Вход
София
Времето в София 2 o C

Румен Радев и "Грипен" - любов необяснима (документи)

Румен Радев и "Грипен" - любов необяснима (документи)

на 07.01.2019
100733
48
Румен Радев и "Грипен" - любов необяснима (документи)
Автор: ПИК
07.01.2019
48
100733

Президентът Румен Радев все повече се оплита в лобистките си попълзновения за шведските изтребители „Грипен“.

Въпреки това главният му секретар Димитър Стоянов отрича Радев да агитира за шведите и против F-16.

"Кога президентът е говорил за конкретен тип самолет – никога. Ние говорим за процедурата, определена от изпълнителната власт и парламента. Президентът не атакува офертата за F-16, а начина, по който става този избор…“, казва Стоянов.

Така ли е наистина? Лобира ли Радев за „Грипен“ и ако да – защо, на каква цена?

Ето кратка хронология на скандала по медийни публикации.

„Президентът Румен Радев е убедил тогавашния служебен премиер Огнян Герджиков, че е важно именно неговият кабинет да гласува точката, свързана с одобрението на „Грипен“ като най-изгоден за нов тип изтребители. Пред Би Ти Ви Герджиков разказа, че когато видял точката в дневния ред на заседанието на правителството седмица преди края на мандата му, той потърсил президента Румен Радев, за да го попита толкова ли е важно тя да се разгледа в този момент“, пише „Дневник“.

И едно заглавие от „Дневник“ от пролетта на 2017 г.: „Ако правителството не избере „Грипен“, ще погази експертизата, според Румен Радев“.

Странно. Никак не се връзва с клетвите на Димитър Стоянов, че държавният глава не лобира за конкретна марка изтребители, а принципно настоява за спазване на процедурата.

Кога казват истината тези хора? За толкова късопаметни ли ни смятат? Та лично служебният премиер Герджиков е разобличил по телевизията амбициите на шефа си. Самият Герджиков е бил учуден, че Радев бърза да прокара „Грипените“ в последната седмица на служебното правителство.

А ето и откъс от статия в сайта „Вевести“:

„Процесът за избор на нов многоцелеви изтребител за българските ВВС е разписан в пътната карта към проекта за инвестиционен разход“, каза в авиобаза „Граф Игнатиево“ президентът Румен Радев, цитиран от „Фокус“. В едно от последните си заседания служебното правителство одобри офертата на шведската компания „СААБ“ за изтребителите „Грипен“ като най-изгодна от предложенията за нов тип изтребител за нуждите на армията.“

Въпросът каква работа имаше служебното правителство да взема такива стратегически решения изплува веднага. Обективно – то не е окончателно а само дава мнение по една експертиза. Но безусловно насочва вниманието към определена „марка“.

Твърде странно съвпадение е, че военно-техническата експертиза се внася тъкмо по времето на служебното правителство, въпреки че проблемът се точи от години. А това правителство и този министър на отбраната са назначени именно от ген. Радев.

Но симпатиите на ген. Радев към „Грипен“ съществуват отдавна и са публични. По-долу публикуваме части от интервю на сп. „Клуб Криле“ и публикувано в Pan.bg през юни 2014 година под заглавие „Ген.Радев: Gripen – съвременни способности при ниски разходи“

Ето уводните изречения към интервюто:

В средата на април 2014 г., от 14-и до 16-и, официална делегация от Министерството на отбраната и ВВС на Република България посети МО на Унгария и авиобаза Кечкемет, където са базирани унгарските изтребители JAS39 Gripen C/D. Целта на мероприятието бе запознаване с опита на унгарската страна в модернизацията на военновъздушните сили и по-специално придобиването на нови бойни самолети, включително запознаване отблизо с опита на унгарските ВВС по придобиването, поддръжката и експлоатацията на самолет Gripen. Както е известно, те експлоатират 14 изтребителя от този тип – 12 едноместни Gripen C и 2 спарки Gripen D.

Към настоящия момент от всички бивши страни-членки на Варшавския договор, сега членки на НАТО и ЕС, единствено бойните самолети на България са оперативно несъвместими с Алианса и поддръжката им изцяло зависи от страни извън НАТО и ЕС.

Делегацията бе ръководена от началника на политическия кабинет на министъра на отбраната Иван Жерков. В състава й бе и ръководителят на Интегрирания проектен екип за новия изтребител и заместник-командир на българските ВВС (по това време) бр. ген. Румен Радев.

Миналата година екипът за работа по бъдещия изтребител начело с бр. ген. Румен Радев извърши задълбочени анализи и обоснова финансовите и оперативните предимства на придобиването на новопроизведен изтребител пред модернизацията и експлоатацията на МиГ-29. Екипът е внесъл обосновани предложения по този въпрос пред ръководството на МО.

Тоест – още от 2014 година ген. Радев застава зад закупуването на „Грипен“.

В самото интервю ген. Радев описва подробно и професионално предимствата на този изтребител. Цялото интервю четете тук

Интересно е, че Румен Радев не винаги е бил на това категорично мнение за „Грипен“.

„През 2012 г. в Министерството на отбраната заедно с екипа на сегашния президент Румен Радев избрахме изтребителите Ф-16. Сега избират „Грипен“ – не знам защо го правят, какво са дискутирали на закритото заседание на Министерски съвет“, припомни пред Би Ти Ви бившият заместник-министър на отбраната и депутат от ГЕРБ Валентин Радев.“ Цитатът е от 28 април 2017., когато споровете за изтребителя започнаха отново.

В това русло експерти напомнят, че цената и офсетът не са единствените определящи критерии, а и специфичните задачи на нашата армия в региона и ангажиментите й към съюзниците в НАТО.

Премиерът Борисов вече заяви, че самолетите не са най-важното в една армия и напомни, че именно според Радев сегашните МиГ 29 могат да летят до 2028 година след ремонти.

Военният министър Красимир Каракачанов също даде да се разбере, че прибързано е бил обявен фаворитът за нов боен самолет.

„Новото правителство ще се запознае и ще обсъди трите оферти за закупуване на нов модерен изтребител за Българската армия, допълни Каракачанов.

Според него офертите ще се изчислят пак и ще се видят възможностите, които има българската държава.

Възможно е всичко, изброено по-горе да е просто низ от съвпадения. Но когато говорим за огромни по стойност поръчки особено във военната област, където „лобистки интереси“ е най-често срещаното определение, не можем да подминем и този низ от съвпадения.

Какво се е случило в Унгария през 2014 година, за да пренасочи вниманието на един военен ас като ген. Радев от F 16 към „Грипен“, какво наложи собственото му служебно правителство да дава оценки за същия самолет като най-добър и какво междувременно го караше да гарантира за МиГ 29 още 10 години?

 Нека припомним и че на 16 юни 2014 година Радев изпраща писмо до началника на кабинета на министъра на отбраната, в което дава опорни точки на тогавашния премиер Пламен Орешарски по повод предстоящата му среща с президента и изпълнителния директор на компанията "Сааб", която произвежда изтребителите "Грипен".

 

Сподели:
Напиши коментар »
(48)
1
Закован лобист, сега да влезе Цацаров
2
ЧЕРВЕНИ, НЕЩО ДА КАЖЕТЕ ЗА ВАШИЯ ЛЮБИМЕЦ, ОПЛЕТЕН ДО ЧЕРВАТА В КОРУПЦИЯ???
3
съвсем обяснима с е любовта, струва 5 милиона
4
Защо изобщо има конкурс и после фатмак да каже е то грипенчо трябва да купим другото е лошо и корупция лобизъм
5
Ako не бе слушал трътлестите червени лелки дето го водят за носа като панаирджийска мечка, можеше в едно с правителството на Борисов да водят една отговорна съвместна политика в полза на страната ни..За съжаленение се оказа обикновено кръчмарско плямпало и много шум за нищо ! Общи приказки, заплахи, обиди и клевети към собствения си народ , дървени философствания в стил треторазрядно ЗКПЧ и всичко това гарнирано с много злоба. Може и да е бил добър като пилот, но за политик се видя, че категорчно не става. Закономерно и международния правителствн елит отдавна го прецени и разбра що за стока е и поради това му обръщат внимание само от куртуазия и уважение към премиера Борисов и България.... Ето един много-точен коментар от форумите " …..Какво ще направите със служител, на който месечно плащате 11 000 лева заплата, а той върши толкова работа, колкото президента Радев ?....."
6
5.000.000€
7
Ех Румба как се обърка и оплете.Това аз го наричам-НИСЪК ИНТЕЛЕКТ. ЯЗЪК ТИ ЗА РЕЙТИНГА.
8
НЕ МОЖЕ ЕДИН ЧОВЕК КАТО ПРЕЗИДЕНТА ДА НЕ Е СВЪРЗАН С КОРУПЦИОННА СДЕЛКА И ДА ЗАЩИТАВА ТАКА ЯРОСТНО ГРИПЕНИТЕ. ЕДНО Е ЯСНО , ??? ЧЕ РАНО ИЛИ КЪСНО ИСТИНАТА ЩЕ ИЗЛЕЗЕ , , А ТЯ Е КАТАСТРОФАЛНА.
9
Колегите (по горе) споменават сумата от 5 милиона Евро (като комисионна) ,но от среди запознати със ситуацията подочухме ,че петте милиона са били платени авансово (след поет ангажимент) ,реалния обем на комисионната ,която СААБ са предложили е 10% от общия обем на сделката - т.е. 180 000 000 лева или 90 милиона Евро ,така че - ясно е защо Радев (и БСП) са толкова бесни - не е лесно да изпуснеш кажи-речи 100 000 000 ( сто милиона) ЕВРО ,нали ?!
10
..............ПИКЕЗ......Ф 16 Е УТЕПАНА САМАЛЬОТКА !.....И ШО ВИЕ А НЕ СТЕ ЛОХИДЕ МАРТИН ?......РААЗБИРАТЕ УТ САМАЛЬОТКИ ?.......АИДИ Ф 18 А ?......ИЛИ Ф 22 ?.....ИЛИ ШО С МАИОНЕЗАТА И САЛАТИ НЕ ПРАИТЕ И ФАИТЕРИ ?......А !......ИЛИ СУЖУК ФАИТЕР Ф 16 ?......ПУЖАРНАТА А НЕ ЕР ФОРС БАЗА ?.....ШО НЕ СИ ЛЕГНЕТЕ С ПУЖАРНИКАРА.....И......ЦАЧКА А ?....МОЕ ЦАЧКА А СНЕСЕ НЕКУЯ САМАЛЬОТКА !.......БУГЕСА ЕР ФОРС НЕ И ТРЕА......ШО Е КЕНЕФ И НЕМА СТРАШНО !......НЕМА СЕ ПЛАШИТЕ.....ДО СА КЕНЕФ НЕ Е БОУМБЕНДИРАН НАЧИ !.....
11
12
отговор на коментар
Това е разликата между интелекта и рейтинга. Рейтинга може да падне, интелекта не може да се покачи
13
Ха, ха, ха .....зеленият чорап е давал опорните точки на премиера Пламен Орешарски...е, ако това не е скандално, здраве му кажи!.
14
............ГОВЕДА.......ВОЕНО ВАЗДУШНИ СИЛИ ИМАТ САМУ БОГАТИ ДАРЖАВИ......ЗАТУВА МИНУТА МААЛЧАНИЕ ЗА БУГЕСА......ОНА Е УМРЕЛА !......ТЕЯ ША И ТУРАТ Ф 16 А ЛЕТИ КОФЧЕГА И ?.....НЕ МОЕ ЛИ С ТИР ?.....ИМАТЕ АРМИА ?........МА БЕГИ БЕ !.....ИМАТЕ СТАДО ГОВЕДА ПУЛКОФНИКИ И ЖЕНЕРАЛИ !......Ф 16 ШЕИ КОТУ ЖИПКА НА НЕКОЯ ЛЕНЦЕ ИОНЧА !.....
15
Няма сделка на СААБ и BAE Systems, която е сключена без подкупи и да не вони на корупция!!!!! Няма логика, човек, незаинтересован финансово, вече две години да реве на умряло както реве Радев за тези самолети. Както се оказва България е единствената държава, в която SAAB „не са платили рушвети“. Никой нормален човек няма да повярва, при положение, че рушвети са плащали на ВСИЧКИ, КОИТО СА ЛОБИРАЛИ за Грипен. Вече яко си изпуска нервите Радев и не може да се контролира. SAAB са разследвани от прокуратурата. След сделките на SAAB-Грипен се влачи мнооого дълъг шлейф от корупционни сделки точно за самолетите. ЮАР, Чехия, Унгария, Бразилия, Индия, Австрия (те в крайна сметка се отказват от Грипен). В ЮАР, финансовият съветник на президента е осъден на 15 години затвор, всички от комисията отговаряща за сделката с Грипен са аут от политиката и уволнени с позор. Договорът за самолетите на ЮАР така е подписан, че не включва обслужване, и Грипен си седи в хангарите и както казва сегашният министър на отбраната на ЮАР „Самолетите са дълбоко замразени като пилета във фризер“.. За да се доокомплектоват и литнат самолетите е нужна сума, равна на почти годишния бюджет на ЮАР. Депутати от сената на Чехия, на които е предложен подкуп и които са отказали, сезират прокуратурата и се започва разследване. Замесени са : 1. Граф Алфонс Менсдорф-Поули: Австрийски бизнесмен, агент на БАЕ за продажбите на “Грипен” в Централна Европа, в момента излежава присъдата си. 2. Ото Йелинек: Бивш държавен финансов министър в Канада, тогава бизнесмен в Прага, посредник на БАЕ, 3. Ричард Хава: ръководител на държавната охранителна фирма Omnipol, посредник на БАЕ, 4. Майкъл Зантовски: Чешки сенатор на партията “Граждански алианс”, на който са предложени 10 млн. SEK-шведски крони - 979 400 900 евро(деветстотин и седемдесет милиона евро) за партията му в замяна на гласуването за “Грипен”. Изборът на “Грипен” винаги е бил повлиян от комисионни, платени на чешки и унгарски политици и служители от поне 12,6 милиона евро чрез мрежа от посредници на БАЕ в Централна Европа, по-специално австрийския граф Алфонс Мендсдор-Поули. Доказателства за това са достигнали до публичното пространство чрез разследвания на шведските и австрийските медии, а именно програмата на шведската телевизия SVT Uppdrag Granskning (разследване на мисията) и австрийското списание Profil. Тези медии разкриха, че повече от 4 млн. британски лири от тайна комисионна са били изплатени във връзка със сделката чрез различни посредници и компании в няколко страни. В последващ доклад на Uppdrag Granskning са намерени доказателства в документи получени от полицейски разследвания, че са били подкупени членове на чешко и унгарско политическо учреждение. Това включва списъци с получатели на съобщения от Count Mensdorff-Pouilly. • “Унгария: 5 получатели, 126 милиона крони; • Чешка република: 20 получатели, 735 милиона крони подкуп за гласуване в парламента и лобиране на сделките. Шведските прокуратури продължават да разследват сделките с “Грипен” с Чешката република, Унгария и Южна Африка, Бразилия, Индия и открито заявяват, че сделките са корупционни. Службите на Обединеното кралство обвиниха граф Мендсдорф-Поули през в конспирация, корупция и по-конкретно: “Се съгласиха с други да дадат или да се съгласят да дадат корупционни плащания на неизвестни длъжностни лица и други служители на някои правителства от Източна и Централна Европа, включително Чешката република, Унгария и Австрия, Бразилия и Индия като стимул за осигуряване или като възнаграждение за осигуряване на договори от тези правителства За доставката на стоки от тях, а именно изтребители Saab / Gripen, от BAe Systems plc.“ Защо Румен Радев още не простил сделката за Грипените, ами защото е изтървал огромни комисионни, договорени още докато е бил командир на Военновъздушните сили. Няма сделка на СААБ и BAE Systems, която е сключена без подкупи и да не вони на корупция!!!!!
16
ЗАЩО НИКЪДЕ НЕ ПИШЕ ЗА ИНЦИДЕНТА НА ВЪТРЕШНИЯ МИНИСТЪР/МАРИНОВ/....БЛОКИРАНА МАГИСТРАЛА ОТ НЕГОВИЯ КОРТЕЖ И ОБАЖДАНЕ ПО ТЛФ.-ОТ НЕГО НА СДВР-ТА ОТ С.ТРУД.-РАКОВСКИ,,,ПЛОВДИВ,,,ПЪРВОМАЙ,,,,СТ.ЗАГОРА.....ЗАДМИНАТ ОТ ЕДНО БМВ...И ЗАЛОВЕН В СТ.ЗАГОРА НА КАФЕ ЕДИН МЛАДЕЖ......?????????????
17
Жaбoка като види тopби с пaри, гарнирани с висок рейтинг, и полyчава opг.зъм...
18
Митко Нинов, чрез Лукойл, работи по сценария от 2013г. за сваляне на ГЕРБ, ама този път не трябва да им се получава на червените престъпници! Малко подраниха с играта за сваляне на Правителството, притеснени са да не ги сполети съдбата на Бенчо,Митю,Миню, Ветко , Баневи и подобни спонсори на Нинова и Радев! Само бой по червените престъпници и българофоби!Пълна финансова разбивка на червените олигарси, Нинова в Сливен и баните! Слаби са Ви силиците бре червени изроди, искате поне Радев безконтролно да краде и да удолнява, за това Нинова го защитава, че имал право да безчинства, щом е за благото на БСП и Спонсорите! Наркотрафикантите и ДДС измамниците ще трябва да се изръсят още за протестери и тролове!
19
А, ма то дукоментите били от сапьора Валентин Радев. Хъм... щом са му останали ръчички, ще прибере дукомента с него да дуказва нещо си след като вече не е министър на МВР и го тресе злобичката, вместо да се радва, че освен бивщ министър не е И клиент на г-н Цацаров.. Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха, ДА!!!!
20
" Президентската " терминология се припокрива с терминологията на Крадливите Сланинести Свине едно към едно . Червената кал отдавна живее и върши мръсотиите си против България според опорните точки , спуснати от Государя и не щеш ли и Той започва да използва и то в официален документ, словосъчетанието " опорни точки " ! ВАРИ ГО , ПЕЧИ ГО -- НА ГНУСНА КОМУНЯГА СИ ВОНИ , ЧЕ СЕ НЕ ТРАЕ !
21
отговор на коментар
Това ,че ти не можеш да четеш с разбиране е лично твой проблем,но документите ясно говорят:Какво се случи,че обърнахме палачинката?
22
ТУК НАЙ ДОБРЕ СЕ УСТАНОВЯВА ЗА ПРОДАЖНИЦИТЕ И КРАДЦИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. ?? НЕ МОЖЕ ДА ЗАЩИТАВАЩ ТАЗИ ВРЕДНА ПРИСЛОЙКА КРАДЦИ ,???? БЕЗ ДА ПРИНАДЛЕЖИШ КЪМ НЕЯ. ЗА ВСИЧКО ЩЕ МУ ДОЙДЕ ВРЕМЕТО.
23
Българофоб. Съветскофил. Паричкофил. Това е абревиатурата на БСП, написана от шапкаря.
24
Фатмакът Радев съвсем се освини от злоба, завист и незадоволени наполеонови комплекси! То се вижда че вече не само на лоста не може да се вдигне, а и самолетчето не може дори да го намери къде се е скрило! Много Виагра е доставена на Дондуков 2, СААБ му обещаха да му ремонтират счупеното самолетче, ама другия път:)! Нинова е истерична махленка, Радев е страхлив селянин, Деса наминава и двамата по простащина и първенющина!Нито Нинова е социалистка, въпреки че краде и лъже като за световно, още по-малко Радев е националист, защото е стипендиант на Сорос и с объркани понятия за посоките изток-запад, каквото му каже Деса Интелекта, това е правилното за него, абе смешно мъжленце под чехъл №43! Ако не бе толкова страшно срастването с мафията, щеше да е комично!
25
Гаргамел
26
Абе , той с един 15 годишен сополанко не може да се оправи ,тръгнал да се прави на фактор в политиката , че и с претенции да оправя държавата ! И това при положение , че през целия си живот е живял охолно на държавни разноски, без да има идея как си заработват заплатите работниците в България и откъде излизат хилядарките , които харчи с широка ръка благоверната му съпруга / да му е жива и здрава , тя ще му разкаже играта / !
27
СААБ, поискай си милиончетата от Ушатия, че ще хвръкнат за тоалетите на Деса.
28
Няма Грипенчета, няма комисионни !!! Мъка, мъка, мъка за Шербета и БСП !!! Фатмака не разбра ли, че е проста марионетка на червените олигарси със смешни представителни функции, нещо като дръвче, на което само някое куче може да вдигне крак и да препикае? Толкова ли не можа да проумее, че не го бръснат за слива както тук така и по света и че властта е в парламента и правителството, а той и Деса са клоуни в цирка и кукли на конци в една гротеска, режисирана от куп трътлести червени лелки с мания за пари и власт! По нищоправеща институция с огомен антураж от чиновници и хрантутници на държавна ясла , няма в България !
29
Радев е толкова тъп, че се мисли за недосегаем. Даже не допуска, че сам се издава колко го боли от факта, че изтърва комисионните от Грипените. Вече две години слушаме матнтрата му "Искаме Грипен" - това е нагло и безочливо лобиране. Радев, ако продължаваш да ревеш неистово за Грипените, може и в България да има разследване, ако скочи и срещу теб австрийската и шведската прокуратура, няма да имаш отърване от импийчмънт. Ако имаш поне малко мозък вече ще си седнеш на тъпия задник. Даже изцепките на бившата ти любовница и сегашна жена няма да отвлекат общественото мнение, защото ние помним как "честния" Радев нарушавайки Закона назначаваше любовницата си на две заплати!!!! Сега вече разбрахме колко плащат СААБ и BAE Systems, за да им се прокарат интересите. Сигурно и аз бих ревал, ако губех такива пари или вече съм взел, а сделка няма. И как само в България няма разследване за корупция на Шведсата SAAB.
30
Е.БАН РОШКО- Е.БАНИЯ LZ1RGD--- Росен Георгиев Димитров ЕГН 7309296664...Напиван и Е.бан от руски тираджии преди 8 години в Холандия(екип двама) ... София квЛозенец улКричим№3 вхВ ет4 ап32 .. тел...0877 58 38 45....0889 67 66 78 ..http://roshkovip.snimka.bg/
31
То да е у-й да им го набиеш в червените кратуни а то документи ...
32
Ало редакцията разбрахме комисионната на Грипените а сега ако ви стиска кажете зА ф 16 и колко народ се е настанил на масата
33
АКО В БЪЛГАРИЯ ИМА САМО ЕДИН ЛЕТЕЦ, НЕКА МУ КУПЯТ НА ФУРАЖКАТА ЕДИН ГРИПЕН ДА МИРНЕ НАЙ-ПОСЛЕ.
34
Вчера секретарят на президента много ясно каза критерия. Трябва да имаме самолети, които можем да си позволим и те да ни вършат работа. България е най-бедната страна разходите за отбрана са 1 милиард евро. На Румъния 4.8 милиарда, на Гърция 5 милиарда, на Турция 15 милиарда - това са страните с F16. Ако вземем F16, дори да имат някои предимства като по-висок таван, ще плащаме 3 пъти по-скъпо за час, ще трябва да вложим стотици милиони в нови писти, защото имаме само една, която става за F16. Логиката е проста - на нас ни трябва ерполисинг и не можем друго да направим с 8 или 10 самолета. Гърция има над 200, Турция само F35 e поръчала 100, Можем с тези самолети да се сравняваме само с Македония, която няма и Сърбия, на която руснаците подариха две ескадрили Миг29 това са и единствените не натовски страни, с които граничим. Защо да продължим да бъдем бедни и да станем още по-бедни като с грипени или с f16 все тая. Трябват ни изтребители да пазим АЕЦа от някой въздушен терорист - грипените са идеални за целта и миг 29 стават. Освен това ако направим писти за F16 лесно можем да се превърнем в театър на бойни действия - например база за война в Украйна на НАТО срещу Русия. Бойко каза - "Лесно им е да ни вкарат във война, тук се произвежда под 1 процент от продукта на ЕС", защо да си го причиняваме?
35
I TAKAA OKAZVA SE CE I PREZEDENTA STARSHINA RADEV E PODKUPEN.BLAGODARYA VI ZA STATIATA I PRODALGAVAITE V SASHTIAT DUH DA RAZGROMIM KLOMUNISTITE.
36
Ама то беше толкова очевадно това с клетвите на горкия началник д.стоянов!През цялото време мигаше като "плъх у брашно"въртеше едни очички наляво надясно инямаше какво да прави освен да е"втора цигулка на Грипена-Радев"!Колко нагъл дебелоок циничен и първобитен/впрочем под фуражка всичко е възможно!/трябва да си за да кажеш че Грипен-Радев никога не е споменал за шведските самолети?При положение че има документи от правителствена кореспонденция изказвания на бивш премиер и т.н.?Но..нали ни е ясно че тоя началник кабинет нямаше да е такъв ако не говореше така!Но поне да не ни прави на идиоти че не помним преди две три четири или една година кой какво е говорил и за какво се е застъпвал!Двамата с "Грипена"взаимно се изключват като отговорност и честност!Пагона изисква това но....паричките май са по важни от чест достойнство и родолюбие?
37
А бе те 2 млна направиха на идиоти, ти искаш да спрели да лъжат!
38
Срамно е че все още има наивници които да подържат тоя тотално провалиш се чове-преЦидента.ИМПИЙЧМЪНТ!!!
39
Имаше по горе един коментар-за комисионите?Ами виж бе отворко от кога фатмака грипен радев "воюва"за Грипените и ще се светнеш!Още докато "блъскаше" Деса/с двете заплати/опитваше през главата на много които са над него/не в небето а на земята!/да прокара именно това!Грипен и нищо друго!А сега умнико познай-къде е голямата далавера и кой се бори като Матросов на амбразурата за нея?Само нямаше кой да посъветва нещото-президент че комисиона се взима след свършено нещо а преди това...?Сега кой и как ще ги връща?Много гатанки станаха...а отговора е ясен!Остава само "нещото-президент"най после да се "приземи"!Поне облагите след"шута от хората"да си запази!Щото от Деса много спестявания няма да му останат!А тя ще отлети и тогава жалкия ни президент ще е гарга в блатото/на което се"гордее"че е президент!/!!!
40
А бе любимците на цял народ Тиквун и Цвъки ачик ачик без да кертят нито специалисти нито Парламент с цялата си тъпотия и наглост се тръшнаха на американците за един нероден Петко на двойна цена и ще налапат тлъстата комисионна а седнали да плюят Президента че бил корумпиран !!! ГОЛЯМ СМЯХ !!!
41
Антон Тодоров за кой е написал ромата Шайката защо не напише такъв роман за Радев а го пише за Бойко Цецо и Банов
42
Време е генералите и офицерите от авиацията, които през последните 15 години работиха за кръговете (не казвам лобита) около космонавта, хора от военно-промишления комплекс, посолства, концерни и компании да бъдат осветени. За комисионните мога да кажа че американците НЕ ДАВАТ КОМИСИОННИ а налагат сделки с влияние като търсят съюзници, които за съжаление не намират в България. Затова когато през 2007-2008 година американците предлагаха безплатно транспортните самолети С-130 и изтребители Ф-16 горните кръгове с активното съдействие на действащи по това време и след това в различни комисии генерали и офицери от ВВС направиха всичко възможно да бъдат закупени Спартаните, Кугарите, Пантерите ... все летателни средства не носещи бойни способности но напълнили джобовете на мнозина с комисионни. Тогава беше подета сагата с Грипените за да не се вземат Ф-16 и далаверата с комисионните за подмяна ежегодно на 10-12 двигатели на МИГ-29 продължи повече от 10 години и доста се услади на някои. Тогава именно протакайки сагата някои са се увлекли и са навлезли по дълбоко в сделките. Нищо лично но оцапаните са МНОГО и доста влиятелни кръгове правят всичко възможно да неглежират нещата и да отклонят вниманието всячески. Ако някой от офицерите от авиацията има доблест е време да седне и да напише книгата "Когато генералите от Авиацията ставаха бизнесмени и политици" иначе кръговете ще ликвидират Авиацията, която има повече от 100 години история
43
А защо на другият пенсиониран фатмак Д.Стоянов се дава трибуна за изяви?! Като какъв се явява този пръдльо!
44
ТОЛКОВА МНОГО СА ЗАПОЗНАТИ С ТЕЗИ ИЗТЕБИТЕЛИ, ЧЕ ВЕЧЕ СЕ ПРЕВЪРНАХА НА ЛОБИСТИ. АМАН ОТ ТАКИВА ЖУРНАЛИСТИ. КОГАТО ПИШИТЕ, ВЗЕМЕТЕ И ДВЕТЕ СТРАНИ, А НЕ СЕ ИЗЛЪГАЙТЕ, ЧЕ СТЕ СИ НАВЕЛИ НИСКО ЗАДНИТЕ ЧАСТИ......
45
Ф-16 СРЕЩУ ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ.
46
Румен тиквата е един корумпиран кретен, който иска да обере народа СИ, като го обра Импексовата барсала, и агента доносник Гоце!!!
47
И пак.... кой ли взривява България!!!!! В случая няма значение дали е Ф16 или ГРИПЕН, но като знаехте, че ще се осерете(няма да спазвате правилата на конкурса и избора ще е политически) що въобще го правихте тоя конкурс, що не си избрахте директно Ф16, що не упълномощихте ЦВИНОКИО да си прибере сребърниците (комисионните) за лобирането и всичко да миряса.... защо се изложихте пред света, за т@шейк станахте!!!!! Народа спокойно щеше да знае за кого да дитирамби и кого да псува и трича за осирането!!!! Повече от година го лъжете и омайвате тоя народ, (тоя лобирал, оня лобирал)....а то е ясно вече, ЛОБИСТА Tzv Tzv се прибра от Щатите и вече си похарчи сребърниците, лъжите му лъснаха на челото, а и вече е с повече апартаменти!!!!! Ейййй гейберастка ми ти работа!!! А Президентът не казва Ф16 или ГРИПЕН, а казва само, че правителството не спазва критериите за избор на боен самолет, които самото то дефинира. Нищо повече. По подобен начин правителството избира строители на магистрали, така прави ремонти, които после ремонтира, така санира ... просто манталитет!!!!!
48
Верно ли е че , слави е лумбурлкал на фатмака деситу ?
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че президентът Радев е поел определен ангажимент към изтребителя "Грипен" и сега лобира за него?
Общо гласували: 7003
архив

Ценоразпис в бар: 
Цени за посетители, желаещи барманът да отговори на телефонно обаждане от съпруга: 
2лв. - "Току-що си тръгна"; 
3лв. - "Днес не е идвал"; 
4лв. - "Няколко дена не съм го вижда"; 
10лв.- "Кой пък е този?"

няма нови новини
Днес: 10
hot
най-четени новини в момента
сега
1177
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV! Родни милионери ужилиха Джино Бианкалата - риалити звездата изгоря с крупна сума за апартамент на Свети Влас
x
Внимание: Преборете безсънието с банан и канела
x