РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Румен Радев лобист на Вальо Златев

Политика

РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Румен Радев лобист на Вальо Златев

117289
на 28.05.2020
РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Румен Радев лобист на Вальо Златев
Автор:   ПИК

Румен Радев отново блесна като ярък лобист по време на посещението си в община Садово, където се изказа и против Държавната петролна компани, наричайки я "авантюра". От една страна щяла да е играч на пазара, а от друга страна да го контролира.

препоръчано

Истината обаче е доста по-прозаична и разкрива преки обвързаности на Румен Радев още преди избирането му за държавен глава, както и малко по-късно, когато сформира служебното си правителство.

Първата обвързаност на президента-лобист е по линия на сегашния изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. Последният беше крайно пестелив в коментарите си по темата за създаването на Държавна петролна компания, но недвусмислено даде да се разбере, че застъпва позицията на Радев.

От 1991 до 1997 г. Андрей Делчев е началник на Правния отдел в Министерския съвет, където по това време като чиновничка работи и Меглена Кунева.

По-късно, когато тя създава своя партия след пребиваването си като министър по европейските въпроси в правителството на Симеон Сакскобургготски, в нея влиза синът на Андрей Делчев - Димитър Делчев. В момента той е председател на партията на Кунева - ДБГ, която пък застана плътно зад Мая Манолова в кампанията й за кмет на София и продължи да я поддържа след провала й.

Междувременно Андрей Делчев стана съветник на Соломон Паси по времето, когато той беше външен министър в царското правителство, в което министерски пост заемаше и Кунева. По-късно именно Соломон Паси и съпругата му Гергана Паси бяха хората, под чиято диктовка Румен Радев състави служебния си кабинет, веднага след като бе избран на президентския пост. Соломон Паси отговаряше твърде уклончиво на въпросите дали е родителят на служебния кабинет на Радев, който преди да стане политик не познаваше никого извън военните структури.

Много преди тези събития Андрей Делчев е в пряка връзка с днешната лидерка на БСП Корнелия Нинова. И двамата се изявяват като приватизатори на дясното правителство на Иван Костов.

Делчев рамо до рамо с Нинова слага ръка на разграбеното най-богато външнотърговско дружество на България "Техноимпекс". А след това става и доверен юрист на Нинова и затова е избран за пълномощник и адвокат на РМД-то, призатизирало "Техноимпекс", спрямо което Агенцията за следприватизационен контрол води дело за неизпълнени клаузи от приватизационния договор.

В момента Андрей Делчев е изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация, заради чиито интереси Румен Рачев вчера заяви: "Държавата не се справя в борбата с картелите на горивата и с осигуряването на ефективна пазарна среда за свободна конкуренция. И е странно как държавата ще играе тук двойна роля - от една страна ще бъде конкурентен участник на пазара, а от друга страна ще бъде регулатор“.

Бурната му реакция е инспирирана и по още една линия - тази на "Лукойл", заради промените в законите за акцизите и данъчните складове и за корпоративните данъци, с които се въвеждат нови изисквания към складовете и лицензирането им. Това означава, че "Лукойл" трябва да лицензира отделно всичките си 7 склада, а не както е сега те да се броят за един. 

"Лукойл" продължава да се свързва с дейността на Валентин Златев, макар миналата година той да бе понижен от управител на компанията до председател на контролния й съвет. Злите езици твърдят, че причината за това е източване на българските й активи. През всички години, докато Златев беше начело на "Лукойл", компанията бе един от най-големите спонсори на БСП.

Именно в кабинета на Валентин Златев в битността му на управител на "Лукойл" бе взето и решението Корнелия Нинова да се кандидатира за лидер на БСП, убедени са до днес социалисти. В нея от години на възловата позиция "Развитие и експлоатация" работи мъжът на Нинова - бившият митничар Митко Нинов, а дейността му е пряко свързана с ценообразуването на горивата у нас.

В публичното пространство отдавна е известно, че издигането на Румен Радев за президент е пряко консултирано и с двама едри бизнесмени, единият от които е именно Валентин Златев.

Днешният шеф на контролния съвет на "Лукойл" Валентин Златев продължава да е пряко ангажиран с интересите на компанията, пореди което решението на държавата да раздроби лицензирането на склада й на неговите съставни части не е приемливо за нея, а респективно и за него.

Ето каква е и причината президентът Румен Радев да предприеме атаката си от Садово срещу Държавната петролна компания. Интересите на хората и структурите, на които дължи неподозираната си политическа кариера, са пряко засегнати и сега той е длъжен да ги брани, макар позицията му да е шита с бели конци.

Така за 2 месеца държавният глава на страната се прояви като лобист три пъти - първо, в Трявна, където се появи в частната оръжейна фирма на авера на Цветан Василев - Емилиян Гебрев в "Емко" да брани нейна поръчка, второ, в Елин Пелин, където посети частната фирма за производство на соларни пана "Миролио", при това с гръцки мениджмънт, и сега като защитник на частните интереси за петролните и газови компании у нас, жертва на чиито картелни споразумения са всички българи.

Така си представя Румен Радев антикризисните икономически мерки, за които непрекъснато обвинява държавата, че няма план и твърди, че е навлязла в кризата с хаос и излиза от нея по същия начин.

Личният антикризисен план на Румен Радев вече е натрапчиво ясен - лобизъм до дупка.   

Сподели:
Бомба x
Зодиите, които са готови на всичко, за да постигнат целта си Зодиите, които са готови на всичко, за да постигнат целта си
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов в Котел: Радев видя, че се сгромоляса митът, че може да управлява - загроби Северна България и съсипаха държавата! Затова започнаха да натискат Трифонов и вчера му отмъстиха с унижение и обиди от агитките им на улицата - Трифонов трябва да е премиер (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов в Котел: Радев видя, че се сгромоляса митът, че може да управлява - загроби Северна България и съсипаха държавата! Затова започнаха да натискат Трифонов и вчера му отмъстиха с унижение и обиди от агитките им на улицата - Трифонов трябва да е премиер (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 102
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това