Разследване: Кой стои зад атентата в Банкок?

ЧАС ПИК

Разследване: Кой стои зад атентата в Банкок?

3871
на 19.08.2015
Разследване: Кой стои зад атентата в Банкок?
Автор:   ПИК

Тайланд не е чужд на насилието и бомбите, но покушението, при което загинаха и туристи и местни жители е безпрецедентно

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Тайланд не е чужд на насилието и бомбите- страната е преминала през десетилетие на вътрешни политически безредици и преврати, а в южните й части се наблюдава продължаващ дълго ислямски екстремизъм. Но атентатът срещу храм в Банкок, при който загинаха и туристи и местни жители е безпрецедентен. И той не носи отличителните знаци на нито една от политическите или религиозните фракции, които са влизали в сблъсъци през последните години в „Страната на усмивките“, пише Telegraph, цитиран от Фокус.

препоръчано

Изборът на храма „Ераван“ за цел на атентата може да даде насока , за това , кой е извършителят. Храмът е разположен в сърцето на контролираната от противопоставящото се на военните движение на „Червените ризи“ територия по време на протестите, парализирали Банкок. 

Според една от версиите атентатът е свързан с борбата за власт, разразила се в Тайланд след свалянето на премиера-популист Таксин Шиванатра през 2006 година, който в момента се намира в изгнание.

Също така възможно е елементи във военните среди да са предприели нападение, което да създаде усещането за опасност и това да им позволи да останат на власт с цел обезпечаване на стабилността.

Друга версия отправя поглед към ислямското метежничество в южните провинции. Бунтовниците са предприемали множество свирепи нападения срещу позиции на армията у срещу будистки монаси, но до сега ислямистите не са излизали извън югоизтока.

Банкок е миналото е бил транзитна точка за ислямските радикалисти от Югоизточна Азия. Възможно е групировки като „Ислямска държава“ да са атакували храма „Ераван“, но той не е място, популярно за посещения от западняци, а е място за поклонение по-скоро на тайландци и етнически китайци.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последната неделя на септември: Везните да не си губят времето с излишни срещи, Скорпионът да не атакува чужди територии САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последната неделя на септември: Везните да не си губят времето с излишни срещи, Скорпионът да не атакува чужди територии
ПИК TV x
Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО) Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО)
ново
Днес: 2
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК