Ритуалът „Молитва за дъжд” се прави от векове край Горно Брястово

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Ритуалът „Молитва за дъжд” се прави от векове край Горно Брястово

5179
на 16.06.2016
Ритуалът „Молитва за дъжд” се прави от векове край Горно Брястово
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Уникалният ритуал "Молитва за дъжд" от стотици години пази село Горно Брястово и региона на Националния курорт Минерални бани, област Хасково от градушки, наводнения, земетръси и други природни бедствия, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона. Молитвите за дъжд в местността „Градушката Църква” край Горно Брястово се извършват от древни времена до днес без никакво прекъсване в годините единствено в четвъртъка след Спасовден. Дори при социализма никой не е успял да спре магическите молитви в този ден. Свидетели и присъствали на обредния ритуал твърдят, че след женските молби към светеца дъжд наистина има още същия ден. И тази година 8 жени от селото се събраха край вековния дъб и каменния кръг до него за да извършат ритуала. Въпреки че някога е бил езически, сега ритуалът е силно повлиян от християнските традиции. Каменният кръг се поръсва със светена вода, прикадява се с тамян, а една от жените държи в ръце икона. Специфичното и уникалното е, че в него участват само жени, прави се на открито, а не в църква и не присъства свещеник. След края на молитвите жените си раздават обредни питки и сладкиши. Ритуалът е бил прекъсван досега само за една единствена година и тогава регионът около Минерални бани е бил сполетян от силни градушки и безводие, твърдят участничките в него. Амбициите на организаторките от Горно Брястово е ритуалът вече да се прави публично, в него да се включат и туристи. Това в бъдеще може да се превърне в една от естествените и непокътнати от времето атракции в курортната община Минерални бани. 

препоръчано

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 83
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК