ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
В магазините масово спекулират с цените месец преди празника – те скачат двойно от фермата до обектите. Това заяви председателят на асоциацията на животновъдите в България Бойко Синапов. По думите му, потребителите биват заблуждаване, че купуват местно производство, а всъщност получават месо от чужбина.
"Все още нямаме готови агнета, нека покажат документи за произхода на тези, залели магазинната мрежа“, настояват от организацията.
Данни на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация сочат, че изкупната цена на килограм живо тегло от фермите е между 5 - 5.50 лв. без ДДС на едро. На дребно пък тя върви от 6 до 8 лв./ кг в зависимост от региона и големината на агнето.
Справка в брошура на една от веригите разкрива, че за килограм агнешка предна четвъртина ще броим 18.99 лв., ако пък предпочитаме да закупим задна четвърт, то цената скача с още 1 лв./кг.
През тази година самите производители претендират за малко по-високи цени изкупни цени заради поскъпването на фуражите и трудната година. Въпреки това, те смятат, че за спекула може да се приема цена по-висока от 15 лв./кг. По отношение на нерегламентирания внос Синапов коментира, че на 1000 български заклани агнета се продават 10 000 вносни и нискокачествени. Печатът върху месото не може да бъде ориентир за неговото качество и произход.
Българското месо изглежда свежо и по-розово и единствено по външния вид може да се различи от вносното. Рискът при покупка от магазина мрежа остава висок заради занижения контрол по митниците, твърди браншовикът.


