Ревматоидният артрит коси пенсионерите

Докторе

Ревматоидният артрит коси пенсионерите

30006
на 22.10.2013
Ревматоидният артрит коси пенсионерите
Автор:   ПИК

Жените са три пъти по-застрашени от мъжете

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Автоимунните заболявания се появяват, когато имунната система „обърка” собствените си тъкани с чужди и предприеме атака срещу тях. Ревматоидният артрит е сред най-разпространените автоимунни болести. Той прогресира с времето и се съпровожда с хронично възпаление на ставите, което пък е причина за разрушаване на костта и хрущяла. Всичко това е свързано с болки, подуване и направо обездвижване.

препоръчано

Според статистиката ревматоидният артрит засяга един процент от населението на земята, като жените са три пъти повече от мъжете.

Колкото по-рано се диагностицира, толкова по-голяма е вероятността пациентите да бъдат инвадилизирани. Защото обикновено 40 процента от тях не са в състояние да работят на пълно работно време на петата година от заболяването. На десетата година от началото на болестта 50 процента от заболелите са със значително намалена физическа активност. На двадесетата година техният брой достига 80 процента. На всичкото отгоре те са застрашени от вероятността да развият други усложнения като остеопороза, анемия и заболявания, поразяващи белите дробове и кожата. Лекарите са категорични, че ревматоидният артрит скъсява продължителността на живота с 3 до 18 години.

Съвременната терапия на тази болест включва биологични средства – това са специфични лекарства, които по различни механизми влияят на имунния отговор, забавят разрушаването на ставите,а най-добрите дори възстановяват ставната структура.

Ясно е, че последиците от ревматоидния артрит ще се стоварят в пълна сила върху хората в пенсионна възраст. Знае се, че в България има между 50 и 60 хиляди регистрирани болни с това заболяване. Знае се също, че в повечето страни, които членуват в Европейския съюз, лечението се поема на сто процента. А у нас държавата плаща лекарствата само на стотина болни, и то не напълно. Здравната каса възстановява 75 процента от стойността на медикаментите, но остатъкът от 25 процента е непосилен за пациентите, защото става въпрос за 600-1200 лева месечно. Пак у нас само изследванията, необходими за одобрение от комисията към здравната каса, струват между 400 и 500 лева.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първия от серията почивни дни: Пари за Овните, Лъвовете да не са излишно щедри САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първия от серията почивни дни: Пари за Овните, Лъвовете да не са излишно щедри
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 13
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК