РИОСВ издаде осем предписания на Перник заради замърсяване на Струма

Региони

РИОСВ издаде осем предписания на Перник заради замърсяване на Струма

8220
преди 4 часа
РИОСВ издаде осем предписания на Перник заради замърсяване на Струма
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – София, издаде осем предписания на Община Перник във връзка със замърсяването на река Струма, които трябва да бъдат изпълнени до 4 октомври, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. 

препоръчано

Предписанията са за преустановяване на заустването на води от метална тръба, преминаваща под моста на гара „Разпределителна“, да направи обследване на трасето при новоизградената шахта от „водния цикъл“, да установи собствеността и да почисти установените утайки, за което писмено да уведоми РИОСВ – София.

При извършената на 27 септември проверка от екипи на РИОСВ – София, Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ и Изпълнителната агенция по околна среда, във връзка с подаден сигнал за замърсяване на  Струма край град Перник, бяха обходени множество участъци по поречието на реката, включително всички колектори и шахти за отпадъчни води на предприятията, при които няма установени отлагания или следи от изтичане на води с посоченото в сигнала оцветяване.

Отлагания с оранжево-кафяв цвят са установени по коритото на дере при моста на гара „Разпределителна“, където са установени и тръби, за които към момента от ВиК и Общината не предоставят информация.

Установен е източник на нерегламентирано изпускане на големи количества, оцветени в посочения оранжево-кафяв цвят от води, формиращи се при изкопите от изграждането на етапи от „водния цикъл“ на града. При оглед на терен по поречието на реката над външната магистрала на Перник е намерен изкоп с новоизградена бетонова шахта. Над шахтата минава метална тръба, която в следствие на извършените строителни дейности е скъсана, а компрометираният участък е възстановен с гофрирана тръба. За същата към момента ВиК и Община Перник не предоставят необходимата информация за предназначението, собствеността или налично разрешение за изпускане.

Проверките на екоинспекцията ще продължат, а за установените нарушения е сезирана Главна дирекция „Национална полиция“ с цел установяване на всички обстоятелства по констатираното замърсяване.

Районната прокуратура в Перник започна разследване във връзка със замърсяването на река Струма. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени
ПИК TV x
Виктор Димчев с убийствен сценарий пред ПИК TV: Тримата големи трябва да се разберат или приключва парламентарната република. Реална е заплахата от... (ВИДЕО) Виктор Димчев с убийствен сценарий пред ПИК TV: Тримата големи трябва да се разберат или приключва парламентарната република. Реална е заплахата от... (ВИДЕО)
ново
Днес: 73
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК