Роскосмос изброи недостатъците в кораба на SpaceX

Технологии

Роскосмос изброи недостатъците в кораба на SpaceX

22697
на 28.06.2020
Роскосмос изброи недостатъците в кораба на SpaceX
Автор:   ПИК

Местоположението на двигателите на аварийната спасителна система точно зад стената на кабината, диспропорцията на самата кабина и липсата на нормална тоалетна са недостатъците на космическия кораб Crew Dragon, създаден от компанията SpaceX на Илън Мъск. Това се посочва в материали, публикувани на сайта на руската космическа агенция Роскосмос.

"Редица експерти поставят под въпрос безопасността в непосредствена близост до екипажа и два тона токсични компоненти на горивото (азотен тетроксид и монометилхидразин все пак не са вода или дори водороден пероксид), които се доставят под налягане в двигателите на системата за аварийно спасяване", се отбелязва в статията.

Според експертите експлозията на кораба на наземна площадка по време на тестове на аварийната спасителна система през април 2019 г. подчертава валидността на тези съмнения.

Освен това пилотската кабина на Crew Dragon е забележимо по-просторна от космическия кораб "Союз", тъй като е проектирана за седем астронавти.

"НАСА обаче намали екипажа до четирима души - повече сега не са необходими. Оказва се, че за да реши основната си задача - доставянето на хора до МКС, новият кораб засега изглежда извънгабаритен", твърдят от Роскосмос.

Същевременно, въпреки просторния модерен интериор, големите илюминатори и удобните сгъваеми столове, Crew Dragon не може да осигури удобни санитарни услуги.

"Астронавтите, летящи на совалка, се оплакваха, че тоалетната зона при всяко ползване е отделена от останалата част на кабината със символичен параван. Но ако херметичната кабина на совалката има обем 74,5 кубически метра, то в новия кораб има само десет кубически метра, а тоалетната, както преди, се крие зад завеса", се уточнява в публикацията.

В руския космически кораб "Союз" тоалетната е разположена в отделно битово отделение.

Независимо от това, авторът на статията смята, че с появата на Crew Dragon, Съединените щати след почти 20-годишни усилия получиха "компактна и по-надеждна от космическата ракетна система от космически совалки, която също значително се различава от совалката в експлоатация към по-ниски разходи".

Той също така припомни, че Crew Dragon има аварийна система, която осигурява спасяване на екипажа на всяко място за изстрелване: от момента, в който ракетата носител се зарежда отново до разделянето на кораба от последния етап. Това отличава кораба "Маска" от совалките, в две катастрофи от които загинаха 14 астронавти.

Корабът Crew Dragon за първи път отлетя до МКС в безпилотен режим през март миналата година. Изстрелването на пилотирания се състоя миналия май - астронавтите Дъглас Хърли и Робърт Бенкен отидоха на гарата. След тестови полети НАСА сертифицира Crew Dragon за командировки на пълен работен ден, първата от които е планирана за септември.

препоръчано
Сподели:
Бомба x
Зодиите, които са готови на всичко, за да постигнат целта си Зодиите, които са готови на всичко, за да постигнат целта си
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов в Котел: Радев видя, че се сгромоляса митът, че може да управлява - загроби Северна България и съсипаха държавата! Затова започнаха да натискат Трифонов и вчера му отмъстиха с унижение и обиди от агитките им на улицата - Трифонов трябва да е премиер (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов в Котел: Радев видя, че се сгромоляса митът, че може да управлява - загроби Северна България и съсипаха държавата! Затова започнаха да натискат Трифонов и вчера му отмъстиха с унижение и обиди от агитките им на улицата - Трифонов трябва да е премиер (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 99
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това