ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Стандартът за месни продукти „Стара планина” отива на ремонт, за да може да отговаря на новите европейски изисквания за етикетиране на храните. Става дума за дребни детайли в съдържанието, които обаче трябва да се коригират, съобщи за „Монитор” д-р Светла Чамова, изпълнителен директор на Българската асоциация на месопреработвателите. Още през следващата седмица от организацията ще направят съвещание за актуализиране на утвърдения стандарт, пише "Монитор".
Изискванията на „Стара планина”, които са в сила от лятото на 2010 година, са доброволни, но почти веднага след въвеждането им се разгоря тежък скандал, заради наличието на следи от соя в продуктите на четири български предприятия. По-късно се оказа, че забранената съставка е попаднала заедно с подправките, които са ползвали фирмите.
Малко повече от месец остана до въвеждането на новите европейски изисквания за информация върху етикетите на храните, но много наши фирми срещат трудности при подготовката им. Това е един от най-големите проблеми на бранша в момента, уточни д-р Чамова. Затова по време на международната изложба „Месомания“ за първи път има специален щанд, където експерти от Българската агенция за безопасност на храните и Асоциацията на месопреработвателите подпомагат фирмите за верификация на техните етикети.
Много от българските месопреработватели се изтеглят от големите търговски вериги и предпочитат да продават продукцията си в малки специализирани магазини.


