РАЗКРИТИЕ НА ПИК: "Промяната" набута в АЕЦ "Козлодуй" човек на Сорос и сътрудник на "Държавна сигурност"

Епицентър

РАЗКРИТИЕ НА ПИК: "Промяната" набута в АЕЦ "Козлодуй" човек на Сорос и сътрудник на "Държавна сигурност"

230207
на 16.01.2024
РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Промяната набута в АЕЦ Козлодуй човек на Сорос и сътрудник на Държавна сигурност
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Поредно скандално кадруване на "Продължаваме промяната"! Ръководството на проектната компания "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" ЕАД, която е 100% собственост на "АЕЦ Козлодуй" ЕАД и която ще строи двата нови блока в атомна електроцентрала, тихомълком е било подменено, научи ПИК.

препоръчано

Припомняме, че в средата на миналия месец Народното събрание реши Българският енергиен холдинг (БЕХ) да увеличи капитала на проектната компания "Нови мощности" до 1.5 милиарда лева, като по този начин да бъде осигурена възможност за изграждане на два нови енергийни блока на площадката на АЕЦ "Козлодуй".

Гласуването, провело се в последните работни дни на депутатите за 2023 г., премина при необичайна обстановка. Опозицията окупира парламентарната трибуна, което наложи представянето на законопроекта за предприемане на действия по изграждането на 7-ми и 8-ми блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй" с технология AP 1000 и доклада по него да бъдат четени от място от председателя на Енергийната комисия Делян Добрев.

Точно месец по-късно "Нови мощности" са и с нова управа, а новината все още не е обявена нито на сайта на проектната компания, нито на този на "АЕЦ Козлодуй". Единствено се съобщава в сайта publics.bg. Решенията за промените са били внесени в Търговския регистър на 8 януари и са вписани официално на 12 януари 2024 г., като преди това са били взети на заседанието на борда на "АЕЦ Козлодуй" ЕАД от 28 декември, на което е взето и решението за увеличението на капитала на проектната компания с 1.5 млрд. лв. 

Така след рокадата изпълнителен директор става бившият изпълнителен шеф на БЕХ ЕАД Петьо Иванов. В борда влизат досегашният изпълнителният директор и член на Съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй" - Валентин Николов, Алекс Нестор, Янко Джинков и Свилен Спасов. 

Именно около последния е най-голямата интрига сред новите управници на "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности". Из политическите среди упорито се говори, че Спасов е бил лично номиниран за член на новия борд от съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. 

Преди шест години Комисията по досиетата обяви партида от над 50 сътрудници на тоталитарните комунистически служби в дружества с 50 или повече процента държавно участие, в които са заемали или заемат ръководни постове и чийто принципал е Министерството на икономика. В партидата бе и името на Свилен Апостолов Спасов, като секретен сътрудник "Бозуков".

Освен това новият шеф в борда на "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" ЕАД  е свързван и с Джордж Сорос, като основател и председател на клуб "Отворено общество" във Варна.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 17 май - възможни финансови загуби за Телците, непредвидени трудности за Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 17 май - възможни финансови загуби за Телците, непредвидени трудности за Стрелците
ПИК TV x
ПИК TV! Бившият главсек на МВР Петър Тодоров с горещ коментар за трагедията с кола на НСО: Дружките на Кирил Петков на задната седалка не трябва да са обичайна практика (ВИДЕО) ПИК TV! Бившият главсек на МВР Петър Тодоров с горещ коментар за трагедията с кола на НСО: Дружките на Кирил Петков на задната седалка не трябва да са обичайна практика (ВИДЕО)
ново
Днес: 74
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК