Роми „къпаха" бебета на Марица за Едерлези (ВИДЕО/СНИМКИ)

ФОТОГАЛЕРИЯ

Роми „къпаха" бебета на Марица за Едерлези (ВИДЕО/СНИМКИ)

8116
на 06.05.2021
Роми „къпаха бебета на Марица за Едерлези (ВИДЕО/СНИМКИ)

Музика озвучи брега на река Марица сутринта, а пищно облечени роми се отдадоха на танци. Разпънаха и трапези, а агнета с панделки щъкаха напред-назад. Причината е, че те празнуват най-големия си празник Едерлези, съобщава „Марица“. Традицията повелява на този ден малки и  големи да ходят на реката. 

препоръчано

Ромите започнаха да прииждат малко преди 9 часа. Разказват, че техните предци са ходели по-рано – още в 7 сутринта. Полиция и жандармерия бяха завардили Марица, но не за да ги спират, както миналата година, а за да съблюдават за спазването на обществения ред.

 Деца, които още не са навършили 1 година, се крадат и после се откупуват. „Тази година имаме 4 бебета откраднати, значи 4 агнета и към 500 евро и тогава ще ги върнем. Иначе не ги даваме. Дадоха ни агнето, чакаме парите“, каза Янко. 

Той е баща на 12-годишния Лебент, който е влезнал в ролята на крадец на едно от бебетата. Спомня си, че той самият за първи път се е включил в обичая, когато е бил 11-годишен. Според традицията задължително крадецът трябвало да е ерген, а родителите с радост дават децата си, но само на близки хора.

По 100 лв. са броили ромите за живото агне, с което да си върнат наследниците. После то се коли и фамилията се събира около масата. 

„Най-скъпото нещо в живота ни е“, каза семейството на малката Маморе. Един месец е отнело на родителите й да намерят подходящ за нея тоалет. Тя и другите хлапета бяха измити с вода от река Марица. „Това се прави за адет и здраве”, казват ромите. И след това бяха накичени с върбови клонки, за да са живи като клоните и здрави като ствола на дървото.

 

Сподели:
Бомба x
5 начина да управляваме емоциите си 5 начина да управляваме емоциите си
ПИК TV x
РАЗКРИТИЕ НА ПИК: В един и същ ресторант - Радев празнува рождения си ден с цигански оркестър, Узунов получава дебелия плик (ВИДЕО/СНИМКИ) РАЗКРИТИЕ НА ПИК: В един и същ ресторант - Радев празнува рождения си ден с цигански оркестър, Узунов получава дебелия плик (ВИДЕО/СНИМКИ)
ново
Днес: 17
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това