РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Съден за измами адвокат сви самолети за стотици хиляди от чужда компания (ДОКУМЕНТИ)

Политика

РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Съден за измами адвокат сви самолети за стотици хиляди от чужда компания (ДОКУМЕНТИ)

103348
на 26.08.2019
РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Съден за измами адвокат сви самолети за стотици хиляди от чужда компания (ДОКУМЕНТИ)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Стар познайник на съда, прокуратурата и МВР, който работи като адвокат, забъркан в тежки далавери, за част от които на 5-ти март тази година дори бе осъден от Окръжния съд в Пазарджик за източването на община Ракитово, е в дъното и на опит за кражба на… самолети.

WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)

препоръчано

Колкото и парадоксално да звучи, пазарджишкият адвокат Лука Бельов се опитва да отмъкне 5 самолета от българска компания за обучаване на пилоти, която е собственост на литовско дружество. Драмата се разиграва през 2017 и началото на 2018 г. и продължава до днес. След създаването на „Българска авиационна академия“ и смяната на двама управители, в началото на септември 2017 г. управлението поема назначената през есента на 2016 г. от първия от тях – Стоян Христов, 24-годишна секретарка Яна Димитрова.

Именно с издигането на Яна Димитрова, в офиса на компанията в София все по-често започва да се появява и небезизвестния на правоохранителната и правосъдната система пазарджишки адвокат Лука Бельов. Трудно е да се каже кой кого намира и как двамата се запознават, но според потърпевшата страна нощните клубове са свършили добра работа в тази посока, както и бракоразводното дело на Димитрова, по което Бельов е бил неин защитник, а впоследствие – и интимните отношения между тях.

Яна Димитрова препоръчва Лука Бельов за адвокат на дружеството още през пролетта на 2017 г. малко след като е назначен втория управител Лилчо Лилов и скоро Бельов навлиза в подробностите на цялата му дейност, свързана с 5-те самолета, с които то разполага. Как се развива компанията под ръководството на чевръстия адвокат става ясно през фаталния декември 2017 г., когато фирмата екстрено сменя офиса си от „Астрал бизнес център” в апартамент в ж.к. „Аерогара”, а Яна Димитрова изчезва и става неоткриваема за служителите на дружеството.

Но в същото време се оказва, че сметките и активите на дружеството са запорирани в полза на някаква нечувана за служителите и счетоводителите му фирма „Омега гранд”. Запорът е наложен по изпълнително дело, образувано въз основа на три записа на заповед от 5-ти и 6-ти юли 2016 г. с кредитор „Омега гранд“ и длъжник „Невик“ за общо 495 500 лв.  В случай изумителното е, че управител и на кредитора, и на длъжника е едно и също лице – Радослав Куленски, който е собственик и на двете фирми.

Според документите за заема той е взет от тогавашния управител на „Българска авиационна академия“ Стоян Христов, който категорично отрича, че това е неговият подпис, но направената впоследствие съдебно-графологична експертиза потвърждава автентичността му.

Освен това се установява, че между „Омега гранд“ и „Невик“ няма никакви разплащания, нито пък „Омега гранд“ е осчетоводила такива вземания. Тоест, най-вероятно сделката е куха и нейната единствена цел е „Българска авиационна академия“ да стане длъжник на 495 500 лв. и въз основа на това впоследствие от дружеството да бъдат измъкнати активи и пари.

Събитията се развиват точно в тази посока. Частният съдебен изпълнител прибира от банковата сметка на дружеството 20 000 лева и налага запор върху регистрацията на 5-те самолета в Гражданска въздухоплавателна администрация.

В това време Яна Димитрова вече не просто е сменила офиса на „Българска авиационна академия“ и е изчезнала, но е изчезнала и цялата търговска документация на дружеството, трудовите договори и личните досиета на служителите, както и всички компютри.

Служители на българската компания и счетоводителите алармират собствениците в Литва и директорът на литовското дружество пристига в България да се запознае със случая. Успява да открие Яна Димитрова , която обяснява, че е в болница и иска да я оставят намира.

А докато е била в болнични (според нейните думи) през целия месец януари 2018 г. … на 25 януари 2018 г. като управител на „Българска авиационна академия“ е сключила с Лука Бельов договор за абонаментно юридическо обслужване за срок от 24 месеца на обща стойност 20 000 евро без ДДС. А според този договор възнаграждението става изискуемо в деня на подписването на договора, тоест веднага, още преди да са извършени услугите.

Схемата е позната на българското правосъдие именно покрай Бельов, но преди да припомним случая с източената община Ракитово, само ще споменем, че с проблемите на потърпевшата от него компания се заема адвокатска кантора. И какъв е нейният потрес, когато един прекрасен ден при адвокатите нахлува лицето Стоил Стоилов и гневно заявява: „Дайте ми самолета, който купих!”.

Оказва се, че на 2 февруари 2018 г., в нарушение на устава на дружеството, Яна Димитрова е дала генерално пълномощно на Лука Бельов да се разпорежда с всички дела на фирмата, включително и да продава активи. Въз основа на това пълномощно Бельов, от името на „Българска авиационна академия“, на същата дата е сключил три договора с „Омега гранд“, с пълномощник неговата дружка адвокат Атанас Павлов, въз основа на които прехвърля собствеността на 3 от 5-те самолета срещу частично погасяване на „дълга“ по записите на заповед.

На 13 март 2018 г. адвокат Атанас Павлов, като пълномощник на „Омега гранд“, е продал единия от 5-те самолета на Стоил Стоилов срещу – забележете! – 9 990 лева, като за посредничеството си в изгодната сделка, по думите на Стоилов, Лука Бельов е взел от него хонорар в размер на 20 000 лева.

Сметката обаче се оказала без кръчмаря. Някой от чевръстите играчи не е наясно, че още на 28 ноември 2-17 г. литовският собственик на българската компания е продал самолетите на друга литовска компания, като чрез приемо-предавателен протокол новият собственик е влязъл във владение и е получил оригиналните документи. Сделката е потвърдена и от Националната агенция по приходите с ревизионен акт и ревизионен доклад към него след пълната данъчна проверка на „Българска авиационна академия“. Тя е потвърдена и от данъчните власти на Литва след извършената насрещна проверка.

Всъщност нашествениците в българското дружество сами си скрояват шапката, тъй като проверката на НАП е извършена по сигнал на Яна Димитрова, явно подаден под диктовката на Лука Бельов. А ревизионният акт не установява нарушения и данъчни престъпления.

Стоилов пък разбира, че явно е прецакан, когато се опитва да регистрира самолета в Гражданска въздухоплавателна администрация, където му искат оригиналните документи, но Лука Бельов се оправдава, че те са изгубени и пишман купувачът тръгва да ги търси от фирмата, първоначален собственик на самолета.

Драмите на „Българска авиационна академия“ с Гражданска въздухоплавателна администрация (ГВА) не свършват дотук. На 5 юли 2018 г. главният директор на ГВА издава заповед, с която спира процедурата по отписване на 5-те самолета от регистъра на ГВА. „Българска авиационна академия“ е подала до ГВА заявления за отписване въз основа на смяна на собствеността. Българското дружество обжалва заповедта пред Административен съд – София и печели делото. Решението на съда влиза в сила на 7 февруари 2019 г. От тогава до ден днешен държавната структура отказва да изпълни решението на Административния съд!

В сайта на Гражданска въздухоплавателна администрация деликатно е премълчано името на главния директор Станимир Лешев, но това не го освобождава от отговорността да даде публичен отговор какво го мотивира да не изпълни решението на българския съд и да не приключи процедурата по подадените заявления за отписване на самолетите от регистъра на ГВА. Особено, като се има предвид кой стои в дъното на неволите на „Българска авиационна академия“ – печалноизвестният пазарджишки адвокат Лука Бельов, вече осъден на 5 години лишаване от свобода за източването на  220 000 лева от община Ракитово, извършено по абсолютно същата схема – договор за обслужване с изискуема веднага сума на хонорари, отделни астрономични суми за хонорари за извършени услуги, запориране на сметки, прехвърляне на платени пари в собствени сметки и т.н.

Същият адвокат отговаря  пред Пловдивския районен съд и по обвинение за набавяне на имотна облага от 10 000 евро, заради това, че в периода от 18 април до 11 юни 2008 г. в Пазарджик юристът заблуждавал Мария Загорска, че съпругът й Георги Загорски, арестуван за антики, ще бъде пуснат на свобода. Първоначално й поискал 15 000 евро заради дебелите си връзки и позоваването на прокурора Ангел Пейков, който веднага щом получи парите, щял да пусне съпруга ѝ, а впоследствие свалил сумата на 10 000 евро.  Тогава адвокатът бе задържан.

По същото време Лука Бельов беше задържан и в София при специализирана операция с 10 000 лева, предназначени за подкуп според разследващите. В този момент той беше областен координатор на „Гергьовден”.

Скандалният юрист стана център на внимание преди години като защитник на известния пазарджишки сутеньор Васил Телбизов, осъден на 8 г. затвор, когото Франция поиска да бъде екстрадиран там заради склоняване на момичета към проституция. Телбизов бе обвинен, че има в килията си списък за поръчкови убийства, в който е и името на Лука Бельов, тъй като обвинявал именно него за ареста си.

Както разкриха пред ПИК потърпевшите от компанията „Българска авиационна академия“, подвизите на Бельов не са свършили с тези криминални случаи и той рязко е увеличил мащаба на дейността си, като вече краде и продава чужди самолети и въпреки всичките си досегашни криминални деяния продължава да се ползва с адвокатски права.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Семейни проблеми мъчат Стрелците, Везните - в плен на емоциите ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Семейни проблеми мъчат Стрелците, Везните - в плен на емоциите
ПИК TV x
ПИК TV! Депутатът Драгомир Драганов от ГЕРБ подаде оставка, ролята на Асен Василев за скандала в митниците гледат в пленарната зала - НА ЖИВО ПИК TV! Депутатът Драгомир Драганов от ГЕРБ подаде оставка, ролята на Асен Василев за скандала в митниците гледат в пленарната зала - НА ЖИВО
ново
Днес: 27
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК