Ремонтът на Музея за история на София глътнал 5 млн. лева

Региони

Ремонтът на Музея за история на София глътнал 5 млн. лева

4441
на 16.09.2015
Ремонтът на Музея за история на София глътнал 5 млн. лева
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

 

препоръчано

Реконструкцията на частта от сградата на Софийска минерална баня, където се помещава Музеят за история на София, е на стойност от около 5 млн. лв. и се финансира по ОП "Регионално развитие". Това каза Йорданка Фандъкова, кметът на Столична община, по време на посещение в Музея за история на София ден преди откриването на постоянната експозиция, предаде „Фокус”.

"Това беше труден и тежък проект, защото беше в голяма степен готов, когато започваше. След това имаше затруднение и затова съм много благодарна на министър Лиляна Павлова и зам.-кмета Ирина Савина, които работиха, докато стане готова сградата и след това д-р Тодор Чобанов заедно с екипа си, с общински средства на стойност около 1.5 млн. лв., подготвиха експозицията, така че да може да бъде открита в Деня на София", заяви Фандъкова.

"Затова днес поканих премиера Бойко Борисов и министър Лиляна Павлова, защото това е един партньорски проект с европейски средства с подкрепата на управляващия орган и общината, за да покажем на софиянци и гостите на града духа на София", посочи още тя. Според нея Музеят за история на София е интересен и е съчетание на културно-историческо наследство и модерност.

"Освен експонати от Античността, от Средновековието и от новата история на София, след като е обявена за столица на България, имаме и съвременни инсталации, които разказват тази история. Във всяка зала има филм, както и съоръжения, които чрез съвременни технологии също показват част от историята на града", разказа кметът на Столична община.

"Според служителите на музея, това е единственият музей в България, който предлага превод със слушалки на няколко езика за всеки един от посетителите. За мен е важно, че има и зала за обучение на най-малките, така че училищата и детските градини да могат да посещават музея, да водят децата тук в своите часове по история, а защо не и по география или изобразително изкуство", добави тя. По думите й, интересът към пространствата е голям и има две зали за гостуващи изложби, в които могат да се представя съвременно изкуство.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за първия ден на юли - денят носи изненади на Близнаците, Съдбата помага на Лъвовете САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за първия ден на юли - денят носи изненади на Близнаците, Съдбата помага на Лъвовете
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! Борисов с първи думи за кабинета Желязков: Ако правителството мине с някой трик, свършваме 3-4 неща и подаваме оставка (ВИДЕО) ГОРЕЩО В ПИК TV! Борисов с първи думи за кабинета "Желязков": Ако правителството мине с някой трик, свършваме 3-4 неща и подаваме оставка (ВИДЕО)
ново
Днес: 68
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК