Необходими продукти:
1 кг брашно
4 яйца
100 г краве масло
1 ч.л. захар
3 с.л. кис. мляко
прясна мая, колкото орех
2 ч.л. сол
2 ч.ч. вода
Начин на приготвяне:
Маята се натрошава и се залива с 1 ч.ч. хладка вода. Оставя се да втаса за 20 минути. Изсипват се солта и захарта и се разбъркват добре. В голяма купа се пресява почти цялото брашно. Яйцата се разбиват и се добавя другата чаша вода и киселото мляко, като се отделя единият жълтък за намазване на питата. Маслото се разтапя. В купата с брашното се прави кладенче (дупка), в което се изсипват маята и яйцата – разбърква се добре. Пръстите се потапят в масло и се меси, процедурата се повтаря, докато попие цялото масло. Набрашнява се леко плота и се започва с две ръце да се меси, като се добавя и останалото брашно - тестото трябва да остане леко лепкаво. Откъсват се две парченца от тестото. Намаслява се тавата и с помощта на ръцете се оформя питата. От едното парче се прави малка пита, която се слага в средата на голямата. От другото парче с помощта на дланите се прави дълга ивица (като шнур), която се оплита. Оплетеното парче се поставя като ограда около малката питка, но без да се съединява в кръг, "за да не опустее къщата". Питата се намазва с разбития с 1 ч.л. вода жълтък. Оставя се да втаса за 20-30 минути и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна. След изпичане се увива в памучна кърпа и се оставя за кратко "да обиколи нивата".