Румен Радев пред ПИК TV: Късно е управляващите да се оправдават, че отмениха тържествата на Шипка (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

ЧАС ПИК

Румен Радев пред ПИК TV: Късно е управляващите да се оправдават, че отмениха тържествата на Шипка (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

117162
на 05.03.2021
Румен Радев пред ПИК TV: Късно е управляващите да се оправдават, че отмениха тържествата на Шипка (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Обитателят на президентството Румен Радев припна при вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов за отчета на ведомството. Той ползва събитието като повод за поредна пиар акция, каквито си търси неуморно, за да атакува кабинета преди изборите и да разделя народа.

препоръчано

Ще благоволи ли Радев поне днес да отговори на горещи въпроси на журналисти, след като вчера надменно ги пренебрегна?

Журналисти, репортери и оператори са във фоайето на военното ведомство, докато трае срещата между военен министър и президент. 

Радев закъсня скандално с повече от 45 минути за събитието, вероятно с целта да влезе минути преди 12 часа, за да бъде включен на живо в обедните новини на телевизиите. Закъснението му обаче шокира присъстващите военни и предизвика невероятен хаос в протокола на министерството.

"Имал съм възможност да слушам тези анализи в годините. Този обаче впечатлява със своята откровеност, обективност и визионерство. Поздравявам военнослужещите за извършеното през годината.

Признание и благодарност към тях, защото работят в сложна обстановка с ковид, а и с остаряла техника. Но дори така участват в процеса на модернизиране на армията. Военния сектор е важен, защото без сигурност, няма да имаме устойчиво развитие в останалите сектори. Разходите за отбрана в света не намаляват , а растат всяка година. Трябва решителни промени в нормативната база и бърз процес за модернизация и индустриално сътрудничество. Трябва и поставяне на човека във фокуса на развитието на военните сили.

Това в началото срещаше голяма съпротива и свиках общо 3 консултативни съвета, за да убеждават правителството и парламента, но днес можем да отчетем, че голяма част от тези процеси са в ход, благодарение на упоритата работа на Министерство на отбраната. За последните години въоръжените сили се развиват с темпове, непознати за последните десетилетия. 

Поздравявам и министър на отбраната, затова, че наистина има напредък и човекът, военнослужещия, вече е във фокуса на модернизацията. 

Но изразих и притеснение от някои тенденции, като намаляването на нальота на летците, който е опасно малък. Очаквам енергични действия по този проблем. Знам, че е трудно, но трябва да се прави всичко възможно. Учебната ни авиация може да остане без самолети, което обезсмисля изтребителите. Надявам се и при пехотата да се навакса изоставането. 

Поздравявам и командирите за отговорната им работа, няма тежки произшествия и очаквам мотивирана и прозрачна работа при харченето на публичен ресурс за отбрана", каза Радев по повод доклада. 

На въпрос на ПИК за обвиненията към здравните власти по повод честванията на Шипка, Радев заяви: "Късно е управляващите да търсят индулгенция затова, че отмениха тържествените чествания на Шипка. Мотивите им са били политически, а не здравни. Контраста между забраната на Шипка и отворените ресторанти е очебиен. Здравните власти трябва да се разберат кой какво говори, пише и изпраща, защото отмяната на официалната част е в резултат на писмо.

Единствено благодарение на смелостта на българите, не беше опорочен националния празник".

Радев отказа да отговори на въпроса на ПИК TV защо нито една партия до момента не е подкрепила заявката му за явяване за втори път на президентските избори. Той замълча и на въпроса как върви възстановяването на жена му Десислава, която преди две седмици се разболя от коронавирус.

 "Благодаря на нашите медици от 5-те военни болници в страната,които бяха на първа линия. Ние мобилизирахме и военните с медицинска подготовка да облекчат труда на лекарите и благодаря и на тях. 

В личния състав около 2% бяха заразени, което е по-малко от цялото общество и се дължи на дисциплината на военнослужещите. Имахчме и починали за тази година, за съжаление. Като цяло обаче ситуацията е под контрол", заяви Каракачанов по повод трудната година за армията. 

 

Сподели:
Бомба x
Тези пет признака показват, че партньорът ви не е единственият Тези пет признака показват, че партньорът ви не е единственият
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов: Народът каза - избра мен и ГЕРБ! Предлагам Даниел Митов за премиер, а Караянчева - за председател на парламента (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов: Народът каза - избра мен и ГЕРБ! Предлагам Даниел Митов за премиер, а Караянчева - за председател на парламента (ВИДЕО)
ново
Днес: 57
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това