Раул Кастро остава начело на Кубинската комунистическа партия

СВЕТЪТ ДНЕС

Раул Кастро остава начело на Кубинската комунистическа партия

4209
на 19.04.2016
Раул Кастро остава начело на Кубинската комунистическа партия
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Раул Кастро остава на поста първи секретар на ЦК на Кубинската комунистическа партия (ККП) за втори мандат, предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление на партията. 

препоръчано

По данни на агенция няма промени и във висшето ръководство на партията. 

На 16 април в Куба се откри седмия конгрес на Комунистическата партия. В четири работни комисии, делегатите прегледаха документи, свързани с бъдещето на страната като концептуализация на икономическия и социален модел за развитие на обществото, както и национален план за развитие до 2030 г.

Конгресът на кубинската компартия идва само месец след историческото посещение на американския президент Барак Обама в столицата Хавана. Визитата беше поредния жест в рамките на възстановяването на дипломатическите отношения между идеологическите врагове.

Кастро обаче отрече Острова на свободата да възприема американската икономическа пътека.

„Неолибералните формули, които предписват усилена приватизация на държавни активи и услуги като образованието, здравеопазването и социалното осигуряване никога няма да бъдат част от кубинския социализъм”, заяви 84-годишният лидер, който наследи на поста брат си Фидел през 2008 година.

„Частното предприемачество ще се развива в определени граници и ще бъде спомагателен елемент в икономическата рамка на страната”, заяви Кастро, като не пропусна да обвини Вашингтон за петдесетгодишното икономическо ембарго. В рамките на втория си президентски мандат Обама не спира да апелира пред американския конгрес санкциите от времето на Студената война да бъдат свалени.

По време на предишният конгрес на Кубинската комунистическа партия през 2011г. бяха въведени икономически реформи, които позволиха частна инициатива и чужди инвестиции в малки мащаби.

Сегашното събиране има таен характер, като програмата му не е публична, а единственото допуснато отразяване е това от държавните медии.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК! Джейхан Ибрямов остава за постоянно в ареста - човекът на Доган отказал да говори пред разследващите, натъпкал половината от белязаните пари в сакото (ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК! Джейхан Ибрямов остава за постоянно в ареста - човекът на Доган отказал да говори пред разследващите, натъпкал половината от белязаните пари в сакото (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 50
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК