Вход
София
Времето в София 14 o C

РАЗКРИТИЕ: Протестърите срещу прокуратурата на държавна хранилка - ето колко прибират Христо Иванов и компания

РАЗКРИТИЕ: Протестърите срещу прокуратурата на държавна хранилка - ето колко прибират Христо Иванов и компания

на 29.07.2019
68678
31
РАЗКРИТИЕ: Протестърите срещу прокуратурата на държавна хранилка - ето колко прибират Христо Иванов и компания
Автор: "Труд"
29.07.2019
31
68678

Една от причините България да бъде все така под наблюдение в сферата на правосъдието от страна на Европейската комисия, е вътрешният саботаж, дело на мрежата от неолиберални неправителствени организации, за които „съдебната реформа“ отдавна не е кауза, а добре процъфтяващ бизнес.

И макар в последните две години доносите им да не се отразяват върху обективността на мониторинговите доклади, в съдържанието на които дори присъстват и позитивни оценки за прокуратурата, това далеч не означава край на финансовите потоци, особено тези по европейската програма „Добро управление“. Това освен сигурни и доста добри доходи, дава така нужното обяснение с какво се издържат „професионалните“ протестъри, повечето от които познаваме като автори на всевъзможни „активни мероприятия“ срещу различни държавни органи, в частност и срещу прокуратурата, каквито например бяха протестите в защита на осъдената на 20 години затвор за корупция кметица на „Младост“, съобщава Труд. 

Ако има съмнение, че част от протестърите обслужват конкретни подсъдими и обвиняеми лица не само заради тяхната „невинност“, то грантовете от чужди фондации и проектите по европейските програми имат ролята на перфектния легален източник на доходи. А ако се чудите защо миналия четвъртък в началото на работния за мнозина ден, между 09.00 и 11.00 часа, около Висшия съдебен съвет имаше 100-200 партийни активисти на „Да, България“, начело с препитавалия се 15 години от грантове и фондове Христо Иванов, то е добре да проверите колко от тях са на щат или на хонорари в т.нар. „неправителствен сектор“. 

Едва ли е изненадващо, но се оказва, че част от идеолозите и организаторите на протести срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор са изпълнители на проекти с бюджети от по близо 100 000 лв. всеки. Всъщност парите са за „мониторинг на съдебната система“, т.е. за писане на доклади, в които задължително ще присъстват и въпросните протести – отминалият пред ВСС и предстоящият пред Съдебната палата. А може би най-абсурдното в случая е, че парите се отпускат от български институции, макар финансирането да е от еврофондовете.

Така излиза, че държавата издържа тези, които я саботират и по същество работят срещу отделните власти и срещу интересите на народа u. Защото българите не са „втора ръка“ европейци и не заслужават безкраен мониторинг, нито удобна и послушна прокуратура, каквато искат адвокатските лобита, разследваните олигарси и техните улични марионетки.

Още през пролетта на 2016 г. стана ясно, че се планира разходването на 10 млн. лв. от „Добро управление“ за всевъзможни проекти, свързани с правосъдието. Като половината тях – 5 млн. лв., ще бъдат разпределени на три етапа за поредните анализи, проучвания и доклади в областта на „съдебната реформа“. Първият етап приключи още преди година, без изобщо някой да е разбрал какъв точно е ефектът.

Успоредно с него се събираха и проекти за разпределянето на други 2 млн. лв., които вече са в етап на изпълнение. Още преди повече от три години имашепрогнози, че не малка част от бенефициентите ще се окажат близки до пропадналия бивш правосъден министър Христо Иванов, което се оказа самата истина. В последните работни дни на 2018 г. управляващият орган на програмата „Добро управление“, който е на подчинение на вицепремиера Томислав Дончев, разпределя почти два милиона между 22 проекта, част от които са свързани с Христо Иванов и близки до него партийни функционери на „Да, България“.

Така се оказва, че един от организаторите на протеста в понеделник пред Съдебната палата – адвокат Петромир Кънчев, един от лидерите на т.нар. Инициатива „Правосъдие за всеки“, е сред изпълнителите по проект „Повишаване капацитета на организациите, които обучават медиатори, чрез изработване на Стандарти за обучение на медиатори“, чието изпълнение е стартирало през февруари т.г. и ще продължи до август 2020 г.

Общата стойност на проекта е 99 370 лв., а сред партньорите на Кънчев, станал известен с организирането на съвместни сбирки с близката до укриващия се от правосъдието подсъдим Цветан Василев организация „БОЕЦ“, се оказва и Биляна Гяурова-Вегертседер, наследничката на Христо Иванов в НПО-то Български институт за правни инициативи.

Същото НПО, което от създаването му до месец юли 2014 г. се ръководи от Христо Иванов, изпълнява и друг проект по „Добро управление“ – „Инструментариум за базиран на данни граждански мониторинг и контрол на реформата в съдебната система“. Бюджетът е в размер на 99 726 лв. Ръководеният от Вегертседер БИПИ е изпълнител на проекта, по който действителен бенефициент се оказва Сдружение „НПО Линкс“, ръководено от Теодора Гандова. Същата претендира да е един от експертите у нас по въпросите на т.нар. „отворени данни“. Освен че дясната ръка на Христо Иванов в „Да, България“ Антоанета Цонева не крие суперлативите си към Теодора Гандова, се оказва, че името на специалистката по „отворени данни“ е записано като отговорник на доброволците на въпросната партия, организирала протеста пред ВСС срещу номинацията на Иван Гешев.

Всъщност, оказва се, че НПО-то „Линкс“  на Теодора Гандова е бенефициент и по втори проект – „Отворените данни и гражданското участие: механизми за насърчаване на взаимодействието между администрацията, гражданите и бизнеса“. Той е на стойност 82 480 лв.

84 036 лв. е стойността на друг проект „Върховенството на закона и икономически растеж“, който се изпълнява от Института за пазарна икономика. С правната тематика в ИПИ се занимава Иван Брегов, автор на десетки статии, насочени изцяло срещу дейността на държавното обвинение, както и персонално срещу главния прокурор Сотир Цацаров, а вече и срещу неговия заместник Иван Гешев.

Какви ще са ползите от изброените четири проекта е нещо, което ще каже управителното тяло на „Добро управление“, но отсега е ясно, че ще бъде отбелязано как всички бюрократични правила на Брюксел са били спазени. От подобни „кухи“ дейности ефектът е невидим, въпреки милиардите, потънали в изграждането на електронно управление, стотиците милиони за ромска интеграция и т.н. По-същественият въпрос не е дори дали е налице конфликт на интереси, както и каква е била и имали ли са роля Христо Иванов, като ресорен министър и Румяна Бъчварова, като вицепремиер в предишния мандат на ГЕРБ, отговорна за административната реформата и „отворените данни“ на администрацията, в изготвянето на критериите и правилата за европейското финансиране в областта на „съдебната реформа“ по ОПДУ.

Важното в случая е, че Петромир Кънчев може да организира протести, без да се притеснява от прекомерната близост на „Правосъдие до всеки“, до наемниците на подсъдимия Цветан Василев или прокситата на подсъдимия Иво Прокопиев. Иван Брегов може да продължи да громи с програмни статии „лошата“ прокуратура, препечатвани в изданията, собственост или свързани с подсъдимите Василев, Прокопиев и други богати издатели, известни с това, че недолюбват разследванията за начина, по който са придобили богатствата си.

Биляна Гяурова-Вегертседер също може да дава напоителни интервюта, в които да иска още и още мониторингови механизми над България. Теодора Гандова може да продължи да помага на своята приятелка Антоанета Цонева за партийното строителство на „Да, България“, чиито доброволци „доброволно“ протестират срещу онзи, който страхува подсъдими и обвиняеми олигарси, криминални приватизатори, корумпирани властимащи, рекетьори, сутеньори и ало-измамници.

Всичките те знаят защо го правят и по-важното – няма кой да им се разсърди, че не са на работните си места, а обикалят кьошетата около Съдебната палата – нали държавата им плаща.

Сподели:
Напиши коментар »
(31)
1
Ужас. Арестувайте комунето Бойкикиев. Сложете пранги и направо в килията
2
Този сайт става все по-гнусен с всеки изминал ден.
3
Вие ли говорите за хранилка???? Ахахахаха..най нелепото сайтче, тръгнало да се зъби на народа, затова скоро ще окичим тотема на племето ни с гнусната фъфлеща пача на Недьо.
4
Подкрепете Гешев и пишете писма на пишеща машина далече от микровълнова печка в подкрепа на Цацаров и Борисов за това че спасиха България от Прокопиев и Хр Иванов
5
А ТОАЛЕТНАТА ПИК,НА ТИКВЕНА ИЗДРЪЖКА.ПОДЛОГИ МИЗЕРНИ.
6
Най долните драскачи,и помияри!
7
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
8
полза и ефективност от съществуването на НПО -тата ? Не ! А за тях се харчат луди пари ! Защо си нямаме един български Орбан..............
9
Не смея да ви похваля,че допринасяте много за осъзнаване на хората в борбата срещу трите прасета.
10
99 хил. лв - окол 1/1000 от табличката на ДжиПиГейт, където Цацаруфф смачка сигнала
11
Чак се чудя дали не съм отворил НЕ!Новините
12
Не е виновен този който изял баницата ,а този ,който му я дава,тлъста баница от нашите пари.
13
Идва ми да повърна. Прилича като да храниш враговете си само и само да не те изядат, и Манололова като че ли стана омбучмамка за да и се запуши голямата и миризлива уста. Да живее световното по футбол у нас.
14
БРАВО НА ПРОТЕСТЪРИТЕ! РАБОТЯТ ТА СЕ КЪСАТ!
15
Протестът срещу избора на Гешев се мести пред Съдебната палата.... https://m.offnews.bg/news/Obshtestvo_4/Protestat-sreshtu-izbora-na-Geshev-se-mesti-pred-Sadebnata-palata_708169.html ++++++++++++++!!!!! Ето го агресора!!!!!! Заради милиони и офшорки Hедялko от Пиk брани Иван Гешев като Матросов....... https://mobile.frognews.bg/article/180426/
16
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
17
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
18
Да те eбa в тъпака. Какво тук значат някакви си 100 х.лв.? Ето какво казва управителят на БНБ през януари 2016 г.: „Първият братовчед на Бойко Борисов държи най-голямата хапка в шуро-баджанашкия бизнес у нас – управлението на външния дълг. Продан Борисов – братовчед по бащина линия на премиера, е собственик и управител на офшорката „Дебт Асет Кепитълс“, регистрирана в Бахамите. Именно на нея е възложено „текущото управление на свободните дългови наличности“. Т.е. Продан Борисов държи всичките ония 16 милиарда заеми, които братовчед му изтегли, и прибира печалбите от въртенето им. В същото време, държавата плаща лихвите по самия дълг. „
19
„Неговото не са кредити. Имаше сметка в КТБ като физическо лице, в която парите са постъпления от офшорна компания с основание „продажба на дялове”. В няколко интервюта той обяснява, че това са пари за продажба на дела му във в. „Уикенд”. Само че офшорната фирма, която му е превела парите, никога не е имала дялове в компанията, която издава „Уикенд”, това всеки може да види в Търговския регистър. Иначе Недялкoв сега много приказва и пише за Елена Йончева, че взела пари от офшорна фирма. Но той е съсобственик с мен в две офшорни фирми, в едната от които неговите пари не са чисти. Лично аз го уведомих, че Борисов и Пеевски фалират КТБ и ще я ограбят. Той на минутата дойде и изтегли 5 млн. лв. мръсни пари които имаше на свое име в КТБ. Ако се отиде до край с офшорните сметки и фирми ще видите измежду тях и Heдялко.“
20
Кога Чехлю Радев ще се появи в Парламента?Биволицата се върна,само Чехлю не смее да се появи пред върховния си началник!Република България е Парламентарна и Караянчева е началник на Чехлю,а не Деса Тъпата!Кой посещава Чехлю Дескин?Къде го канят Чехлю?Кой го брои за изсъхнала слива,под чехъла на Деса Простакеса?Мечтата на престъпниците,спонсори на Нинова и Радев е Пинокио да стане Главен Прокурор!Много им са подпалени лакомите пърдухели!Нинова и тя е уплашена,от страх и притеснение оплешивя,Радев съвсем пъпчаса!Щом писукат,значи Гешев е човека!Мечтаят си Явор Колев да бъде уволнен,защото много бързо се справи с активното мероприятие и в момента проследява пътя на мръсните пари!Ударът с грипен върна Радев много назад,връща подкупа на части,тази година и на него едни 100х.лв му се губят!Наздраве за поредната победа на ГЕРБ над престъпните лузери!
21
По бърза да се назначава Гешев и да подхваща червените говеда.
22
Той Гешев точно червените говеда от тиквената партия и техните лакей ще пази.
23
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
24
В някои медии се появиха документи и текстове за милиони, с произход от КТБ, които п@ардялко е получил. Тези милиони са прекарани през офшорките „LANBRAY“ LTD „GRAYBLOCK“ LTD. Дали за да се укрият парите? Или за нещо друго? Това може да установи прокуратурата, ако рече. Затова п@ардялко плонжира пред Гешев.
25
Жълта шапка 6- ти коридор.Сам бяга , последен завършва!
26
Защо се учудвате ? Ичо Талибана е от старо комунистическо семейство, майка му и баща му са кадри на ЦК на БКП, майка му- дългогодишен цензор в издателство "Наука и изкуство", а баща му е бил на задгранична работа по времето на комунизма. Появи се и вездесъщата Цона- от РЯзрад- набедена грозновата юристка, която никой-както впрочем и самия Ичо- не е виждал в Съдебната палата. Какви адвокати са тогава, какви юристи ? Това са казионни люде, артисали от времето на соца и пренесли своите правила и сега, свикнали с мързел и приказки да изкарват пари.
27
Много взимат то е ясно, Христо Иванов и компания само за пари мислят, само това ги интересува,те и затова толкова много се излагат, а хората не спират да им се подиграват.
28
За да си толкова досаден и по цял ден да говориш врели-некипели, наистина трябва да получаваш много пари ,а при Иванов не можем да си представим дори колко са
29
отговор на коментар
недьо ще надживее такива като теб и подобни отрепки и за това е такава злобата ви,като на умираща змия но си посмилете дали децата ви няма да платят за действията ви
30
Е няма такава държава! Иванов трябва да бъде разследван незабавно.
31
Мафията на Прокопиев иска да има държава в държавата, да си назначи главен прокурор и да си крадат спокойно.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого ще подкрепите за кмет на София?
Общо гласували: 14328
архив

Сяда шотландец на бара и поръчва:
- Барман, на всички по едно уиски за моя сметка!
- Ангъс, но ти си сам! - смее се барманът.
-Е, да де!

няма нови новини
Днес: 133
hot
най-четени новини в момента
сега
2439
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Михаела Маринова разбива клишета - вижте как поп звездата тества любовта на футболист на ЦСКА с театър и симфоничен оркестър
x
Ето кои плодове и зеленчуци трябва да ядемм всеки ден за да сме здрави
x