Вход
София
Времето в София 6 o C

Родители на седмокласници настояват за промяна в матурата по математика

Родители на седмокласници настояват за промяна в матурата по математика

на 19.01.2020
6342
3
Родители на седмокласници настояват за промяна в матурата по математика
Автор: ПИК
19.01.2020
3
6342

Родители на седмокласници изразяват несъгласието си с формата на Националното външно оценяване /НВО/ по математика за седми клас. В онлайн петиция до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев те искат промяна на формата на НВО. Предлага се сливане на двете части и алтернативен вариант - намаляване на броя на задачите в първата част за сметка на втората част от изпита.

Седмокласниците се потят на изпит по математика, зрелостниците - на матура по избор

Седмокласниците се потят на изпит по математика, зрелостниците - на матура по избор

Вторият задължителен Държавен изпит за зрелостниците и...

на 22.05.2015

Писмо със същия текст е внесено и в МОН на 15 януари, съобщиха от родителската инициатива, цитирана от БТА.

"Сегашният начин на провеждане на НВО по математика предвижда разделяне на две части, като в първата част се очаква решаване на 20 задачи за 60 минути (по 3 минути на задача), а във втората част - на 3 задачи за 90 минути. Времето за работа в първи модул е крайно недостатъчно за по-голямата част от учениците. Това предпоставя тяхното ощетяване, защото не отчита когнитивните им и психологически особености и намалява прецизността при оценяването на познанията", се заявява в петицията.

Родителите допълват, че НВО трябва да е проверка преди всичко на уменията за мислене и знанията, придобити в целия прогимназиален етап. Според тях недостатъчното време за преглед или поправка ще представи добре предимно по-бързите и приспособими ученици, за сметка на тези, които макар и с достатъчно знания, работят по-бавно. "Не намираме разумни аргументи за настоящото разпределение на задачите по математика в два модула", заявяват от родителската инициатива.

След изпитите на седмокласниците: Стотици свободни места в елитни гимназии

В петицията се отбелязва, че за разлика от математиката, НВО по Български език и литература /БЕЛ/ е система от два коренно различни изпита - проверка на компетентности по БЕЛ и проверка на езикови и писмени умения в изграждането на текст - преразказ по непознато произведение.

Хаос в образованието! Матурата по математика с отговори по български език!

Хаос в образованието! Матурата по математика с отговори по български език!

Въпросите на матурата по математика след 7-ми клас дошли...

на 26.05.2015

"Разделянето на НВО по математика на два модула само с цел уеднаквяване на формата при двете учебни дисциплини е несправедливо към децата", заявяват родителите. Те предлагат да бъде обсъдена промяна на формата на НВО по математика още за настоящата учебна година. "Сливането на двете части на НВО по математика справедливо би равнопоставило двете категории на оценяване - тази на знанието и тази на умението да се представиш и да работиш бързо под напрежение", се посочва в петицията. Родителите предлагат и алтернативен вариант за промяна - намаляване на броя на задачите в първата част за сметка на втората част от изпита (18 задачи с избираем отговор в първа част за 60 минути и 5 задачи с нарастваща сложност във втора част за 90 минути).

Според тях по този начин ще бъдат постигнати максимално целите на НВО, съгласно наредбата от 1 септември 2016 г. за оценяване на резултатите от обучението на учениците. "В сегашния формат на НВО по математика оценката на знанието е на заден план, а по-голяма тежест се дава на бързината и представянето", смятат организаторите на петицията.

Според родителите, инициирали петицията, предложените два варианта за промяна на изпитния формат по математика ще осигурят на учениците достатъчно време за обмисляне, решаване и проверка на задачите, което ще им даде възможност да покажат в максимална степен знанията си.

Сподели:
свързани новини
Ученик открадна автобус, за да не пропусне матурата си по математика Ученик открадна автобус, за да не пропусне матурата си по математика
Южноафрикански гимназист открадна училищен автобус, за да...
на 05.11.2015
Втора матура за зрелостниците и НВО по математика за 7 клас Втора матура за зрелостниците и НВО по математика за 7 клас
На 20 май, в 7.00 ч., в сградата на Министерството на...
на 20.05.2016
Само 2500 избират матурата по математика Само 2500 избират матурата по математика
Само 2 500 от зрелостниците са заявили желание да се явят...
на 24.03.2018
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34365
архив

Полицай спира автомобил: – Добър ден, капитан Иванов, 20 лева глоба! – Ама как 20 лева, какво съм направил? – попитал учудено водачът. – Абе, децата ми няма да умират от глад, докато направиш нещо!!

x
ПЪРВО В ПИК TV: Томислав Дончев захапа Радев: Иска мерки и му ги даваме - какво предизборно има в помощта за хората в кризата?! Уж не харесва какво правим, а после казва, че е правилно (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Най-арогантните знаци в зодиака
x