Регионалните туристически организации стават самостоятелни

Икономика

Регионалните туристически организации стават самостоятелни

1892
на 15.09.2021
Регионалните туристически организации стават самостоятелни
Автор:   ПИК

Организациите за управление на туристическите региони ще станат самостоятелни, като ще могат да развиват и друга стопанска дейност. Това предвиждат предложения на Министерството на туризма за промени в Закона за туризма, публикувани за обсъждане на портала за обществени консултации. Крайният срок за изпращане на становища е 12 октомври.

препоръчано

Организациите ще могат също така да поддържат базата данни за туризма в съответните райони и да актуализират регистъра на атракциите в Националния туристически регистър, който е част от Единната система за туристическа информация. Организациите ще могат и да имат клонове, да осъществяват маркетингови дейности – да си изработят лого, слоган и сайт на съответния туристически регион, както и да контролират маршрутите за пешеходен и колоездачен туризъм на територията, на който действат.

Организациите за управление на туристическите региони бяха въведени с новия Закон за туризма от 2013 г., с който се въведе идеята за туристическо райониране на България. Туристическите райони следва да имат собствено наименование, лого и слоган.

Броят, наименованието и териториалният обхват на туристическите райони се обявяват със заповед на ресорното министерство. Тези организации се регистрират по реда на Търговския район. Те са доброволни и към момента извършват дейност в обществен интерес – формират регионални туристически продукти и осъществяват регионален маркетинг и реклама на съответните туристически региони.

По данни от един от регистрите на туристическото министерство към момента действат десетина такова организации в цялата страна.

За да могат да финансират допълнителните дейности, които им се възлагат, организациите ще могат да осъществяват допълнителна стопанска активност,но ако е свързана с предмета на основните им дейности. Точният предмет на тази дейност, която трябва да носи приходи за организациите, ще се определя в устава им от управителните органи.

Организациите ще подлежат на контрол от Министерството на туризма, както и от Сметната палата, която ще проверява дали харчат правомерно и ефективно публичните средства, които получават (най-често по линия на проекти, финансирани от различни програми). Решенията на регионалните туристически организации ще подлежат и на съдебен контрол. Клоновете на организациите също ще се вписват в регистър към Министерството на туризма.

С промените се въвеждат и санкции, ако управителните органи на регионалните туристически организации не изпълняват задълженията си. При първоначално нарушение глобата е от 500 до 3 хил. лева за всеки отделен случай, а при повторно нарушение – от 1000 до 6 хил. лева.

Сподели:
Бомба x
Страда ли котката от липсата на стопаните си? Страда ли котката от липсата на стопаните си?
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Георги Харизанов: Няма данни Кирил Петков да е завършил Харвардския университет, той и до днес е с двойно гражданство (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV! Георги Харизанов: Няма данни Кирил Петков да е завършил Харвардския университет, той и до днес е с двойно гражданство (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 21
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това