Рекордна присъда за убийството на пловдивската милионерка Виолета Балабанова

Темида

Рекордна присъда за убийството на пловдивската милионерка Виолета Балабанова

11361
на 14.01.2021
Рекордна присъда за убийството на пловдивската милионерка Виолета Балабанова
Автор:   ПИК

33-годишният Здравко Дечкин ще лежи 16 години в затвора за убийството на пловдивската бизнесдама Виолета Балабанова. Това решиха магистратите от Окръжния съд в града под тепетата. Дечкин ще изтърпи наказанието си при първоначален строг режим, съобщава "Марица".

препоръчано

Кървавата случка датира от 30 септември 2009-а година. Тогава Дечкин, заедно със сина на бизнесдамата Георги Балабанов извършили грабеж, след което и убийството.

През 2009-а Здравко поддържал приятелски отношения с Георги. Двамата посещавали различни заведения в Пловдив. По това време отношенията между Георги и майка му били влошени, защото той не работел, но водел разточителен начин на живот – купувал скъпи автомобили, наел си охранители, посещавал различни заведения, напуснал съпругата си, въпреки че имали две малолетни деца. Семейството било с добри финансови възможности, понеже бащата на Георги развивал успешен бизнес. Те имали имоти в Пловдив, които отдавали под наем. 

През 2007 г. бащата на Георги починал и оттогава той настоявал пред майка си, част от тях да бъдат продадени, за да получи дял от парите и да продължи да води същия начин на живот. Жената обаче не била съгласна, заради което се влошили отношенията им. Синът започнал да взема заеми от различни лица, които не можел да върне. Той знаел, че майка му носи в себе си нотариалните актове за имотите и държи пари в каса в дома си, поради което решил да наеме някой, който със сила да отнеме чантата й с документите и ключовете за сейфа. 

За целта предложил на Здравко Дечкин срещу заплащане да нападне майка му с нож и да й вземе дамската чанта. Обещал му, че ако изпълни поръчката, ще му даде 17 000 лева или автомобила си БМВ Х5. Обвиняемият се съгласил с условията и приел, защото имал нужда от финансови средства.  

На фаталния 30 септември Георги Балабанов се обадил на майка си и настоял да отидат на вечеря, за което тя се съгласила. Той съобщил на Дечкин часа, в който двамата ще се върнат от ресторанта.

Към 19.50  синът оставил майка си пред дома й. Там я дебнел Здравко, който се бил скрил във входа. Пострадалата се отправила към кооперацията. Когато влязла, от стълбищната площадка изскочил Дечкин и я нападнал. Той държал в ръката си нож, който насочил към тялото на Виолета и започнал да дърпа чантата й. Жената обаче я стиснала и се отдръпнала назад. Успяла да излезе на тротоара пред входа, но нападателят продължавал да я дърпа. Жената не пускала дамската си чантата и се развикала за помощ. В този момент Дечкин  нанесъл няколко удара с нож в ръцете и в корема на жертвата си, след което срязал дръжката на чантата, взел я и избягал. Съседи видели ранената жена и се обадили  на Спешна помощ. 

Пострадалата била откарана в болницата, където въпреки лекарската намеса починала на 8 октомври 2009-а. След смъртта й синът продал наследствените имоти, за да се разплати с кредиторите и да продължи да води предишния си начин на живот. Той не платил сумата от 17 000 лева на обвиняемия Здравко Дечкин, нито му прехвърлил автомобила си БМВ Х5. Оттогава двамата спрели да подържат отношения.

На 15 юни 2012-а. Георги загинал в пътно-транспортно произшествие. 

Няколко години делото за убийството беше спряно заради неизвестен извършител. През 2018-а обаче наказателното производство бе възобновено, като през 2019-а Дечкин беше привлечен като обвиняем. 

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив.

 

Сподели:
Бомба x
Какво искат жените в леглото Какво искат жените в леглото
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Социалният министър Деница Сачева: Пенсионерите ще взимат по 50 лева и през април (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Социалният министър Деница Сачева: Пенсионерите ще взимат по 50 лева и през април (ВИДЕО)
ново
Днес: 31
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това