Вход
София
Времето в София 2 o C

Родителите на Стоян Балтов осъдиха СГС и прокуратурата

Родителите на Стоян Балтов осъдиха СГС и прокуратурата

Близките на убития студент по фармация ще получат по 50 000 лева от институциите
на 25.08.2016
3301
1
Родителите на Стоян Балтов осъдиха СГС и прокуратурата
Автор: ПИК
25.08.2016
1
3301

Родителите на убития преди 8 години студент Стоян Балтов от Сливен осъдиха Софийския градски съд /СГС/ и Прокуратурата на Република България за забавено правораздаване. Институциите трябва да платят по 50 000 лева обезщетение на двамата родители, тъй като наказателното дело за убийството на сина им не е приключило в разумен срок. Решението е на Окръжния съд в Сливен, съобщава БНР.

19-годишният студент по фармация Стоян Балтов бе убит на 5 декември 2008 година пред дискотека „Амнезия” в Студентски град в София, след като негови връстници го пребиха зверски.

В момента в затвора е само един от осъдените - Александър Данаилов. Съучастниците му Светлозар Стоянов и Вили Георгиев успели да избягат от България и до момента не са открити. Лятото на 2009 година делото бе прекратено за пропуски на прокуратурата, срокът за разследване бе удължен с 4 месеца и новият обвинителен акт - внесен следващата година. Делото приключи чак през лятото на 2013-а година. Александър и Светлозар получиха по 18 години затвор, а Вили бе оправдан. Мотивите на съда са изготвени със закъснение, а делото - изпратено на следваща инстанция едва в началото на 2014 година, се казва в иска на родителите.

През април 2014-та Софийският апелативен съд /САС/ потвърди присъдите на Александър и Светлозар и осъди и третият извършител Вили на 18 години затвор, а през декември Върховният касационен съд /ВКС/ потвърди присъдите.

Родителите на Стоян Балтов обвиняват правораздаването, че от датата на жестокото убийство на сина им, до влизането в сила на присъдите на тримата убийци, са изминали 6 години без обективни причини за забавянето.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 19023
архив

Мъжки кит, плувайки около женския, казал укорително: - Колко страни, стотици екологични организации, видни политически лидери, милиони хора - всички те се стремят нашият вид да оцеле, а ти ми казваш, че те боли главата

x
ПИК TV ПРЕДСТАВЯ: Мегапроектът на българското правителство - ще караме ли по "Хемус" до Варна 50 години след старта на строителството (ЕКСКЛУЗИВЕН ФИЛМ)
x
ПОДВИГ: Турците мъчили много свети Христо, но той не предал българската вяра
x