Вход
София
Времето в София 6 o C

Ректорът на Софийския университет: Нашето учебно заведение е от малкото, които не си позволиха да създават самоцелно нови направления и специалности

Ректорът на Софийския университет: Нашето учебно заведение е от малкото, които не си позволиха да създават самоцелно нови направления и специалности

на 08.12.2019
13284
1
Ректорът на Софийския университет: Нашето учебно заведение е от малкото, които не си позволиха да създават самоцелно нови направления и специалности
Автор: ПИК
08.12.2019
1
13284

Системата за качество на Софийския университет не е формална и работи наистина добре. Софийският университет е от малкото, които не си позволиха да създават самоцелно нови направления и специалности, с цел да привличат повече студенти. Това коментира пред БНР проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет.

Според него рестрикцията за преподаватели, които могат да участват в акредитирането на един единствен университет, ще нормализира системата.

„Много от университетите ще бъдат засегнати от тази мярка – анализира проф. Герджиков. - Това предложение се внася за пореден път в парламента с подкрепата на Съвета на ректорите. Много от ректорите осъзнават, че това ще им създаде сериозен проблем и ще имат нужда от това да създават допълнителен нов капацитет“.

Ректорът на Софияйския университет подчерта, че доста хаотично са създавани висшите училища в страната и то на полупазарен принцип, без никакъв контрол.

„Затова тази национална карта за висшето образование, която да съпровожда промените в Закона за висшето образование, е нещо добро. Но министър Красимир Вълчев отива опасно далеч, защото предлага тази карта да е ограничаваща, да каже – това е положението в момента и ако искаме да го променяме, това трябва да стане в Народното събрание. Това е опасно, защото е тежестта, с която се приемат законите. Не ми се струва разумно системата да не може да се развива“, коментира проф. Герджиков.

Той заяви още, че в много специалности завършилите студенти започват със заплата, равна на професорската, което демотивира преподавателите.

Проф. Анастас Герджиков: Таксите на Софийски университет не са увеличавани от осем години

Проф. Анастас Герджиков: Таксите на Софийски университет не са увеличавани от осем години

"Осем години, до миналата година, не бяха вдигани таксите...

на 22.02.2017

„Това е проблем с финансирането на висшето образование. Ние никога не сме искали повече средства за възнаграждения... Време е да започнем да увеличаваме бюджета за висшето образование със скоростта, с която го повишаваме при средното образование“, каза той.

„Българското висше образование прави малка крачка към по-качествено представяне. Българското висше образование е по-близо до нуждите на пазара на труда… Увеличава се делът на чуждестранните студенти, които се обучават в България… Има множество професионални направления, при които студентите, завършили едно и също професионално направление, в много случаи една и съща специалност, намират различна реализация на пазара на труда в зависимост от конкретното завършено висше училище“, обяви Георги Стойчев, изпълнителен директор на институт „Отворено общество“, неправителствената организация изготвя рейтинговата система на висшите училища.

„Делът на завършилите, които се реализират на позиции, изискващи висше образование, се увеличава. И през последното десетилетие за първи път надвишава 50% от завършилите. Остава проблемът, че един от всеки двама завършили не работи на позиция, която изисква висше образование или не работи на такава позиция в рамките на първите 5 години след завършването си. Този проблем е по-силно силно изразен при завършилите бакалаври“.

Стойчев подчерта, че университетите в България имат рационално поведение, което в голяма степен зависи от стимулите.

 

Сподели:
свързани новини
Ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков: Преди избори си правим кал Ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков: Преди избори си правим кал
Няма конфликт на интереси при сключването на граждански...
на 13.10.2019
Последни новини
Най-важното
Според вас кой от изброените лидери на отделните власти работи най-добре?
Общо гласували: 3258
архив

Щирлиц се крие в един изоставен блок в покрайнините на Берлин, Гестапо го обкръжава и Мюлер крещи по мегафона: - Щирлиц, предай се!!! Всички изходи са блокирани!!! Отговор нямаше, защото Щирлиц отдавна беше избягал през входа...

няма нови новини
Днес: 278
hot
най-четени новини в момента
сега
3013
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Бойко Борисов на метри от Румен Радев след словесната атака на президента - стопи леда и се здрависа с държавния глава, но го захапа в речта си (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
x
Ароматът на любимия подобрява съня
x