Румен Радев с първи коментар за инцидента край Елхово: Настоявам за по-голяма европейска солидарност, тъй като сме най-дългата сухопътна външна граница на ЕС

Акценти

Румен Радев с първи коментар за инцидента край Елхово: Настоявам за по-голяма европейска солидарност, тъй като сме най-дългата сухопътна външна граница на ЕС

44657
на 08.11.2022
Румен Радев с първи коментар за инцидента край Елхово: Настоявам за по-голяма европейска солидарност, тъй като сме най-дългата сухопътна външна граница на ЕС
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Продължавам да настоявам за по-голяма европейска солидарност с България, тъй като имаме най-дългата сухопътна външна граница на ЕС, където има активен поток от мигранти. Трябва повече техника и жива сила. Ние сме активирали не само средства от бюджета, ние мобилизираме и личен състав от Българската армия. Ние натоварваме нашите хора и трябва усетим европейската солидарност на нашите граници и разбира се, трябва да бъдем приети в Шенген. Това заяви президентът Румен Радев на втория ден от Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители, които участват в 27-ата Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP27). Радев заяви това по повод трагичния инцидент край Елхово, при който загина граничен полицай при престрелка с неизвестни извършители.

препоръчано

По отношение на обвинения полковник от армията за смъртта на военния пилот майор Валентин Терзиев, разбил се с МиГ-29 край Шабла, Радев заяви, че не може да коментира решения на прокуратурата. Военната авиация е рисков занаят, посочи Радев и акцентира това, че има нужда се обърне повече върху личния състав на българските ВВС.

Радев също така изтъкна, че още утре ще отправи покана към ПГ на "Възраждане" за консултации. Трябва да бъде възстановена нормалната среда и диалогът в една остра предизборна кампания, необходима е конструктивност между партиите, преговорите не са между президента и партиите, а между партиите, припомни държавният глава.

Радев коментира и какво се очаква от втория ден на Срещата на COP27. "Днешната сесия ще премине под знака за взаимовръзката между енергетика и климата с акцент за нови, устойчиви и екологични технологии. България имаме чудесни условия за производство на енергия от Слънце, имаме чудесни условия за енергия от вятър в акваторията на Черно море, имаме най-развитата система от хидроелектрически съоръжения, ние все още не сме се възползвали максимално от ВЕЦ-ове и най-вече за съхранението на енергията. Имаме и чудесни специалисти по атомна енергия", посочи той.

По думите му може да се затвори денонощният цикъл на производства на енергия и да се съхранява, за да може да се стабилизират енергийните системи в региона. Този регион може да произвежда и енергията на бъдещето - зеления водород, посочи още българският държавен глава.

Президентът ще представи официалната кандидатура България да е домакин на следващата среща на COP27.  България може да даде пример за зелен подход в икономиката, смята още държавният глава.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Оптимизъм за Телеца, пари за Близнаците, Везните да са умерени в секса САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Оптимизъм за Телеца, пари за Близнаците, Везните да са умерени в секса
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов: От вчера съм скептичен за редовно правителство. Искам ПП веднага да ми кажат кой е кандидатът им за премиер (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов: От вчера съм скептичен за редовно правителство. Искам ПП веднага да ми кажат кой е кандидатът им за премиер (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 0
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК