ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Нова нанотехнология, разработвана от учени от Университета Корнел може да предотврати задържането на бактерии по медицинско оборудване, машини за обработване на хранителни продукти и др., пише CBS News, цитиран от "Фокус". Технологията в голяма степен наподобява начина, по който тефлона не позволява на храната да се залепи за дъното на тигана.
Изследователи от Университета Корнел и Политехническия институт Ренселер са използвали процес, наречен анодизация, при който металите се обработват с химикали и електрически ток, за да се променят качествата на повърхността им. Екипът е създал алуминий, устойчив към бактерии. Анодизацията е формирала слой от пори с наноразмери – хиляди пъти по-малки от дебелината на лист хартия. Този слой не позволява на бактериите Е. Coli и листерия да се задържат върху метала.
Учените посочват, че анодизираните метали могат да се използват срещу образуването на колонии от бактерии в помещения, където се поддържа стерилност, върху части от оборудване, които са труднодостъпни за почистване и дори предотвратяване на натрупване на водорасли върху корпусите на товарни кораби. Едно от най-очевидните приложения е хранителната промишленост, където бактериални замърсявания могат да предизвикат епидемии, а използването на антибактериални агенти е ограничено.


