Росен Желязков с горещ коментар за новите мерки, планираният протест на превозвачите и за контрола от страна на чиновниците

Политика

Росен Желязков с горещ коментар за новите мерки, планираният протест на превозвачите и за контрола от страна на чиновниците

22785
на 24.11.2020
Росен Желязков с горещ коментар за новите мерки, планираният протест на превозвачите и за контрола от страна на чиновниците
Автор:   ПИК

Министърът на транспорта Росен Желязков коментира актуалните въпроси, касаещи и последиците от предложените последни противоепидемични мерки от здравния министър. Той говори и за темата с участието в бордовете и получаването на възнаграждение от страна на главните секретари. Според него твърденията, че със законови промени се отваря пътят за бонуси за чиновниците насред  пандемията, не са верни.

препоръчано

 „Това не е вярно. До момента, ако говорим за главните секретари, те можеха да участват в  в тях.  Главните секретари не бяха обхванати. Изобщо не става за участието им . Става въпрос за участието като форма на контрол. Отпаднаха всъщност най-висшите държавни служители. Въпросът  е дали изобщо държавата да има търговски дружества. Ако има обаче, трябва да има контрол“, категоричен е Желязков.

 „Те и досега участваха, но им беше отнета тази възможност. Защо да бъдат ограничени. Според мен трябва да участват и да не получават възнаграждение. В момента говорим за нероден Петко“, каза още той.

 „Защо един младши експерт да може, а най-висшият служител да не може“, попита Желязков.

Той коментира и готвената за утре пълна блокада от страна на превозвачите.

 „Подкрепяме инкриминирането на нерегламентираните превози. В момента сивият сектор е около  30% от превозите. Ние говорим за нерегламентирани пътници. Това са бусове, които се познават в населените места. Когато ги хванат, казват, че са роднини и други видове обяснения. Правени са проверки и от НАП и на границата. Ние подкрепяме инкриминирането", посочи той.

„Важното е, че е обществено опасно това поведение. Дали е правилно да се блокира …Аз не бих подкрепил блокирането изобщо.

 „Ходът е да се предложат нови текстове. Новият закон не успя да събере необходимото мнозинство“, каза той по повод намирането на изход от ситуацията.

Желязков каза и как ще се отрази „локдауна“ на бранша.

„Днес в една от телевизиите видях, че има почти блокади. Няма почти блокади, има само мерки. Няма да има вечерен час, няма ограничение на движението по парковете и градинете. Утре кабинетът ще гледа мерките. Днес при премиера са събраха Националният оперативен щаб, здравният министър и министърът  на икономика и ги обсъдиха“, отговори министърът.

„Мерките трябва да бъдат социално приемливи, социално поносими и  симетрични. В транспорта не мисля, че ограниченията ще окажат ефект. В началото на пандемията бяха ограничени . Няма да бъдат ограничени движенията на влаковете т.н. Важното е мерките да се спазват“, каза той.

„Със сигурност облекчените мерки ще бъдат по-строги от тези, които ще бъдат предложени в другите държави“, допълни Желязков.

„Тези мерки ще се обсъждат в кабинета. В системата на транспорта работят около 50 000 души и те няма да бъдат ограничавани. Компенсации ще има от декември ще се изплащат 30 милиона . До края на годината  има  и допълнителни 9 милиона за превозвачите. Мисля, че с бранша намираме поне смекчаване в ситуацията на пандемията“, каза той.

„Досега всички мерки бяха насочени да се запазят работните места и доходите. Заедно с мерките, които ограничават, се разглеждат и компенсаторните мерки“, заяви министърът.

„Всяка мярка трябва да се разглежда според степента на влияние.  Днес дали от криворазбрани  информации започнаха да освобождават хора от работа. Работата на министерството на здравеопазването е да предлага, а другите да ги обсъдят“, каза той по отношение да въвеждането на последните предложени мерки от здравния министър, които ще бъдат обсъдени утре на заседание на Министерския съвет.

Желязков каза, че сумата по програмата за Устойчивост и развитие е 6 милиарда.  

„Целта е да бъде използвана за дигитална свързаност. В големите градове в момента имаме прекрасни възможности за използване на широколентов интернет, т. е по-бърз. Ще се изграждат магистралите и всичко необходимо, за да може всички да имат достъп до цифровата свързаност“, каза той.

Сподели:
Бомба x
Уникалните свойства на меда - ето какви са те Уникалните свойства на меда - ето какви са те
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов и кабинета подпомагат общините с 3.7 милиона лева: Действаме максимално бързо за справяне с щетите от наводненията (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV: Борисов и кабинета подпомагат общините с 3.7 милиона лева: Действаме максимално бързо за справяне с щетите от наводненията (ВИДЕО)
ново
Днес: 35
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това