Ревизоро: Някои кметове са направили незаконни депа за смет, за да не плащат такса

Акценти

Ревизоро: Някои кметове са направили незаконни депа за смет, за да не плащат такса

18257
на 26.01.2021
Ревизоро: Някои кметове са направили незаконни депа за смет, за да не плащат такса
Автор:   ПИК

Утре сутринта ще докладвам на премиера за незаконни сметища по данни на МОСВ. Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред БНТ.

препоръчано

„Ние сме в наказателна процедура относно чистотата на въздуха. Затова трябва да положим много усилия, най-вече кметствата, за да предприемат тези мерки, за които са дадени средства“, подчерта той. 

Димитров коментира, че натрупаните отпадъци в река Искър са от София. „Държавата даде три пъти пари за сметищата. Първо имаше местни сметища и България и Европа дадоха пари, за да бъдат закрити. Шест от тях не са закрити и заради това ще получим огромни санкции. Всички 106 кмета се справиха, други едни шест се забравиха. Когато се закриха местните депа, има регионални, но там се плаща такса. Много кметове решиха да си я спестят и си направиха свои втори депа. Някои не предполага, че като дойде голяма вода ще ги открие и отнесе“, обясни той. Министърът съобщи, че когато намерят такива незаконни сметища и наложат санкция, директорите биват нападани. 

 
Той добави, че утре сутринта ще докладва на премиера за незаконни сметища по данни на МОСВ. „В момента, в който дадем данните от МОСВ, обобщим данните от страната, министерски съвет ще приеме процедура, с която ще гласува дадена сума“, обясни Димитров. 

Министърът добави, че контролът трябва да бъде от кметовете. „Но като цяло голяма част от тези депа са одобрени от кметовете. Имаме скрити сметища в НАТУРА“, каза Димитров.

Той обясни, че тъй като предстоят валежи, изпразват язовирите. „Всички язовири в България ги държим с един – два милиона по-малко обем, за да може когато дойде дъжд първо да напълни язовира и тогава да прелива. За да може речните корита, които са напълнени да не наводнят населените места“, каза Димитров. 

Сподели:
Бомба x
Ето кое е най-доброто летище в Европа Ето кое е най-доброто летище в Европа
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с извънредно изявление: Радев брутално излъга, че Сенатът на САЩ осъжда България (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с извънредно изявление: Радев брутално излъга, че Сенатът на САЩ осъжда България (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 250
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това