РАЗСЛЕДВАНЕ НА ПИК: Румен Радев инструмент за държавен преврат на кръговете "Моника", "Сиела" и "Капитал"

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

РАЗСЛЕДВАНЕ НА ПИК: Румен Радев инструмент за държавен преврат на кръговете "Моника", "Сиела" и "Капитал"

316459
на 05.02.2021
РАЗСЛЕДВАНЕ НА ПИК: Румен Радев инструмент за държавен преврат на кръговете Моника, Сиела и Капитал
Автор:   ПИК

Невидима група около обитателя на президентството Румен Радев, пряко обвързана с разкритията на ОЛАФ за злоупотребата с европейски средства при закупуването на високопроходими коли за всякакви терени, протяга ръце и към властта именно чрез първия кандидат-президент за следващия мандат на "Дондуков" 2.

препоръчано

Чрез различните си представители тя е в дъното и на двата опита за сваляне на правителствата на Бойко Борисов – през 2013 г. и през лятото на миналата година. И в двата случая тя създава ОФ на принципа „всички срещу ГЕРБ“. И в двата случая предприема публични изяви за подписването на декларации за честни избори преди парламентарния вот, предпоставяйки внушението, че ако го изгубят, той явно е бил фалшифициран.

Групата изплува покрай появата на името на Вяра Митрева като съветничка на вътрешния министър от служебното правителство на Радев – Пламен Узунов. Вера Митрева обаче не се появява при него случайно, а именно след сериозен стаж в сферата на обществените поръчки и манипулираните задания в полза на конкретни фирми в правителството на Тройната коалиция и ведомството на държавната администрация начело с Николай Василев, част от което после се прехвърля в Министерството на транспорта и се опитва да овладее и него.

Преди края на управлението на Тройната коалиция и след това Николай Василев, днешната съпруга на бившия премиер Сергей Станишев – Моника Станишева, тогава все още Йосифова, която по онова време му е съветничка, тогавашният зам.-министър на администрацията, началник на отдел „оперативна програма „Административен капацитет (ОПАК), ръководител на Комитета за наблюдението на ОПАК, шеф на кабинета на премиера Пламен Орешарски и днешен шеф на софийския офис на президента на ПЕС Станишев – Мария Дивизиева, а впоследствие – и подсъдимият олигарх Иво Прокопиев, се оказват в тесни бизнеси и политически обвързаности.

Те са оплетени чрез фирмите от „Експат груп", в което участва и фирмата „Експат бета“. Тя е учредена по време на управлението на Тройната коалиция през 2008 г., а сред основните й акционери са Моника Станишева и нейната фирма „Актив груп“, майката и съпругата на Николай Василев, адвокатът Иван Тодоров, пряко обвързан с дейността на издателство „Сиела“, управлявано от брат му Веселин Тодоров, главният секретар на министерството на държавната администрация Биляна Декова, чието име днес отново се появи покрай разследването на ОЛАФ за дейността на съветника на Радев – Пламен Узунов, и др.

След парламентарните избори през 2009 г. Николай Василев е изпълнителен директор на „Експат“, а Мария Дивизиева – управляващ директор във фирмата. Там работят и поне петима от бившите служители на министерството на администрацията, сред които и експертът от ведомството Милена Велинова, която заедно с Дивизиева имат пряко отношение към одобряване на бенефициентите, усвоявали пари по ОПАК. В „Експат“ учредители са и част от фирмите, печелили обществени поръчки по тази програма.

По време на присъствието си в изпълнителната власт изключително приближената на Николай Василев юридическа съветничка Вера Митрева е архитект на инфраструктурата, чрез която Моника Йосифова, Мария Дивизиева и Иван Тодоров усвояват евросредства от министерството на администрацията под ръководството на Николай Василев, включително и чрез консорциум. А през 2010 г., след закриването на ведомството и преминаването на тази дейност към Министерството на финансите, стана ясно, че 35 от проектите са с тежки нарушения, 14 бяха дадени на прокуратурата, 10 – на ОЛАФ, а 11 – на Агенцията за държавна финансова инспекция. Започна и разследване.

През октомври миналата година дружеството на Николай Василев „Експат асет мениджмънт“ пък купи от подсъдимия олигарх Иво Прокопиев една от фирмите му – „Алфа асет мениджмънт“, която всъщност беше неговият фонд за инвестиции в борсовия индекс SOFIX.

Това са финансовите и бизнес обвързаности на групата Станишев – Йосифова – Дивизиева – Тодоров заедно с кръга "Прокопиев", които обаче през цялото време се опитват да реализират политически проекти, чрез които да се домогнат и до властовите механизми за усвояването на големи парични потоци. През годините това бяха и кандидатирането на бившият министър от правителството на Симеон Сакскобургготски и колега на Николай Василев – Меглена Кунева, за президент и впоследствие – създаването на партията й ДБГ.

И свалянето на първото правителство на Бойко Борисов и ГЕРБ през 2013 г. с активното финансово участие на тогавашния собственик на КТБ Цветан Василев, след което управлението пое конструирания именно от Станишев, Моника Станишева и Василев кабинет на Пламен Орешарски, в което Дивизиева оглави администрацията му.

И обвързаността й с конструкторите предимно от НДСВ на служебния кабинет на новоизбрания президент Румен Радев, благодарение на които Пламен Узунов се сдобива с първи юридически съветник в лицето на стратега за усвояването на евросредства на групата - Вера Митрева.

И цялостната политическа активизация на проекта „Мая Манолова“ с кандидатирането й за кмет на София през 2019 г. и последвалото създаване на нейната уж гражданска структура „Изправи се“.

И последвалите опити за метежи и преврат под юмрука на Радев, в които бе изсветлен и друг приближен на Моника Йосифова – бащата на сайтовете за фалшиви новини и също пиар Арман Бабикян в Отровното трио.

Както и сегашното преждевременно самообяваване на кандидатурата на Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат, внушенията, че се очаква предстоящите парламентарни избори да бъдат нечестни и акциите по създаването на ОФ за честни избори.

За това, че и Меглена Кунева, и Мая Манолова, и летните изстъпления под юмрука на Румен Радев, а вече и самият Радев са проект на задкулисните действия на тази група говорят поредица от факти.

Именно близката на Николай Василев, Сергей Станишев и Моника Станишева Дивизиева става мениджър на кампанията на Кунева за президент и учредител на нейната партия ДБГ. Впрочем в този момент за това активно работи и Слави Трифонов заедно с цялото си шоу.

Именно братът на Иван Тодоров – Веселин Тодоров, също влиза в тази партия при учредяването й и дори става неин кандидат за депутат. Именно партията на Кунева застава плътно зад Мая Манолова още при кандидатирането й за кмет на София, когато тя се обяви и против главния прокурор Иван Гешев. Тогава за кампанията й активно работи именно Арман Бабикян. Именно изключително приближеният на Моника Йосифова – Андрей Вълчев, в момента е реалният организационен секретар на гражданската платформа на Манолова „Изправи се“.

За парламентарните избори Манолова сключи споразумение за общо явяване на вота именно с Отровното трио, където Йосифова е катапултирала вече на светло самия Бабикян. А зад тях застава именно партията на Татяна Дончева Д21, която е адвокат на Гриша Ганчев и го придружава дори в Китай.

Гриша Ганчев пък се оказа най-облагодетелствания от злополучната поръчка на високопроходимите автомобили за МВР, разследвана от ОЛАФ. Спецификацията в негова изгода е променена именно от въпросната Вера Митрева. А присъствието й начело на комисията, видоизменила поръчката, довела до злоупотреба с европейски средства, озадачава до крайна степен проверяващите, защото като юридически съветник на Пламен Узунов тя е член на политическия му кабинет и не може да оглавява такава комисия.  

Именно Дончева и представителите й пък, включително и терористът от метрото Минчо Спасов, също бивш член на НДСВ, бяха и преки участници в уличните метежи през лятото, целящи свалянето на третото правителство на Бойко Борисов и ГЕРБ.

Разликата от събитията тогава и сега е само една, но затова пък много съществена. През 2013 г. зад действията на тази група стояха БСП и ДПС. През 2021 г. ситуацията е доста по-различна, защото зад реализацията на поетапния проект „Румен Радев с втори мандат“ тази група се опитва да реши и вътрешнопартийни проблеми в социалистическата партия.

На очи обаче се набиват доста сходни политически акции между 2013-а и 2021-а година, които показват, че архитект на събитията и тогава, и сега е именно въпросната група около Станишев, съпругата му Моника и Дивизиева, към които се присъединява и Кръгът "Прокопиев" с политическите си производни тип ДеБъ.

На 4 април 2013-а представители на почти всички партии, които се готвеха за парламентарните избори, включително и ГЕРБ, подписаха в Народното събрание обществен договор за свободни, честни и демократични избори. През 2021-а Радев организира консултации с различни партии и структури, предимно участнички в летните метежи, чието основно внушение е, че изборите няма да са честни. Лидерката на БСП Корнелия Нинова обаче сложи ръка на президентската инициатива, като написа декларация за честни избори и обяви, че създава Отечествен фронт от всички, които я подкрепят, като започна поредица от срещи.

Точно тук окончателно лъсна и разломът между нея и Румен Радев, въпреки клетвените декларации в президентството, че война помежду им няма. На срещите на Нинова не се появиха именно политическите проекти на въпросната група Мая Манолова и Отровното трио, както и производните на кръга на подсъдимия олигарх Прокопиев – Христо Иванов и Атанас Атанасов от ДеБъ. А шоуменът Слави Трифонов отхвърли поканата на Нинова още преди да я получи.

Нинова обаче продължи упорито да мълчи по въпроса дали ще издигне Румен Радев за втори президентски мандат, макар с вцепенена физиономия да приветства самообавяването му.

Начинът, по който Радев притисна БСП в ъгъла със самокандитатирането си заедно с яркия представител на БСП Илияна Йотова, както и предшестващото тези събития изявление на президента на ПЕС Сергей Станишев още през декември миналата година, че БСП „няма причина да не подкрепят Румен Радев за нов мандат“ показват две неща.

Първо, че групата им е силно изнервена от протакането на Нинова и още по-силно разколебана, че тя ще застане зад повторната кандидатура на Радев. Тъй като при загубата на парламентарните избори може да се възползва от други опции за явяване на президентския вот през ноември.

И второ, че предстоящите парламентарни избори изобщо не са цел на тази група, а именно президентските, на които възнамеряват чрез новия си проект „Румен Радев“, който иззеха от Нинова, да овладеят БСП и да поемат курс към нови парламентарни избори, за да докопат и изпълнителната власт.

Не бива да се пропускат и два уж малозначни, но много знаменателни факта. Единият е, че именно Мая Манолова първа и светкавично подкрепи самокандидатирането на Румен Радев за втори мандат.

Другият е, че миналата година сайтът на Моника Станишева Dir.bg за втори път раздаде наградите си за „чиста“ журналистика. Този път първа сред удостоените беше отявлената протестърка Генка Шикерова, но и двата пъти сред наградените се открояват представители на медиите, които осигуряваха медийното отразяване на летните изстъпления под юмрука на Радев, от кръга на Иво Прокопиев, Огнян Донев и БТВ, вклвючително и с присъствието на вече уволнения шеф на новините и публицистиката в тази телевизия Венелин Петков.

Близостта между подсъдимия олигарх Прокопиев и жена му Галя и Румен Радев и съпругата му Десислава пък е всеизвестна още от встъпването на Радев на „Дондуков“ 2. А съвпадението на интересите на кръга „Прокопиев“ и на кръга „Станишев“ за отстраняването на Бойко Борисов от управлението и домогването до властта от тяхна страна ги обединяват в усилията им зад новия техен проект за преизбирането на Румен Радев в президентството, в който за тях самият Радев е само един инструмент за реализация на плановете им, както се случи и през 2013 г. с правителството на Пламен Орешарски.   

 

 

Сподели:
Бомба x
Седем начина да преборите самотата Седем начина да преборите самотата
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Миро от Биг Брадър строял жилищен комплекс за милиони преди смъртта си САМО В ПИК TV: Миро от "Биг Брадър" строял жилищен комплекс за милиони преди смъртта си
ново
Днес: 44
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това