Вход
София
Времето в София 9 o C

Румен Радев с пиар акция след убийствения рейтинг на кабинета "Борисов" - гузно мълчи за доходите на жена си Деси и парите на фондацията й! Хекимян задава въпросите на ПИК (ОБНОВЕНА)

Румен Радев с пиар акция след убийствения рейтинг на кабинета "Борисов" - гузно мълчи за доходите на жена си Деси и парите на фондацията й! Хекимян задава въпросите на ПИК (ОБНОВЕНА)

на 09.04.2020
198540
0
Румен Радев с пиар акция след убийствения рейтинг на кабинета "Борисов" - гузно мълчи за доходите на жена си Деси и парите на фондацията й! Хекимян задава въпросите на ПИК (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
09.04.2020
0
198540

Президентът Румен Радев се опитва да си направи мощна пиар кампания, след като социологически агенции отчетоха понижен рейтинг. Днес държавният глава се появи в ефира на бТВ, а той иначе рядко дава интервюта. 

В кризата с коронавируса премиерът Бойко Борисов и правителството го удариха в земята и жалките опити на Радев да изплува, като се противопоставя на адекватните мерки на кабинета удрят на камък.

77 на сто одобряват работата на правителството по време на кризата с коронавируса, сочат най-горещите данни на "Галъп" от днес по обед. 

Още в началото стана ясно, че Антон Хекимян зададе всички въпроси на ПИК, които днес агенцията зададе. 

На въпрос защо премиер и президент не са единни и защо не взимат единни мерки,, както и докога първите мъже ще сеят ненавист Радев посочи, че е неуместно да се занимават хората с отошенията между президентската институция и изпълнителната власт. Премиерът да е наясно, че нито президентът, нито хората са публика, от които може да очаква аплодисменти. Не мисля, че сме минавали границата, трябва да има и баланс. Все пак трябва да има коректив, особено когато има блокирани парламент и съдебна власт, когато има извънредно положение и когато критичността на масовото съзнание е намалена от масовия страх, каза Радев. 

Показали сме единни действия, има взаимодействие по редица важни въпроси, срещнахме се, посочи той. 

Не мисля, че има проблем. Проблем трябва да има където се сблъскват паниката и реалността. Вие вярвате ли, че тази криза трябва да се управлява чрез паника, попита реторично той. Как му забивам нож в гърба, попита още той. Призовавам за конкретни стъпки, а какво последва - последва един спор, който е в главата на премиера, смята народът.

Никога не съм казал да падат ограниченията, а казах време е да мислим как по-бъррзо и безопасно да излизаме от тази ситуация, посочи Радев.

Когато се цитира СЗО, трябва да се цитирав пълния обем. Там има указание, че бързото вдигане на мерките може да увеличи случаите на коронавирус. Но там има и още нещо, че към тази пандемия трябва да се подходи с комплекс от агресивни мерки, сред които имма и безплатно, свободно тестване, защо ние не се вслушваме в това. И казва, не можем да се борим с огъня с вързани очи. Ние изтървахме този момент, смята президентът.

Ние не приехме тази стратегия за тестове и не оставихме тестове. Имаме в някои страни активно тестване. А това, което ние ще правим, ще е след пика, да видим има ли антитела, допълни Радев. 

Кабинетът взе ясни и навременни мерки за социална изолация и това е много положително, отсече той. Това е безспорно, допълни той. Кабинетът успя да активира родната промишленост да тъче и шие. Кабинетът разгърна и хиперр активна кампания и това да, точно така е. Но, не забравяйте, безплатни тестове трябва да има. Ако сте продавач, шофьор, не искате ли да имате тестове. Не звучи добре, че тестовете са скъпи. За гадопровод, за самолети, не бяха ли скъпи? Приоритетът на кабинета ясно казва, че е в инвестиция в инфраструктурни проекти, а трябва да се обърне това и да бъде инвестиция в човешкия капитал, заяви още държавният глава. 

Много лично е, след като съм обявил, че ще правя нещо, аз го правя. Това са много лични моменти, аз нямам нужда от личен говорител за смъртта на баща ми, а премиерът се самопровъзгласи, отговори Радев на въпрос защо не отмени изявлението си при положение, че баща му е починал.

Два часа преди ветото звъннах на премиера и му обясних какво и защо правя - за спекулата и информацията. Направих го към лидерите на всички парламентарни групи. Дотогава се чувахме по-редовно, след това - не. Но не това е най-важното. Проблем е, когато се говори чрез медиите и се вкарват неща, които не са така, смята Румен Радев.

За казармените му реплики, които са обидни според зрителите, които задават въпроси Радев се измъкна, като ни в клин, ни в ръкав посочи, че парламентът бил командван неведнъж. Но някои дори мечтаят за военно положение, имаше и такива приказки в ефир. Но аз очаквам българският парламент да бъде на висотата на своите функции, а не да бъде придатък на изпълнителната власт, посочи президентът. Депутатите допуснаха да ги командва г-н Борисов, е,това не е ли шашкане от всички посоки, попита реторично Радев на коментара на Томислав Дончев, че неговите команди звучат точно по този начин.

Моята заплата ми позволява неща, които обикновеният българин не може да си позволи. Обадих се на кмета във Видин и дарих заплатата си. Цялата си заплата дарих, обяви той. 

Десислава Радева има фондация, която се занимава и с набиране на средства, така че оттам са дарените от нея пари, изтъкна той на зрителски въпрос. 

По мярката 60 на 40 той смята, че дали е удачна ще се разбере от реакцията на работодателите. Нямам достатъчно информация за това, отсече президентът. 

Закъсняхме, а други държави въведоха навременни социални мерки така, че никой да не остава зад борда. Какво става с глада - гладният излиза и помита всичко на улицата. Затова казах да не допускаме гладът да победи страха. Поисках разглеждане спешно на финансовите приоритети, има възможности, но финансовият диалог замря. От това зависи дали ще преразгледаме вътрешните резерви и дали ще стигнем до заем от 10 милиарда, коментира той. 

Ние, българите, показахме, че можем да бъдем отговорни, че можем да сме съзнателни, обобщи Радев поведението на българите по време на кризата.

Когато говорихме за този спор и за мнението на СЗО премиерът е обигран политик и не хвърля дуи на вятъра, но не бива да се гради образ върху страха от морги и трупове. В същото време, ако нещо се обърка, ще има виновен, изтъкна той.

Не критикувам карантината, апелирам за това да има достатъчно мерки - социални и икономически. И ограниченията да се управляват разумни. В много страни парковете са освободени за индивидуален спорт. Виждате, че и премиерът, и Фандъкова това говорят. От днес трафикът е почти със същата интензивност, все повече хора са на улицата. Трябва да има управляемост на този процес. Хаосът може да бъде много по-вреден от хаоса, коъто се създаде при въвеждането на извънредното положение. Виждате, Щатите след нас влязоха в тази криза, но вече топ университетите заформят стратегия. ние като дата не можем да кажем, пикът трябва да мине, но трябва да има и тестове, да има капацитет на болници, капацитет на тестове и капацитет на сертифициране на хора с изградени антитела, смята Радев.

Запитан дали би удължил извънредното положение, той отсече: Мерките трябва да останат, докато не се види какво се случва. Но ние закъсняваме с подкрепата за домакинствата в нужда, на малкия и средния бизнес. Други държави, коитто го направиха, ще са пред нас по конкурентноспособност. Ако се забавим с мерките и изпаднем в рецесия, а други държфави вече дърпат мощно напред, ще се случи масова емиграция към тях, това е най-лошият сценарий, предупреди той.

Не говоря за хеликоптерни пари да ръсиш за всеки, говоррим за хората, които са застрашени от град. Повишаване, преразглеждане и актуализация, ваучери за храна, не трябва да оставяме да има гладни хора, отсече Радев и цитира банкера Буров, който казва, че безработицата е най-голямата беда. 

Не искам и не трябва да делим живота и смрътта на българите на само починали от кронавирус, а другите да ги забравим. Годишно през зимата умират от усложнения по 2000 души, на месец по 300 души. Това е една мрачна статистика. Е, от какво умират тези хора, няма ли да направим брифинг и да кажем, че вчера у нас са умрели еди колко си хора, от глад, студ, липса на медикаменти, липса на достъп до здравеопазване. И ксамо сега ли се сещаме за възрастните хора в България? Ще мине тази криза и ще забравим, че има възрастни хора. Трябва да мислим как да вдигнем продължителността на живот, смята държавният глава. 

Игра с живота не трябва да има. Да, това е мрачна статистика, но нека не забравяме, че грижата за възрастните хора трябва да е сред най-важните в държавата, отсече той.

Заради неотложните мерки не наложих вето на закона за актуализация на бюджета, но трябва да се преразгледа бюджета и да се види къде има запаси и къде може да се променят приоритетите, отсече той.

Защо да свиквам КСНС при обстановката,при която веднага се свика оперативен щаб. Оперативната дейност започна. Никой не ме предупреди и не ме пита за това среднощно заседание за въвеждане на извънредното положение, отговори той на въпрос защо не е свикал КСНС. 

Коронавирусът представлява опасност, но трябва да има адекватни мерки и да има баланс ммежду здравни, социални и икономически мерки. Засега този баланс не се е постигнал, имаме коректни мерки за здравеопазването, но с другите изоставаме, котегоричен бе Радев. 

В тежки моменти армията трябва да е до своя народ и да помага, но, когато се вменяват правомощие за употреба на сила,  не би било зле да се търси по-широк консенсус между институциите. Такъм консенсус не беше потърсен, коментира Радев на въпрос за отхвърлянето от негова страна на предложението за участие на армията в борба с кризата чрез употреба на сила. 

Не трябва да остава съмнение, че армията ще се използва за злоупотреба със сила, допълни той.

Не ме уведомиха за гласуването на закона за извэнредното положение, за да отида в парламента, отговори той.

Записът, в който се чува моя глас, е от разговор, който не е предизвикан от мен. При проверката нито един документ не е скрит. Никога не съм извършвал държавна измяна, отсече Радев, запитан за прокуроската проверка около двата договора на жена му Десислава Радева. 

Едрият бизнес отдавна е приоритет на ББР, а не както би следвало да е малкият и среден бизнес и 

ППознавам отдавна ген. Мутафчийски като съзнателен и отговорен, но оценката за него я дадоха хората - те изпълняват препоръките на щаба и това е най-високата оценка. Но той се поставя в деликатна ситуация. Той се влага в тези роли по желание на премиера. А защо не става факт план за готовност при бедствия и аварии и планът за действие при грипни епидемии, тогава щяха да вязат по-широк кръг хора, отсече той.

Това не беше ли един министър, който искаше да се регистрираме с един средновековен метод с палци, попита той на въпроса би ли се заразил нарочно, както го призова да се самозарази. 

Тестван съм ведъж, отрицателен ми е тестът, обясни Радев. Той бе категоричен, че не бяга от медиите и приема всякакви въпроси от централни и регионални медии. 

Запитан за речта на кралицата с призива да сме единни и решителни той отсече, че българите са единни и решителни в тази криза и са показали единност и ангажираност. 

Никога не съм оказал да подам ръка, стига да бъде искрена и стига да не се гони нещо друго, отговори Радев на въпрос дали би подал ръка на премиера. 

Чувствам се обединител на нацията, но тя трябва да се обединява от ясни цели. Трябва да имоме модел за управление на кризи и модел за социално и икономическо възраждане, смята президентът. 

На финала Радев призова хората да бъдат, където искат на Великден - в  дома си или пред храма, но да спазват всички мерки за предпазване от коронавируса. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В ПИК!

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 27973
архив

– Не намираш ли, че имам великолепна талия, скъпи? – О, да! – И сини като лазур очи? – О, да! – И златисти като пшеница коси? – О, да! – Ах, скъпи! Как знаеш да говориш на жените!

няма нови новини
Днес: 11
hot
най-четени новини в момента
сега
654
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! СДВР с разкрития за рекордното количество кокаин, спипан в Студентски град в София: Оценяват го на 10 милиона лева (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
ФОРМУЛА ЗА ЛЮБОВ: Това са съставките на щастливата връзка
x