Румен Радев се срещна с Виктор Орбан

Политика

Румен Радев се срещна с Виктор Орбан

23665
на 25.05.2024
Румен Радев се срещна с Виктор Орбан
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Българският президент Румен Радев е на двудневно посещение в Унгария по покана на президента Тамаш Шуйок. Той се срещна днес премиера Виктор Орбан.

препоръчано

В Унгария актуалната тема е изказването на Орбан, че страната обмисля преоценка на членството си в НАТО, защото не приема мисии извън страните членки, визирайки Украйна.

По думите на унгарския премиер в Брюксел „работни групи работят върху това как НАТО да участва в тази война“.

В Будапеща българският държавен глава ще разговаря на четири очи и с президента бъде посрещнат с официална церемония от унгарския си колега Тамаш Шуйок.

Двамата президенти ще открият Българския културно-образователен център, изграден с подкрепата на българската и унгарската държава.

В новата сграда ще се помещават образователните и културните институции и неправителствените организации на българската общност, с което се осъществява дълголетна мечта на сънародниците ни в Унгария.

По данни от преброяването в Унгария през 2022 г. българите наброяват 3770 души, припомня БТА. 

Между двете страни съществуват установени традиции и интензивен обмен в областта на културата и образованието. Създаденият през 1952 г. Българският културен институт в Будапеща е първото българско държавно културно представителство зад граница заедно с открития по същото време Български културен институт във Варшава.

От 2016 г. с решение на Народното събрание на 19 октомври се отбелязва Ден на българо-унгарското приятелство.
 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени
ПИК TV x
Виктор Димчев с убийствен сценарий пред ПИК TV: Тримата големи трябва да се разберат или приключва парламентарната република. Реална е заплахата от... (ВИДЕО) Виктор Димчев с убийствен сценарий пред ПИК TV: Тримата големи трябва да се разберат или приключва парламентарната република. Реална е заплахата от... (ВИДЕО)
ново
Днес: 60
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК