Росен Плевнелиев: Тези, които създадоха мутрите са в президентството - агент „Майстора” постави под съмнение датата на вота и Радев повтаря думите му

Акценти

Росен Плевнелиев: Тези, които създадоха мутрите са в президентството - агент „Майстора” постави под съмнение датата на вота и Радев повтаря думите му

77788
на 10.01.2021
Росен Плевнелиев: Тези, които създадоха мутрите са в президентството - агент „Майстора” постави под съмнение датата на вота и Радев повтаря думите му
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Президентът-популист, воден от собствената си омраза към премиера Бойко Борисов, направи голям гаф с обявяването на 28 март като дата за изборите. Това заяви пред БТВ бившият президент на България Росен Плевнелиев.

препоръчано

Той коментира какви подводни камъни можем да очакваме през политическата 2021 година.

„Чака ни година на тежко политическо противопоставяне – анализира Росен Плевнелиев. - Една многопластова битка, която ще реши всичко. Например дали България ще влезе в Еврозоната. Предстои един много тежък сблъсък в България. Това е нещото, което предстои.

За съжаление, ако погледнем президента Радев - да, хубаво е да има консултации. Президентът е държавен глава, но това са първите консултации, които той опитва да прави. Не си отвори вратите четири години за никой. На един държавен глава не му отива да каже нещо, а след това да се отметне. Проверих лично и внимателно, когато Радев посочи датата за изборите 28 март. Не той после отмени тази дата, а шефът на стратегическия му съвет. Той повтаря непрекъснато как ще измете мутрите. Но тези, които създадоха мутрите са в президентството. Агентът по прякор „Майстора” постави под съмнение датата на избора, а не самият Радев. Говоря за Александър Маринов.

Като държавен глава винаги съм правил консултации. Дори и стартирах инициатива, която се казваше „Месец на политическите консултации”. Всяка година всички партии бяха добре дошли при мен в консултациите. Тогава дори и за Волен Сидеров вратата ми бе отворена. Откровено и честно мога да кажа, че сме в крайно непредсказуема среда за това как ще се развие вирусът. Още повече, вижте какво става с британския щам. От друга страна обаче, като че ли повече от ясно е, с оглед на това, че идват повече ваксини, на това че времето се затопля и вирусът ще е по-отслабен, на очакваните машини за гласуване, за мен има достатъчно аргументи за една по-средна дата за избори – между март и май. Може би април. Румен Радев, воден от собствената си омраза към премиера, която е деструктивна, назова дата 28 март дори без да помисли малко. Това е голям гаф на държавния глава.

 Целият свят говори за така наречената дълбока държава. Следите се виждат и като погледнете сега към САЩ. Въпросът е, не че ги има а какъв баланс държавните мъже успяват да постигнат. Баланс, който да гарантира, че парите на гражданите и данъкоплатците се управляват по възможно най-честният начин. Президентът Радев бе избран с гласовете на ДПС и това е факт. Аз съм единственият президент, който не е избиран с техни гласове. Заради това и имам право да говоря. Да, ДПС казаха, че няма да го подкрепя сега за втори мандат, но това е условно. Те могат да влязат във властта обаче само с БСП и със златния пръст на популисти, такива като Слави Трифонов, Мая Манолова, Костя Копейкин. Всички тези хора са продукт на ДПС и БСП, но не и на ГЕРБ.

Ако ДПС са толкова гладни и искат да вземат официално властта в държавата като коалиция с БСП, тогава Радев би могъл да бъде подкрепен. Радев ще бъде освен първият президент-популист, и първият, който няма да влезе в никакъв конфликт до края на мандата си със своя вицепрезидент. Всички други родни президенти са имали конфликти със своите вицепрезиденти. И това е категоричен факт.  И аз съм имал такива. Госпожа Йотова държи ключа към бъдещето на Радев. Той допусна толкова много грешки. Не спазва конституцията, не спазва законите. Като капак взриви и собствената си партия. Илияна Йотова държи ключа към подкрепата за него за втори мандат. Разбира се, че вярвам, че ГЕРБ може да организират честни избори. Те няколко пъти досега вече са доказали това. Играта на популистите и техния президент Радев ще бъде да дестабилизират ситуацията. Те нямат интерес от нищо друго, освен от кризи, защото кризите и проблемите правят популистите важни. Те обаче не знаят как да разрешат тези кризи”.

Росен Плевнелиев говори и за това как държавата се справя с пандемията.

„С Кристалина Георгиева водихме вчера дълъг разговор като оценката и на двама ни е, че България се справя добре с кризата – категоричен бе Плевнелиев. -  Има много неща, наистина които можем да подобрим. Ние българите имаме ниско доверие към институциите, като всеки трябва да работи за доверие – прогнозируемост, прозрачност. Трябва да си даваме сметката, че здравната ни система остана нереформирана и се виждат резултатите. Много министри се смениха и идеи, но още не е това, което трябва. Не малко пари се дават и това е ясно. Електронна здравна карта е нужна за да знае линейката на кой болен какво е правено и какво да се направи. Това е работа, която да бъде свършена. Държавите са като обикновения човек. Дойде пандемията, удари много силно. Хората със слаба имунна система са в тежка ситуация. Така е и с държавите. Когато нямаш резерви, финансово нестабилен си, прекалено разточителен -  имаш проблеми. Ние, като водили консервативна и правилна финансова политика, сме добре. Поне половината от държавите в света кризата удари много по тежко и това се вижда. Фактите го доказват. Нямаме поводи за всичко да се самонаказваме и самопринизяваме. Това лошо самочувствие ни пречи и ни бута в казана по чисто български. Нито сме най-корумпираните, нито сме най-зле. Нужни са силни институции, силна здравна система. Това са предпоставки за стабилност на нацията. За мен, кабинетът се справи за нещо между 4,5 и 5. Бих сложил пет за справянето в ситуацията.

 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 6
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК