Румен Петков пред ПИК: Никога не съм яхал професионални протести и нямам общо с Манолова! Хора като доц. Мангъров са нужни на политиката

НАЙ-ВАЖНОТО

Румен Петков пред ПИК: Никога не съм яхал професионални протести и нямам общо с Манолова! Хора като доц. Мангъров са нужни на политиката

72138
на 26.01.2021
Румен Петков пред ПИК: Никога не съм яхал професионални протести и нямам общо с Манолова! Хора като доц. Мангъров са нужни на политиката
Автор:   ПИК

Лидерът на АБВ Румен Петков се противопостави остро на опитите името му да бъде пришито към останалите политици на протестите, които редовно яхват професионални демонстрации и акции.

препоръчано

Повод стана декларацията на ресторантьорите от вчера, в която заявиха, че няма да допуснат никой да ги ползва за предизборни цели. Тя е по повод редовната поява на политици от уличните метежи като Мая Манолова и кликата й на всевъзможни синдикални акции, включително на превозвачи, медицински сестри и прочие.

Румен Петков обаче се разграничи рязко от тях, заявявайки пред ПИК, че причината е в много обостреното му чувство за хигиена.

Ето какво още уточни лидерът на АБВ пред ПИК по повод предизборните битки и дали в листите на партията му ще намери място опозиционерът на Щаба за борба с коронавируса доц. Атанаса Мангъров.

- Г-н Петков, името ви вчера бе замесено с протеста на ресторантьорите, който се готви за утре, покрай тяхна декларация, в която изразяват остра позиция срещу присъствието и намесата на политици в акцията им. Те са се обърнали към всички протестиращи партийни лидери, но разбираме, че вие не се припознавате като част от тази група. Защо?

- В тяхното обръщение няма изреждане на имена, а просто апел към политиците да не политизират протеста.

Не съм имал никакво намерение да участват в тази проява и разбрах от нашия пресцентър, че ще има такъм протест.

Важно е да уточня, че аз винаги съм бил против политическото яхане на протестите. Никога под никаква форма не би ми минало през ума да отида, а още по-малко да яхна, професионален протест от каквото и да е естество. Това е синдикален въпрос, въпрос на съответния бранш. А и среща и разговор е едно, а яхане е друго.

- Често обаче ви виждаме на демонстрации с Мая Манолова, която пък редовно прави това, на което вие се противопоставяте – участие и политизиране на професионални протести.

- С Мая Манолова почти няма как да ме видите, нямам общо с нея. Може да сте ни видели в два края на един площад, но това не значи, че съм бил с нея.

- Ние следим всички протести като журналисти и е факт, че сте редовно на един и същ протест от доста месеци, а това говори на обществото, че имате еднакви или поне доста общи искания и цели...

- Всеки може да разбира, каквото иска. Но моето участие в тези протести е от първия ден и оставям настрани, че ако се върнете назад, ще видите, че една седмица преди излизането на президента на протеста, ние бяхме свикали наш протест пред Министерски съвет за оставката на правителството. Без да знаем какво ще се случи и че ще стане така.

Но по-важното е да уточня, че аз имам принципни съображения и съм ги казвал през всички тези 7-8 месеца, заради което не разбирам защо трябва да бъда слаган в подобни схеми. Оставям настрана факта, че и самите автори не са слагали никой поименно.  

Иначе протестът на ресторантьорите е много закъснял. Още април ние казахме, че затварянето е груба грешка и дали ще стоиш с 20 души в едно кафене, или с 50 в метрото, няма особена разлика от гледна точка на здравето. Надали е по-безопасно да се возиш със сто души в метрото.

- Именно по този повод сега възникна и полемиката дали трябва да се отворят училищата, където има смесване на много по-големи групи, какво е вашето становище?

- Трябва да се отворят и училищата, и ресторантите. Толкова ли не разбираме, че съсипваме две поколения. Обучението онлайн, особено при малките деца, не може да замести ефективно присъственото.

- Но ситуацията само преди месец беше много тежка – препълнени болници, над 4000 новозаразени, а след затваряне на училищата, имаме видимо намаляване на случаите...

- Не искам да правя здравни анализи, защото не съм лекар. Но е факт, че за миналата година имаме 15 000 починали повече в сравнение с 5-те години назад и 7600 от тях не са с ковид, говори за некадърно и престъпно управление на здравната ни система. Защото това е резултат от хаоса, налагания страх и лишаването от нормална здравна грижа на хора с хронични заболявания.

- Не се наемате да давате здравни прогнози, но често сте с доц. Мангъров. Да го очакваме ли в листите ви за изборите?

- Не сме водили такъв разговор, но моето убеждение е, че хора като доц. Мангъров, които имат ясна и професионално аргументирана позиция, не само в здравеопазването, а и в който и да е бранш, са нужни на обществения и политическия живот. И които имат честта и достайнството да се изправят с лицето си и да защитават една позиция, която се разминава с официозната.

- Президентът насрочи изборите за възможно най-ранната според него дата, но вие настоявахме за доста по-късна. Как ще се отрази това на изборите и защо не се съгласи с идеята ви за по-топли дни, когато хората щяха да са доста по-спокойни?

- Това си е негово решение. Ние изложихме подробно аргументите си защо през май е несравнимо по-добре. Проблемът днес е, че изборите проведени при така подготвената нормативна уредба, няма да са законни, защото промените не се правят през Изборния кодекс,  а през Закона за извънредното положение, което е незаконно по Закона за нормативните актове. И независимо от стремежа на президента да направи изборите възможно най-рано, той може сезира Конституционния съд.

Ние ще потърсим среща и със Слави Трифонов, и всички парламентарни групи, сизключение на ГЕРБ и Патриотите, защото те са автори на това беззаконие. Ние нямаме право да сезираме Конституционния съд, но правистите на президента не просто имат право, а са длъжни, защото утре който атакува избрано при тази нормативна уредба Народно събрание, трябва да бъде обявено за незаконно. Нямам съмнение, че Конситуционния съд ще заеме правно аргументираната позиция, защото съм се консултирал с нашите юристи.

- Ще имате и разговори и с Корнелия Нинова?

- Ще потърсим разговор и ще ги поканим. Няма да каним само ГЕРБ и патриотите, защото са автори на тези скандални промени.

- Анализаторите коментират, че много партии в левия спектър се борят за гласовете на избирателите и са на протестите. Вие също сте там и смятате ли, че ще успеете да се преборите и да се отличите?

- Притеснявам се, че вотът ще е разпръснат и преговорите за структуриране  на компактен и солиден ляво-центристки субект закъсняха много, да не кажа фатално. Ние по тази тема говорим от година, но за съжаление нормален разговор няма. Даже не нормален, а никакъв разговор няма.

Аз писах писма, отправях покани, каквото може, направихме от АБВ. Аз лично съм заявил, че не съм кандидат за нищо и го заявих, защото си давам сметка, че едно мое кандидатиране ще събуди повече въпроси, отколкото ще даде отговори. Но са съжаление такива преговори така и не се водят и това за съжаление обслужва ГЕРБ.

- Друг феномен в политиката от последните дни е заявката за симбиоза между „Демократична България“ и БСП, след като на местните избори видяхме преливане на гласове между двете коалиции, а сега Атанасов призна, че ще търси подкрепа от Нинова?

-  Не мисля, че такава прегръдка може да се състои. Не считам, че това е нормален политически акт, дори и в такава особена атмосфера, като нашата.

 

Сподели:
Бомба x
6-те любими секс пози на мъжете 6-те любими секс пози на мъжете
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Бареков: Слави е част от мозъчния тръст на ДПС - зависи от Доган. Манолова след Костинброд беше подлога на ГЕРБ, Радев ще загуби изборите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV: Бареков: Слави е част от мозъчния тръст на ДПС - зависи от Доган. Манолова след Костинброд беше подлога на ГЕРБ, Радев ще загуби изборите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 5
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това