията от конкурса бе отстранен Валери Тодоров, който е напуснал фирмата си, но това не е отразено в Търговския регистър. Тримата отпаднали кандидати твърдят пред съда, че Балтаков няма необходимия стаж от пет години, за да бъде избран на поста.

Кое налага спешната промяна в ЗРТ внесена от Вежди Рашидов, след като три работни групи- в министерството на културата, в СЕМ и парламента подготвят от месеци изцяло нов медиен закона, който е наложителен заради изискването да се приеме евродирективата за регулацията в интернет до септември тази година, питат медийни експерти. Най-вероятно под безпрецедентния натиск на американския посланик, за да оцелее г-н Балтаков. Законът е изцяло заради него, само дето името не му е написано, добавят те.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 16764
архив

В автосервиз докарват силно катастрофирала кола. Шофьорът пита монтьора:

- Прощавайте, може ли да се направи нещо с тази кола?

- Естествено! Трябва да й се свали предната и задната броня и между тях да се сложи нова кола…

няма нови новини
Днес: 47
hot
най-четени новини в момента
сега
2927
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
Здравният министър категоричен: Страната е в тежък момент, мерките трябва да се спазват. Има ръст на заболелите от коронавирус до 30 години. Протестите са място, където заразата се предава по-лесно (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
САМО В ПИК! ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Положителни промени за Овните, Лъвовете да отложат деловите срещи, Стрелците да не пътуват
x