Вход
София
Времето в София 9 o C

РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Фаворитът за кмет на София на "Демократична България" разследван от прокуратурата и "Антимафия". Бившият съдия Методи Лалов нагласил обществена поръчка за близо 400 бона

РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Фаворитът за кмет на София на "Демократична България" разследван от прокуратурата и "Антимафия". Бившият съдия Методи Лалов нагласил обществена поръчка за близо 400 бона

на 07.08.2019
157662
30
РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Фаворитът за кмет на София на "Демократична България" разследван от прокуратурата и "Антимафия". Бившият съдия Методи Лалов нагласил обществена поръчка за близо 400 бона
Автор: ПИК
07.08.2019
30
157662

Грозен скандал е на път да се разрази за кметската надпревара в София покрай един от мераклиите за граноданачалник, хвалещ се с подкрепата на психодесните и протестърите от партията на проваления Христо Иванов "Демократична България".

ПИК разузна, че тежки проблеми със закона има не само финансовият гуру на бутиковия кръжец - подсъдимият и обвинен в пране на пари Иво Прокопиев, но и новият им флагман Методи Лалов. 

Скандалният съдия, който преди седмица подаде оставка и напусна съдебната система, срещу която и докато беше магистрат, правеше скандални политически набези, от повече от две години е разследван за тежка давалера. ПИК научи, че срещу него тече проверка и в прокуратурата, и в антикорупционната комисия КПКОНПИ.

По втората дори вече има конкретен резултат и достатъчно доказателства за участието на Лалов в афера с близо 400 бона, отпуснати от него като шеф на Софийски районен съд по обществена поръчка. Разследващите от "Антимафия" са събрали достатъчно признания на свидетели, че Методи Лалов лично е нагласил конкурса така, че на него да се яви една фирма и тя да предлага исканите условия, за да лапне близо 400-те хиляди държавни пари. 

"Голям брой служители на СРС са признали, че той без дори да се крие предложил въпросната фирма и е направил така, че тя да вземе поръчката. Дори има очевидци, присъствали на разговор по телефона между него и компанията, в който Лалов има диктувал точно как да си подготвят документацията за конкурса и какви условия да предложат, така че да отговорят на изискванията", разкриха пред ПИК запознати с разследването. 

Бившият председател на Софийския районен съд е разследван още от 2017 г. от прокуратурата, след като Висшият съдебен съвет я сезира за случая и изпрати до обвинението одит на Сметната палата за 2014 г. В него финансовите контрольори бяха констатирали драстични нарушения по обществени поръчки, част от които свързани и с ремонтни дейности на сградите на съда.

В един от пунктовете държавните одитори бяха установили нарушения при провеждане на процедура по ЗОП, които са довели до опорочаване на цялата поръчка. Става дума именно за въпросната афера, по която от "Антимафия" са констатирали, че има данни за нарушението на Лалов. 

Поръчката е за "доставка на многофункционални устройства за копиране, сканиране и принтиране и предоставяне на услуги по управление на печата в сградата на СРС на бул. "Цар Борис III".

Процедурата е открита на 27 юни 2014 г. от Лалов при критерий за оценка на офертите - икономически най-изгодната. Обявлението за поръчката е изпратено 42 дни преди крайния срок за получаване на офертите, което е в съответствие със закона. Предметът на обществената поръчка обхваща доставката на общо 86 мултифункционални устройства, разпределени в 7 типа.

При преглед на документите Сметната палата е установила, че като условие е поставено изискването всички хардуерни устройства да са от една и съща марка.

"С поставеното изискване неоснователно е изключена възможността да бъде предложено най-доброто устройство от даден тип, независимо кой е неговият производител. Включеното в предмета на обществената поръчка "пълно сервизно обслужване на оборудването за период от 48 месеца" гарантира техническа поддръжка и работоспособност на устройствата, независимо от модела и марката на отделните устройства. Различните марки и модели на оборудването, предмет на поръчката имат сходен интерфейс, който позволява на потребителите лесна употреба, дори отделните типове устройства да са от различни марки.

С поставеното в техническата спецификация условие "всички хардуерни устройства да са от една и съща марка" е дадено предимство на лица, които предлагат оборудване от една марка за всички 7 типа устройства, покриващо минималните технически изисквания, като едновременно с това необосновано е ограничено участието на лица, които биха могли да предложат оборудване, съответстващо на изискванията, но от различни марки", се казва в одитния доклад.

Въведено било изискването и за теглото на хартията. Според Сметната палата предметът на обществената поръчка и потребностите, които се очаква да бъдат удовлетворени чрез изпълнението ѝ, не обосновават необходимост от по-високи изисквания, спрямо стандартно приложимите.

Въведени били различни минимални изисквания относно "скорост на сканиране монохромно" и "скорост на сканиране цветно" за различните устройства. По този начин е дадено предимство за участие на лица, предлагащи техника, която не би могла да покрие изискване за по-висока скорост на монохромно сканиране, казват от Сметната палата.

И още: "Описаните условия и изисквания в документацията за участие, поотделно и в своята съвкупност дават предимство и необосновано ограничават участието на лица при възлагането на обществената поръчка, в нарушение на чл. 25, ал. 5 от ЗОП (отм. ред. ДВ, бр. 37/2006 г.)."

Само една фирма е подала документи за участие в процедурата - "Дилекс" ООД. С нея бил сключен договор за 368 436.41 лв. без ДДС.

Установените съществени нарушения в условията на поръчката са довели до цялостното ѝ опорочаване, заключва Сметната палата. Докладът е приет на 15 декември 2016 г., а на СРС е връчен в началото на януари 2017 г., след което ВСС го праща в прокуратурата, а оттам възлагат и допълнителна проверка на антикорупционната комисия за установяване на действията от страна на Методи Лалов, като заемащ висша публична длъжност.

"Налице е предварително уговорена поръчка с предварително избран изпълнител", са установили разследващите, разкриха запознати пред ПИК и сега се очаква прокуратурата да предприеме по-нататъшни действия спрямо Лалов.

Ако му бъдат повдигнати обвинения за скандалната афера, той ще е поредният подсъдим кандидат за кмет на София, който има мераци да яхне народа. Осъдената на 20 години затвор за подкуп Десислава Иванчева също даде заявка, че ще се бори за кметския стол.  

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 18232
архив

– Петьо, имаме ли друг шампоан?
– Не! Защо ти е?На този какво му е?
– Ами тук пише за суха коса! Аз моята коса вече я намокрих…

няма нови новини
Днес: 38
hot
най-четени новини в момента
сега
3023
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Последната и забравена годеница на Христо Сираков го оплака редом до жените му. Ето кой ще наследи имотите на бохема... (ВИДЕО)
x
БОЖЕСТВЕНО ЧУДО: Озверели неверници хвърлили в морето този необикновен светец - два делфина го изнесли жив на брега
x