Вход
София
Времето в София 17 o C

Рецепти за здраве от XІІІ век

Рецепти за здраве от XІІІ век

Някои от рецептите са опасни за здравето
на 28.12.2012
9196
1
Рецепти за здраве от XІІІ век

Как са се хранили хората от средновековието? Дали наистина са ходили на баня само един път в годината? Колко често са правили любов? На тези въпроси дава отговор византийски трактат от XІІІ век, преведен на български от Цветелина Такова – Шопова. Тя е част от организация, наречена „Модус вивенди”. В нея са обединени младежи, които търсят факти за бита на човечеството по целия свят. Момчетата и момичетата от „Модус вивенди” обаче са категорични, че някои от рецептите са изключително опасни за здравето и не бива да се прилагат. Публикуваме диетчния календар със съкращения.

 

Януари

Вземи три малки дози много ароматно вино. Не яж следващите три часа. Храната трябва да е печено агне, сервирано горещо и сосове подправени с черен пипер и канела. Храната да се овкусява с кимион, пипер и подправки. Когато печеш прасе, го полей с вино, подсладено с мед. От птиците – кокошки, печени с ароматен сос, пъдпъдъци. От рибите да се яде пържена каракуда, подправена с ароматни сосове. От зеленчуците се препоръчва зеле, репи, моркови, праз, да бъдат овкусени със зехтин и рибен сос. Зелето да се готви със зехтин и рибен сос. От градинските билки яж рукола, праз, целина и малко репички. За сосове използвай горчица, алое, ким. От плодовете – стафиди, бадеми, шамфъстък и кедрови ядки. Тези със здрав организъм могат да ядат мармалад от дюли с малко лимон, нар, круши, пресовани с мед , канела и пшеничена каша. Четири бани, сапунисвай се със сода за хляб, разтворена във вино. Направи си лосион за тяло смесвайки 1,4 кг алое, 450 г мирта и 2 жълтъка. Това е количеството за един човек. Нанасяй преди да влезеш в банята, след това се полей с три пълни кофи вода, изпоти се, след това излез на чист въздух и изтрий с гъба мехлема. Разтрий се с охлаждащо вино с жълтъци, смесено с горещо розово масло. После прави любов.

Февруари

През този месец не трябва да се ядат ряпа и диви зеленчуци. Не трябва да се пият зеленчукови супи освен от праз, целина, копър и чесън. Сосове, подправки и стари, ароматни вина, трябва да се консумират умерено. Месата да се ядат както през януари. Същото се отнася за стриди, раци, омари, миди, раковини. От рибите – каменен костур, , риба-папагал и попчета. Овкусявай ги с горчица. Сосове и плодове - както през януари. Градински билки и зеленчуци, както и бани, мазила и любов – както е предписано за януари.

Март

Яж храни и напитки със сладък вкус, но в умерени количества, кисели и горчиви храни трябва да се избягват. Могат да бъдат ядени всички видове риба, освен тези без люспи. Костур и кефал - често. Може да се яде добре сварен булгур, направен на рядка супа, овкусена с мед и канела, заедно с най-ароматните вина. Накисни бакла и след това я свари добре със сол и хубав зехтин от зелени маслини. Също така вземи семена от сминдух, сварени, охладени, овкусени с мед и канела. Приготви ги като измиеш хубаво семената триейки ги между ръцете си. След това ги вари докато са почти сварени. Ако ги свариш напълно, стават несмилаеми. От консервите яж мариновани зелени маслини и маслини с мед и оцет. Кисели храни не бива да се консумират, само сладки. От плодовете – тези, които вече са изброени и фурми. Шест бани през месеца: три от тях, във вторниците, се мажи с масла, но без мирта и алое. За останалите три бани, в петъците, се мий с вода. Леки, ароматни вина. Умерено правене на любов.

Април

Избягвай репички, мента, каперси, черен пипер, босилек, чубрица. От месата избирай тези, които са богати и сочни: агнета, захранени с трева. Бозаещи козлета – крехко месо, добре сварено. Яж месото със сос, пресен кориандър и малко черен пипер. Добави плод от шафран, защото отпуска червата. От птиците – яж кокошки, патици и гъски. С тях яж слабо овкусен сос. От рибите – лаврак, ципура, речен костур, сафрид. Пресни варива могат да се ядат с месата, споменати по-горе. От зеленчуците - яж всичките зелени. Също така маруля, подправена с оцет от корени на синчец (коренът от синчец (Urginea maritime), който сега се смята за отровен, е бил важна съставка във византийската кухня и медицина). Яж също варени скилидки чесън със зехтин, сол и малко праз. Избягвай всички сушени плодове. Пий силно ароматни, анасонови и бели вина. Вдишвай благоуханията на всички ароматни цветя. Умерено правене на любов. Осем бани през месеца. Сапунисвай се с галски сапун. Втривай лосион за тяло веднъж в месеца. Той не трябва да съдържа алое, но трябва да съдържа мускус, три яйчени жълтъка и розово масло.

Май

Избягвай карантия и жили. Яж сол и сушена риба; избягвай млади морски рибки и следвай правилата за храни и къпане от предишния месец. Избягвай всичко солено или кисело. Умерено яж сладка храна и пий сладки напитки, и следвай предписанията за април.

Юни

[Когато се събудиш] изпий три малки дози студена вода, преглъщай първо бавно после бързо, до третия час. Яж умерено, избягвай черен пипер, карамфил, канела и лютите прдукти. От градинските подправики яж чесън, лук, праз, репички. От месата, крехко агнешко или ярешко. Да не се подправят освен с кориандър и анасон. Яж риган с мярка. От птиците, яж кокошки, пилета. Използвай ароматни, с дъх на анасон сосове, леки вина с гореща вода, и не пий стари или силно оцветени вина. От рибите, яж всички с много месо. Избягвай костур, омари, раци и всякаква морска храна с твърда черупка. Сосовете трябва да са на базата на оцет от мед. Рибените чорби трябва да бъдат подправени с анасон и кориандър; пържена риба яж само от време на време [подправена]. Маруля, цикория, бяла целина, подправени с оцет от синчец, да се консумират умерено: големи количества  маруля замъгляват зрението. Всичко извън споменатите неща трябва да се избягва през този месец. Осем бани през месеца, но без никакъв лосион. Ползвай мазила и сапун, от едни и същи съставки, до 21-во число на месеца. Не прави любов.

Юли

През този месец човек трябва да избягва сексуалната активност, прекалената консумация на каквато и да е храна, стрес и прекомерното пиене. Както е предписано за юли, яж умерено - ярешко месо, заек, сърна, елен, гургулици и гривяци; винаги с оцет. Да се ядат чесън, лук, праз, ряпа, рукола, горчица и нарязан риган, мента. От рибите яж тези с много месо като лапина, зеленушка. [Съхранява се] в меден оцет и в рибен сос и оцет. От плодовете избери сочните като дини, зелени смокини ядени със сол, всякакво грозде освен черно, круши, ябълки, сливи. Яж пестеливо, но пий много вино. Не яж никакви зеленчукови супи, освен от моркови, подправена с мед. Осем бани в течение на месеца; мий се чевръсто, използвайки лосион със Cimolian fullers’ earth (това е лосион с разнообразие от глини, широко използвани в древния свят. Подобни са на хумата и каолина).

Август

Яж ряпа, лобода, спанак и кратуни. От месата яж агнешко и ярешко, а заешко и сърнешко - до петнадесетия ден от месеца; крехко месо, сервирано с оцет с мед. Всички кокошки, пилета и гълъби могат да бъдат консумирани без опасност. От [прясната] риба –  калкан и риби с много месо, рядко с горчичен сос. [Осолена и маринована риба, също така сушени плодове, да се избягват. Яж пресни плодове, включително смокини, грозде, круши, жълти сливи. Да се избягват седефче, чубрица, чесън, праз. Четири бани в течение на месеца. От консервираните храни използвай каперси, зелени маслини в саламура, маслини в оцет и мед, бадеми. Леки и ароматни вина и розе.

Септември

Трябва да се консумира варен и пресен праз, супа от праз, варен и суров чесън и в лют сос. От месата – агнешко; [от] птиците - гълъби и гъски. Говеждо, заедно с еленско, сърнешко, див заек и диво прасе трябва да се избягват. От рибите –всички без люспи мога да се ядат; солената да се избягва. От варивата – без бакла и леща. От плодовете – бяло грозде, сладки ябълки, зелени смокини, праскови. От сушените плодове – шам-фъстък, орехи. Пий бели и с цвета на зехтин вина и розе, и пелинови вина. Осем бани, използвайки лосион. Прави любов.

Октомври

Да се ядат горчиви храни, особено праз. Избягвайте всички риби и солени меса, само варени или сурови. Пийте бульона от варенето. Да се яде и варен чесън с подправки: черен пипер, канела и карамфил. От месата – агнешко, пилешко. От варивата избягвайте бакла, леща. От зеленчуците избягвайте зеле и ряпа. От плодовете яжте грозде, зрели и диви круши, сладки ябълки. От сушените плодове – орехи, шам-фъстък, бадеми, но избягвайте ягоди, боровинки. Бели вина, вина с цвета на зехтин, пелин и розе.

Ноември

През този месец не трябва да се къпеш или мажеш ако е необходимо, само две бани. От месата: никакво сърнешко, козе, диво прасе или дива коза. Всички други меса да са сервирани горещи, варени и подправени. От рибите яж всички, но не и риби без люспи. От подправките предпочитай тези с горчив вкус. Празът е добър за ядене, както и всички сушени храни. Стари, леки, ароматни вина. Яж супа от сминдух от време на време. Прави любов.

Декември

През този месец не яж зеле. Месо – точно както през ноември. Подобно и с рибите, зеленчуците, варивата, виното и супата от праз. Млади маслини в марината и маслини в оцет с мед. Осем бани като използваш мехлем съдържащ алое и смирна. Отмивай с вино и сода. Прави любов.

Сподели:
Напиши коментар »
(1)
1
Честно, ебаси глупостите
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого бихте гласували за кмет на София?
Общо гласували: 19758
архив

- Знаеш ли, че пиенето съкращава живота двойно?
- Как така?
- Ами ти например на колко години си?
- На 40.
- А ако не пиеше, вече да си на 80!

 

няма нови новини
Днес: 117
hot
най-четени новини в момента
сега
2627
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ШОК В ПИК TV! Плеймейтка едва не изгуби живота си в адски пожар: скок в замръзнало езеро приковава Михаела Стоичкова на легло за половин година - само в "Жълтите новини"
x
Глoбaлнoтo зaтoплянe щe лиши чoвeчecтвoтo oт нeзaмeнимa зa мoзъĸa мacтнa ĸиceлинa
x