Румен Радев с реч пред Общото събрание на ООН

СВЕТЪТ ДНЕС

Румен Радев с реч пред Общото събрание на ООН

12690
преди 5 часа
Румен Радев с реч пред Общото събрание на ООН
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Президентът Румен Радев участва днес в oбщополитическите дебати на Общото събрание на ООН. От трибуната на световната организация той говори пред лидери от повече от 130 държави на най-големия дипломатически форум.

препоръчано

Основни теми в словото на президента бяха глобалната сигурност, климатичната криза, неравенството, както и войните в Украйна и Газа.

"Нашият свят е изправен пред редица сложни проблеми. От безпрецедентното предизвикателство пред световния мир и сигурност до ескалиращата климатична криза и продължаващите неравенства", заяви Радев.  

"Изправени сме пред сложен набор от проблеми, които изискват нашето незабавно внимание и съгласувани усилия. Трябва да запалим искрата, която да разпали промяната", подчерта президентът.

 По отношение на войната в Украйна Радев потвърди, че страната ни категорично осъжда войната, "довела до стотици хиляди жертви и огромни страдания". 

По думите му трябва да бъде насърчено и подкрепено всяко дипломатическо усилие, което се стреми към всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна в съответствие с Устава на Организацията на обединените нации и международното право.

По въпроса за войната в ивицата Газа Румен Радев отправи призив за "незабавно прекратяване на огъня, свободен достъп на хуманитарните конвои, както и освобождаване на всички заложници, държани от "Хамас".

Президентът уточни, че България ще запази ангажимента си да поддържа, защитава и укрепва многостранната рамка за разоръжаване, неразпространение и контрол на въоръженията.

"Моята страна активно участва в политическия диалог със страните от Югоизточна Европа, водена от убеждението, че сигурността, стабилността и просперитетът на региона са от решаващо значение за по-широката регионална и международна устойчивост", заяви той от трибуната в тъмнозелената Мраморна зала в ООН.  

Президентът говори също за това, че България е поддръжник на европейския път на страните от Западните Балкани. 

"Основните ни приоритети по отношение на региона са насърчаването на добросъседството, подобряването на свързаността, защитата на правата на човека и борбата с етническата дискриминация", каза Радев. 

"Сериозно предизвикателство по този път обаче са новите изблици на подбуждане към омраза", отбеляза той.

В изказването си на форума президентът посочи също така приноса на България за изпълнението на Целите за устойчивото развитие на ООН, не само чрез изпълнението на Националната програма за развитие България 2030, а и с общите проекти, които страната ни изпълнява със своите съседи и по света в областта на здравеопазването, образованието, обществената инфраструктура и други.

Президентът изтъкна още, че "напредъкът в постигането на Целите за устойчиво развитие е най-голямата инвестиция в полза на настоящите и бъдещите поколения".

Радев говори и за климатичните изменения на Земята, като заяви, че страната ни "настоява за засилени действия и по-амбициозни цели в областта на климата". 

"Имаме нужда и от ефективно цифрово управление", отбеляза той.

В края на словото си Радев говори и по една от основните теми на тазгодишното Общо събрание на ООН - Съвета за сигурност.

"България продължава да се ангажира с укрепването на ефективността и отчетността на Съвета за сигурност на ООН", каза държавният глава. Той добави, че страната ни подкрепя "усилията за повишаване на прозрачността и отчетността в този орган, като сме съвносители на ключовата резолюция на Общото събрание на ООН относно използването на правото на вето".

"Действията, които предприемаме днес, ще определят бъдещето и със смелост и единство ще се изправим пред възможностите, които ни очакват", заключи Радев.

Президентът Румен Радев ръководи българската делегация на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк по време на Седмицата на високо равнище на форума. Тя започна вчера и продължава до 30 септември. 

По време на Общите дебати държавни глави и правителствени ръководители от цял свят правят изявления в централата на световната организация. Всяка среща на високо равнище има тема, по която лидерите обикновено говорят кратко, преди да започнат да говорят по избрани от тях въпроси. Тази година темата е: "Да не пренебрегваме никого: да действаме заедно за утвърждаване на мира, устойчивото развитие и човешкото достойнство за сегашните и бъдещите поколения".

По-рано България взе участие и в Срещата на върха за бъдещето, на която присъстваха служебният премиер Димитър Главчев и служебният министър на външните работи Иван Кондов.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за 25 септември: Овните да са пестеливи, трудности за Девите, Везните да не шофират САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за 25 септември: Овните да са пестеливи, трудности за Девите, Везните да не шофират
ПИК TV x
ПИК TV! Бойко Борисов с ВАЖЕН коментар преди изборите от Стара Загора, иска мнозинство с над 80 депутати (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПИК TV! Бойко Борисов с ВАЖЕН коментар преди изборите от Стара Загора, иска мнозинство с над 80 депутати (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 98
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК