РАЗКРИТИЕ НА ПИК: След смъртта на дете - трагедиите в клиниката на д-р Валентин Павлов от Медицинския съвет продължават. Второ момче на косъм от фатален край

АВТОРСКИ НОВИНИ

РАЗКРИТИЕ НА ПИК: След смъртта на дете - трагедиите в клиниката на д-р Валентин Павлов от Медицинския съвет продължават. Второ момче на косъм от фатален край

83960
на 25.03.2020
РАЗКРИТИЕ НА ПИК: След смъртта на дете - трагедиите в клиниката на д-р Валентин Павлов от Медицинския съвет продължават. Второ момче на косъм от фатален край
Автор:   ПИК

Случаят с починалия 14-годишен Алекс в клиниката "ЕО ДЕНТ" на члена на т.н. Медицински експертен съвет д-р Валентин Павлов не е единственото нещастие, сполетяло пациентите на това частно лечебно заведение.

препоръчано

ПИК съобщи вчера, че зам.-председателят на Българския зъболекарски съюз и бивш депутат от "Глас народен" в Реформаторския блок има висящо дело за смъртта на детето, но въпреки това по необясними причини ще се ползва експертизата му от шефа на съвета проф. Коста Костов. 

Фактите около Павлов и уменията му обаче са повече от притеснителни. През ноември 2019 г. адвокатът на почерненото семейство на Алекс Пламен Димитров разкрива пред медиите, че в клиниката е имало подобен случай 2 години след смъртта на момчето, настъпила след операция през 2016 г. заради реакцията на детето на упойка, срещу която частното лечебно заведение не разполага с антидод, чиято цена на опаковка е 1000 лева.

През 2018 г. със същата упойка е третирано и момче от Козлодуй. То също развива малигеkна хипертермия, както и 14-годишния Алекс. По това време обаче злополучният анестезиолог д-р Йонна Филипова, която участва в операцията на починалото дете, вече е сменена. Новият анестезиолог изважда пациента от упойка, реагира бързо и го откарват в „Пирогов“, където му слагат спасителния антидот.

Между другото, д-р Валентин Павлов явно не си е взел поука от трагедията, заради която става клиент на прокуратурата, защото при втория случай за откарването на изпадналото малигенна хипертермия дете, е използвана същата частна линейка.

Този случай от 2018 г. засега остава заметен под килима. Жалба в прокуратурата е подадена, но развитие по случая няма.

За трети нещастен случай обаче се говори по високите етажи на властта. В същата клиника.

23-годишно момиче посещава "ЕО ДЕНТ", за да му бъде изваден мъдрец. За нещастие по време на процедурата, челюстта на пациентката е счупена. Тамошните лекари заявяват, че не могат да направят нищо повече. Момичето отива в Медицинска академия, където е оперирано, разказаха пред ПИК запознати.

Момичето се е заканило да съди клиниката на д-р Павлов. Бащата на пострадалата пациентка е на висока позиция в една от най-високите властови институции.

След трагедията с 14-годишния Алекс д-р Павлов е поискал от тогавашния здравен министър Петър Москов, която също е представител на Реформаторския блок в управлението, да бъде направен одит на частната му клиника.

"Одитът, разбира се, е завършил в полза на Павлов. Но има нещо, което съдът пропусна при събирането на доказателства – една доцентка е била в този медицински одит и е констатирала нередности в медицинската документация при операцията, т.е. има корекции на операционния лист и на анестезиологичния. Това тя го е написала. Много настоявах да бъде разпитана, защото е била в одита и има сведения, но и двете съдебни инстанции отказаха, не била свидетел. А как допуснаха до разпит всички останали?", пита пред медиите адвокатът Пламен Димитров.

Адвокатът до ден днешен не може да проумее съдебните врътки около оправдаването на д-р Валенти Павлов, чиито адвокат е Даниела Доковска, и намалените условни присъди на съпругата му Венета Павлова и анестезиоложката Йоанна Филипова, мотивите за което все още тънат в дълбока тайна.

Ето какво разказва Димитров за съдебните състави и обвинението по време на делото: "В началото делото за смъртта на Алекс пред САС започна с друг председател на съдебния състав, после беше сменен, не знам защо". 

Начело на състава застава печално известният Калин Калпакчиев, а на адвоката му обясняват, че е командирован там. Това е причина делото да започне отново. Това става след първите две заседание по делото през 2019 г.

Рязка промяна претърпява и обвинението. Ето какво разказва адвокатът Димитров: "Прокурорката от апелативната прокуратура беше много ентусиазирана, направи много неща, писа до министерство на здравеопазването – искаше да им бъде забранено да използват пълни упойки и т.н. На пледоариите дойде друга прокурорка, попитах къде е предишната, защото беше навътре в нещата, казаха ми, че е повишена във Върховна касационна прокуратура. В последната минута на мача се смени и прокурорът".

А ето и финалът на тази достойна за разследване на прокуратурата история: "На 6 ноември до 19.00 ч. след 5 часа заседание правихме пледоарии. Съобщиха, че на 7-ми ще четат решение. Казах на моите клиенти, че има нещо гнило и сигурно ще ги оправдаят. Иначе, ако щяха да потвърдят присъдата на Софийския градски съд, щяха да кажат „решение в срок“. На 7 ноември в 12,30 ч. прочетоха присъдата", разкава адвокатът Пламен Димитров.

Мотивите обаче продължават да липсват вече 4 месеца.

Междувременно Калпакчиев успя да освободи и убиеца Джок Полфрийман с над 6 години предсрочно и взриви цялата общественост. Делото беше върнато за преразглеждане от прокуратурата. Препоръчителните срокове това да се случи отдавна изтекоха. Заседание не се състои. А убиецът Полфрийман се разхожда да свобода, посещава Министерството на правосъдието, протестърския катун пред партийния дом и дава сърцераздирателни интервюта пред БТВ.

Сега зъболекарят, чиято кличника, а и лично той е пряко виновен за смъртта на 14-годишно дете, а трагичните случаи с техни пациенти под негово ръководство продължават, е сложен като супер експерт в Медицинския съвет към правителството, който вчера представи неговия председател проф. Коста Костов.

Проф. Костов не даде възможност на д-р Павлов да отговори на въпрос на ПИК има ли дела срещу него и за какво, като рязко заяви, че на такива въпроси няма да отговарят. Причината вероятно е, че другият въпрос на ПИК беше отправен именно към него. И той гласи: защо проф. Коста Костов беше уволнен от ВМА?

Но тъй или иначе отговорът на този въпрос предстои.

Сподели:
Бомба x
ТАЙНИ И ЗАГАДКИ: Масони пазят златото на Хитлер ТАЙНИ И ЗАГАДКИ: Масони пазят златото на Хитлер
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Проф. Михаил Мирчев с горещ коментар за датата на вота и уволнението си (ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV: Проф. Михаил Мирчев с горещ коментар за датата на вота и уволнението си (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 234
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това