Вход
София
Времето в София 1 o C

РАЗСЛЕДВАНЕ НА ПИК! Как и защо бе злепоставена една банка? Какво се крие зад компроматите срещу „Инвестбанк”? Фактите проговарят! (документи)

ИЗВЪНРЕДНО
ПОЛОЖЕНИЕ
Излекувани: 11
Починали: 7
Заразени: 331

РАЗСЛЕДВАНЕ НА ПИК! Как и защо бе злепоставена една банка? Какво се крие зад компроматите срещу „Инвестбанк”? Фактите проговарят! (документи)

на 05.05.2015
10793
7
РАЗСЛЕДВАНЕ НА ПИК! Как и защо бе злепоставена една банка? Какво се крие зад компроматите срещу „Инвестбанк”? Фактите проговарят! (документи)

Години наред вестник "Галерия" и електронната медия "Е вестник" насаждат невярна информация, като внушават на обществото, че "Инвестбанк" е ощетила фирми на разстреляния м.г. "бизнесмен" Борислав Манджуков и кръгът около него. През последните дни отново плъзна тази смущаваща информация.

Спекулацията бе поднесена манипулативно и едностранно без да бъде потърсена гледната точка на засегнатата страна. 

Агенция ПИК направи собствено разследване по случая базирано на публично достъпни факти и документи.

Ето какво показва проучването ни:

Оказва се, че в периода ноември 2008 – август 2009 г. бившият вече служител на банката Петър Теодосиев Маринов е успял да получи неограничен достъп до информационната система на „Инвестбанк”, включващо достъп до всички клиентски сметки, при това с права, с които никога не е разполагал до момента нито един друг негов колега.

Става ясно, че Маринов се е добрал до достъпа с устното разпореждане, което един от бившите изпълнителни директори на банката Владимир Владимиров (на снимката вляво) е дал до Ай Ти специалиста Драгомир Манов в грубо нарушение на правилата на банката и законодателството.

Медията ни разполага със собственоръчните признания на Маринов и Манов, които са нотариално заверени и са прикрепени към водещото се по случая наказателно производство.

Въз основа на незаконно получените права, Маринов започва да обслужва не само личните сметки на Владимиров, но и тези на определен кръг от фирми, които са свързани помежду си.

Между компаниите личат имената на „Месокомбинат Варна” АД, „Бо-Ян 1” ЕООД, „Кинтехс” и „Клуб 7”. Зад всички тях стои Борислав Манджуков.

От разследването става ясно, че в разрез с правилата на банката и отредените му правомощия, Петър Маринов започва да контактува нерегламентирано с новите си „клиенти”, при което подписва договори за депозити. Върху някои от документите личат подписите на представители на гореизброените фирми.

Оказва се, че такъв е случаят не само с „Месокомбинат Варна” АД, но и с фирма „Бо – Ян 1” ЕООД.

Договорите за техните депозити са подписани именно от Петър Маринов, а текста и формата им се различават от стандартите на банката. Различен е и уговорения лихвен процент.

Важно е да се отбележи, че Маринов е извършил действието си след грубо погазване на вътрешните правила на „Инвестбанк” и решенията на Управителния й съвет.

Особен интерес представлява и факта, че фирмите на Манджуков, които са регистрирани във Варна са подписали договорите си за депозит в столичния клон на банката, в който работи Петър Маринов.

Благодарение на неограничения достъп до информация, Петър Маринов на практика е могъл да реализира множество финансови измами.

Странно е и защо в продължение на цели 6 месеца Борислав Манджуков и управителите на компаниите му не получават дори извлечение от банковите си сметки. Подозира се, че бездействието им се дължи на това, че са получавали информация за движението по сметките лично от Петър Маринов.

Собственоръчните обяснение на директора на "Ай Ти" отдела в банката Драгомир Манов, който е бил използван от Владимиров и Маринов.

През ноември 2009 г. Маринов усеща, че примката около врата му се затяга и скоро ще бъде разобличен и внезапно излиза в болнични.

Едва след „разболяването” му, Борислав Манджуков като пълномощник на „Месокомбинат Варна” АД се свързва с ръководството на банката, получава извлечение за сметките си и започва да депозира жалби, че му липсват пари.

Впоследствие са заведени поредица от дела, по които се претендират не само пари по депозити и лихви, но и пропуснати ползи, резултат от поредица неосъществени „сделки”.

Едно от тях е и въпросното дело заведено от „Месокомбинат Варна” АД срещу „Инвестбанк”. Любопитна подробност е, че такава фирма съществува на хартия, а не като производствено предприятие.

За да защити правата си, „Инвестбанк” депозира серия сигнали до прокуратурата и ДАНС.

В резултат на жалбите са образувани досъдебни производства. По едно от тях на Петър Маринов е повдигнато обвинение.

Паралелно с това Окръжна прокуратура-Варна започва проверка за произхода на парите на „Месокомбинат Варна” АД.

През това време в определен кръг от медии започва жестока компроматна атака срещу „Инвестбанк”.

Медиите не се интересуват от фактите, а представят Борислав Манджуков и майка му Евгения като жертви.

Нито една медия не си прави труда да напише, че зад гръмкото име „Месокомбинат Варна” прозира фиктивно дружество, което не извършва почти никаква реална дейност и разполага с минимални активи.

Подобна е ситуацията и в останалите фирми на разстреляния бизнесмен.

Кой всъщност е "бизнесмена" Борислав Манджуков и какъв бизнес е развивал, плащал ли е данъци, откъде са били доходите на фирмите му, колко работни места е осигурил и въобще „Месокомбинат Варна”, реалност или виртуалност е. Скандално, никой не обръща внимание, че бизнесът на Манджуков е неясен, както и че голяма част от фамилните му сметки са запорирани от Националната агенция по приходите (НАП).

В крайна сметка излиза, че двамата служители на банката Петър Маринов и Владимир Владимиров са опитали да я източат с нерегламентирано използване на вътрешна информация в полза на няколко варненски фирми на Борислав Манджуков.

Обвинителният акт срещу Владимиров и Маринов.

Делото срещу Владимиров вече се води в Софийския градски съд и се очаква да приключи до края на годината.

Прокуратурата твърдо поддържа обвинителната си теза, че бившият директор на „Инвестбанк” е извършил престъпление, което е довело до ощетяване на финансовата институция и клиентите й. 

От изложеното, следва да се зададат и въпросите, кой е всъщност Петър Маринов, кой е Владимир Владимиров, кое ги свързва с Ц. Начев и какъв е бил техният устрем за крах на „Инвестбанк”.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че държавата в лицето на Бойко Борисов, кабинета, проф. Мутафчийски и целия извънреден щаб се справя адекватно с коронавируса?
Общо гласували: 31463
архив

Преглед при доктора. Докторът мери пулса. - Е, как е? - пита пациентът. - Добре е. А как спите? - Нормално. - Апетита? - Имам. - Прекрасно, казва докторът. Сега ще ви изпиша рецепта и пулса, и съня, и апетита, всичко ще отзвучи все едно не го е имало!

 

няма нови новини
Днес: 25
hot
най-четени новини в момента
сега
2133
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Ген. Мутафчийски отчете: 331 са заразените, още един е починал - в Кюстендил. Двама са оздравели в “Пирогов” (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
ПРАЗНИК: Честваме един велик светец, несломим стълб на вярата Христова
x